Tam najwięcej baterii pożerał naciąg filmu, tutaj wyświetlacz. O to mi chodziło.
Wersja do druku
W jakich sklepachw stanach mogla by sie pojawic taka obnizka i czy ktos by mi mogl mi podac adres jakiegos sprawdzonego sklepu w stanach, lub w UK(jesli ta obnizka tez ma dotyczyc UK) jako ze sie tam teraz znajduje?? pozdrawiam :)
dzieki za pomoc:mrgreen::mrgreen:
Rozbawiła mnie ta dyskusja o prądożerności. Wiadomo, że IS zżera prąd i to jest oczywiste dla kogoś kto ma jakąś elementarną wiedzę o technice.
Co do porównania D200 i 5D w kwestii ergonomii i AF to ja w 5D nie narzekam, jest bardzo ok, lepiej niż było w 20D. Bliski kolega za moją namową kupił D200 Nikona i miałem okazję go wszechstronnie przetestować. Kumpel bardzo sobie chwali ergonomię 5D i w kwestii przedniego kółka ma rację. W Canonie jest ono zdecydowanie wygodniejsze. Ja za to zdecydowanie bardziej wolę przycisk podglądu głębi ostrości w Nikonie a także sposób wyboru pomiaru światła. Jeżeli chodzi o wybór ISO czy zdjęcia seryjne to jest mi to obojętne. Menu Nikona choć lepsze niż w D70 czy D50 jednak mnie nie powala. Nauczony nastawami z 20D w 5D czuję się jak ryba w wodzie.
Konkluzja - ergonomia ogólna lepsza w D200 choć nie jest to jakaś ogromna różnica. Ergonomia samego chwytu jest porównywalna jak dla mojej ręki, jest to raczej kwestia indywidualnych preferencji. Co do AF, biorąc pod uwagę pracę z dobrymi stałkami powinno być bardzo dobrze. Moja 50/1.4 na pełnej dziurze trafia idealnie. Co do szybkości pracy AF wielkich różnic w stosunku do 20D nie zauważyłem, ale i bezpośrednio nie porównywałem. Skoro takich wielkich różnic nie widzę to znaczy że zbytnio tą szybkością od siebie nie odbiegają. Natomiast da się zauważyć większa pewność i szybkość w ostrzeniu w tzw. "ciemnicy". AF w Nikonie na szkłach które miałem okazję podłączyć także działał bardzo poprawnie.
Co się tyczy jakości zdjęć, to.... kumpel chciał mi kark przetrącić, bo szczególnie w gorszych warunkach to Nikon bardzo odstaje i to od razu widać :D Jeżeli nie chodzi o szybką reporterkę w deszczu a o jakość zdjęć to zdecydowanie 5D.
hmmm a ile czekam na dostawe i jak bardzo to jest pewne:) a jak moge sie dowiedziec czy nie bedzie podobnej promocji w sklepach w UK??
Ja myślę że canon będzie na tyle uprzejmy, że do europy te obniżki też trafią:).
Witam Wszystkich.
Bardzo często czytam to forum nie uczestnicząc w dyskusjach ale do rzeczy miałem 20D i mam 5D jakość zdjęć na 5 ale AF mnie powalił często się gubi.
Odnośnie optyki to oczywiście mam 300 /f4 LIS + 1,4 konwenter no i gubi sie na dalekim tele. Miałem pożyczonego od kumpla 1D Mark IIN i dopiero to jest to akurat w moim zastosowaniu - czyli zdjęć przyrody ptaków.
Reasumując 5D zalezy do czego wtedy odpowiedz lepszy czy zły
Usłyszałem kiedyś takie sformułowanie są L i cała reszta obiektywów oraz 1D i cała reszta body.....
Czy ewentualnie jesli bym kupowal ze stanow moglbym liczyc na twoja pomoc?? 5 nie zamierzam stosowac do fotografii ptakow ale mam nadzieje ze AF ma jednak lepszy niz 20/30D bo cos czytalem na forum ze ma jakies 6 punktow AF ukrytych co poprawia ostrosc:)
Ale ta obnizka to ma byc ceny czy jako cash back?? bo w UK jest 200 pandow plus 1 gb??