Mająć 17-40L rozważałem zamianę na Tamrona 17-50 lub ww. Canona 17-55 f2.8 IS. Miałem wszystkie w ręce i miałem szansę porównać (ale nie każde z każdym w tych samych warunkach). 17-55 jest naprawdę ostry, posiada IS, USM i f2.8 - ale tutaj zalety się kończą. Nie chodzi tylko i wyłącznie o ostrość. Jeśli porównacie sobie bokeh, jakość odwzorowania kolorów, czy też subtelne oddanie detali skóry, to zobaczycie, że mimo 'pozornie mniejszej ostrość' - 17-40 oddaje więcej detali, a w każdym razie - lepiej je przedstawia niż 17-55. Kolory są o niebo lepsze, a praca pod światło - bardzo dobra. Znikoma flara, winietowanie - na dobry poziomie, praca z ff - to dodatkowe zalety 17-40. Jeśli nie masz zamiaru przesiadać się na FF to i tak warto rozważyć zakup 17-40. Ja będąc napalonym na 17-55 i mając pieniądze w ręku nie kupiłem, bo się zawiodłem.
Tamron to trochę inna bajka - ostry jest, f2.8 posiada, ale z kolei problemy z AF @ 17mm, głośny AF (no ale też nie należy przesadzać - zależy od egzemplarza / serii). Praca pod swiatło jak już pokazał kolega. Pod względem kolorystycznym zdecydowanie lepiej wypada od 17-55 Canona - ale to akurat moje subiektywne zdanie.
Ja stawiam na 17-40L