Zeby to sprawdzic musiales sciagnac zdjecie, otworzyc je w programie ktory wyswietla ilosc dpi i odczytac ta wartosc dopisana do pliku.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE
Powiedz... ile przegladarek WWW ma wbudowana taka funkcje? :twisted:
Wersja do druku
Zeby to sprawdzic musiales sciagnac zdjecie, otworzyc je w programie ktory wyswietla ilosc dpi i odczytac ta wartosc dopisana do pliku.Cytat:
Powiedz... ile przegladarek WWW ma wbudowana taka funkcje? :twisted:
niestety moj firefox tego nie potrafi ...ale tak napisales jak by sprawdzenie ilosci dpi bylo jakims problemem :roll: ja tam sie nie bede upieral i nikogo przekonywal do magicznej liczby 72dpi (choc z tego co widze to sami ja uzywacie)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
taki maly przyklad przygotowania zdjec do publikacji na www http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html nie wiem skad autor tego art. wytrzasnal to 72 dpi ale sami widzice, ze cos w tym jest...
[DoMiNiQuE], Vitez, awatary NIE SĄ w 72 dpi! Bo to nie ma sensu. Również nie ma sensu dyskutować ile kilogramów ma mój awatar.
wiem Tomku (juz teraz) ale nie mozna zapomniec, ze taki parametr jednak istnieje i dlatego zaczalem sie zastanawiac nad ta "sweta" liczba 72 ...ale to w sumie nie ma wiekszego znaczenia - tak jak mowisz. proponuje koniec tematu - porozmawiajmy o wyostrzaniu ;-)
Parametr istnieje, ale tylko po to, żeby móc przekonać się jaki +/- rozmiar będzie miało zdjęcie na monitorze.
A zauważył ktoś że owe DPI ustawia się w ramce "Print Size" ?Cytat:
Od kiedy to monitory drukują zdjęcia? Bo mój uparł się i nie chce...
Taaa... coś w tym jest... głupota w tym jest...
(jak w całym artykule pod podanym linkiem - np. najpierw niszczy kolory Levels'ami,
a potem stara się to naprawić Krzywymi - co nie bardzo mu wychodzi...)
Tu akurat nie do konca masz racje. Tak jak wyzej pisalem dpi mozna odniesc z takim samym sukcesem do monitora jak do drukarki. Obydwa urzadzenia zajmuja sie "wywolywaniem" zdjec tyle ze na innym medium.Cytat:
Zamieszczone przez easyrider
A zauwazyles ze dpi ustawia sie nie tylko w ramce print size (cokolwiek by to znaczylo ... zgaduje ze mowisz o wlasciwosciach wydruku drukarki)? W image size takze mozesz sie pobawic ta wartoscia.
I tak jeszcze na koniec apropos tych nieszczesnych avatarow i obserwacji [DoMiNiQuE] ... abstrachujac od faktu ze w przypadku plikow uzywanie dpi nie ma zadnego sensu wlaczcie sobie photoshopa i wybierzcie opcje file->new. Jaka wartosc wpisana jest standardowo w okieku "resolution" ? I to jest po czesci odpowiedz na pytanie "Dlaczego 72 a nie inna wartosc w grafikach na www".
i to jest konkretna odpowiedz :)Cytat:
Zamieszczone przez McKane
Miałem na myśli właśnie "Image Size", konkretnie w przytoczonym linku http://www.stopa.cso.pl/technika/index.htmlCytat:
Zamieszczone przez McKane
Ciekawe - tam gość używa Makintocha - Print Size na PC nazywa się Dokument Size...
I to nie jest żadna odpowiedź... jest tam wpisane tyle ile sami wcześniej wpiszemy...Cytat:
U mnie było 300, wpisałem 80 (bo tyle ma mój monitor) i teraz każdy nowy dokument ma 80 DPI...
A myslisz ze ile osob przygotowujac grafike na www zmienia ten parametr ? Poza tym napisalem ze jest to "po czesci" odpowiedz na pytanie.Cytat:
Zamieszczone przez easyrider
Swoja droga nie za bardzo rozumiem w jakim kierunku zmierza prowadzona przez Ciebie polemika. Jesli zmierza do krytyki technik pracy z PS'em pokazanych na cytowanej powyzej stronie www to wez pod uwage ze jakby nie bylo autor artykulu uzyskal efekt conajmniej zadowalajacy. Nie napisal tez nigdzie ze to jest jedyna najsluszniejsza metoda. Jesli stworzyles lepszy poradnik podziel sie nim z nami ... napewno ktos skorzysta. Krytykowac potrafi kazdy.
Jesli natomiast Twoje wywody maja nam cos udowodnic w kwestii zastosowania dpi w zyciu codziennym to mysle ze wszystko zostalo juz napisane.