EOS 1v czy 3000 - wszystko jedno...
jak już chciałeś błysnać analogiem, to trzeba było napisać np. Velvia + Coolscan :-) bo tu było w zasadzie pytanie o sensor.
Wersja do druku
Trzebaby zdefiniować co to znaczy najlepsze zdjęcia. Generalnie to bardzo trudno ujednoznacznić takie porównanie na tyle żeby było choć trochę wiarygodne. Jest po prostu zbyt dużo zmiennych. Nawet choćby kwestia wołania Raw-ów ile tu jest możliwości wpływania na efekt końcowy.
Co do moich typów. Biorę pod uwagę tylko lustra nazwijmy to małoobrazkowe ;):).
Ponieważ dla mnie najważniejszy jest kolor to: Sigma Sd10, Fuji S3 Pro. trudno mi orzec który dla mnie lepszy :).
Natomiast gdyby pominąć pewne problemy z rozpiętością tonalną to dla mnie niedoścignionym wzorem jest stara jedynka 1D.
Widać zbyt płytko sformułowałem pytanie. Generalnie w sieci jest dużo testów aparatów i obiektywów itp. Ale np. nie widziałem testu kilku puszek różnych producentów z tym samym obiektywem np. Sigma 18-50 ( dla przykładu) i efktu zdjęć z poszczególnych korpusów. To mnie właśnie ciekawi. Jakość techniczna zdjęcia, to dla mnie efekt materiału wychodzącego z korpusu do komputera bez obróbki zewnętrznej. Np. JPG w najwyższej rozdzielczości.
Chodziło mi o te same zdjęcia z tym samym szkłem różnymi korpusami, nigdy sie z tym nie spotakłem, a to było by ciekawe porównanie w mojej opini.
A co do korpusów to raczej nie miałem na myśli aparatu za 30 000 Euro ale raczej te z przedziału dla śmiertelników. Czyli do EOSów jedynek cyfrowych.
To jeżeli ktoś z was gdzieś znajdzie taki test jaki mnie interesuje to niech tu wrzuci linka, w sumie dalsza dywagacja na sucho nie ma sensu. Ale dzięki za odpowiedzi.
Wydaje mi sie ze bardzo trudno bedzie odpowiedziec na takie pytanie, a to z kilku powodow.
1. Nie zdefiniowales co to znaczy najlepsze technicznie. Wieksza ilosc pikseli?? Wiekszosc rozpietosc tonalna. Najwierniejsze odwzorowanie kolorow?? Najlepsza ostrosc. itpd .itd. Jesli kombinacja powyzszych, to z jaka waga??
2. Nawet jakbys "zdefiniowal" co powyzej, czyli miare "dobroci technicznej" zdjecia wedlug Ciebie, to jest drugi problem. Bo co test w sieci, to inne wyniki roznych parametrow. Jeden pisze ze dSLR to ma ledwo 6EV, inny ze 8 czy wiecej.
Reasumujac. Zle postawione pytanie.
Marcin
OK, w takim razi stawiam pytanie jeszcze raz:
Uwaga do wszystkich: !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Czy ktoś z Was widział gdzieś w necie TEST różnych korpusów z tym samym obiektywem niezależnego producenta. Tak żeby można było porównać zdjęcia testowe????
P.S
tylko prosił bym, jeżeli nie widziałeś takiego testu to nie pisz proszę że nie widziałeś :)
Nie widziałem :mrgreen:
Słuchaj.. takich testów nie trzeba gdzieś widzieć, żeby zauważyć, który aparat jak się zachowuje. A juz na pewno nie z tym samym szkłem.
Chesz najlepszej jakości, dobrze zrozumiałem? To jak chcesz porównać np. d2h z 5d? Co chcesz tam podłączyć? Tamrona? To chcesz jakości, czy czego? Bo się trochę pogubiłem..
To pytanie tego wątku jest wg mnie w stylu "który samochód się najlepiej prowadzi"? Czy jest na takie pytanie jedna odpowiedź? Wg mnie nie.... Jeden jeździ szybko, drugi wolno, jeden potrzebuje vana, bo ma 220cm, drugi woli mały, aby nie musiał siedzieć na poduszce...
Tak samo jest z aparatami i jakością zdjęć przez nie robionych. Jeden używa iso 50, a drugi koncerty na iso 3200... Jednemu podobają się ciepłe kolory, drugiemu zimne, a trzeci robi tylko b/w... itp. itd. Jakość jest pojęciem subiektywnym, którego nie da się pomierzyć i stwierdzić w którym body ta wielkość jest najwyższa...
1D Mk II testowałem dla mnie obecnie zupełnie wystarczający
Dokładnie. Nawet telefonem można zrobić super zdjęcia jak się potrafi ;)
Dowód: zdjęcia Roberta Clarka.