I jak szczęka trucker ??
Wersja do druku
I jak szczęka trucker ??
Niewątpliwie przy ISO 3200 Nikon odpada. Ale nie jest tajemnicą, że pliki z Nikona należy albo potraktować programem graficznym, albo coś tam ponastawiać w menu. Standartowe ustawienia tych puszek są diametralnie różne.Cytat:
Zamieszczone przez c3po;288278Obydwie są zrobione przy ISO 3200, w rawach, nieodszumione, niewyostrzane, zmniejszone tylko do 1200px i zapisane jako JPG10 w PS. Oto linki:
[URL="http://lunatico.pl/nikon.jpg"
Tu Nikon po 20 sekundach obróbki
Życzę wspaniałych zdjęć
Ponieważ do dyskusji tradycyjnie włączyli się wszechwiedzący mądrale, poproszę jeszcze raz grzecznie o sample z d200 i 5D na niższych iso. Ciekawi mnie, czy podobna będzie różnica.
Maris: oczywiście że nie będzie, różnice zaczynają być widoczne powyżej 800 iso. Nie wiem po co kolejny raz robić jakieś sample, które udowadniają coś co już dawno jest udowodnione. ;-)
nikon 0EV, canon +0,33EV
różnice to nie tylko szumy, to również sposób oddawania kolorów, reprodukcji szczegółów, subiektywnie odbieranej plastyki zdjęć. Warto by było zobaczyć. Ten Twój opór do dodania kolejnych zdjęć, różnice wychwycone w exifie powodują, że zaczynam Cię podejrzewać o prowokację :p
Maris: Luz ;-). Żadnych prowokacji, zdjęcia poprawiłem. A to nie kwestia oporu tylko po prostu nie chce mi sie robić bezsensownych testów, skoro i tak twierdzisz że to odczucia subiektywne ;-). Nie podjrzewaj mnie już o nic. To miał być z mojej strony (tak jak wcześniej pisałem) jedynie szczery głos zadowolenia. Teraz żałuję że zamieściłem jakiekolwiek zdjęcia. ;-)
A moze najzwyczajniej woli robic zdjecia a nie testy ? Moim zdaniem to Ty prowokujesz zeby dostac to co chcesz.
Swoja droga roznice miedzy zdjeciami na iso3200 sa powalajace ... to zupelnie inna liga pod tym wzgledem ale to wiadomo nie od dzisiaj. Wiadomo ze zawsze nikona mozna odszumic podostrzyc poprawic kontrast, wstawic niebo ;) ale to nie o to chodzi najczesciej. Gdyby fotografujacy chcial wszystko samemu robic to zamiast aparatu kupilby pedzel albo tablet :)