Ja nie potrzebuję super szerokiego kąta typu tokina 12-24, dlatego pytałem o 20, 24 lub 28mm. Co sądzicie o ich jakości optycznej, który jest najlepszy.
Wersja do druku
M42 to może nie szczyt jakości, ale da rade tym coś trochę pofocić, gdy się nie ma co się lubi...
Ja też nie chcę kupować z myślą o kropie. Na razie mam 350D, ale myślę o 5D. Przydałaby się jakaś porządna 20stka, jasna i w miarę przystępna, a jak widzę to Canon nie ma takowej.
kup tamrona 17-35 , cena niska a jakosc porownywalna z 17-40, do ff sie nada , budowa podla, dobre opinie zbierala takze tokina 20-35 jak znajde jakas i przetestuje to sie podziele info :)
Tzn. nie wiem do kogo to odnosisz. Ja już kupiłem 17-40 także teoretycznie ten zakres mam z głowy. Myślałem o czymś jeszcze szerszym. O 17-35 też myślałem ale jakoś tak wyszło, że nie wyszło :).
Ale nie zmienia to faktu, że jasną dwudziestkę bym łyknął od ręki.
Tak jeszcze w temacie szerokich kątów dla zainteresowanych tutaj link: porównanie 16-35/2.8 do 16-35/2.8 II. Różnica na szerokim końcu dość znaczna.
miałem jakiś czas EF 20mm/2.8 i wcale nie narzekałem na jakość. Ale to jedyna stałka jaką posiadałem więc może miałem za małe wymagania? ;)