Ciekawa teoria kolegi... Ale problemy z wielka kobieta tez chyba wielkie? Bo facet musi miec wielki samochod, wielkie konto w banku, wielki dom... i moze cos jeszcze? 8)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Wersja do druku
Ciekawa teoria kolegi... Ale problemy z wielka kobieta tez chyba wielkie? Bo facet musi miec wielki samochod, wielkie konto w banku, wielki dom... i moze cos jeszcze? 8)Cytat:
Hmm.. z znacie kawał o dziecku "wielka głowa"? Bo z niego wynika że to trzecie to raczej musi być ciasne ;-)Cytat:
Zamieszczone przez JaW
Wątek z zainteresowaniem przeczytałem, a na dodatek przemyślałem po drodze z pracy do domu. Nie bardzo rozumiem dlaczego w dużym formacie dyfrakcja nie przeszkadza :cry: Bo, że występuje to raczej na pewno skoro powtarzam, że mamy tam do czynienia z otworami przysłony 1:40 i mniejszymi!!!Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jurek Plieth, to taki strzał. 1:40 przy dużym formacie ze względu na ogniskową jest otworem IMHO na tyle dużym, że dyfrakcja nie wystąpi. Muszę jeszcze raz przemyśleć tą zależność od ogniskowej, bo już niewiele pamietam.
BTW. Musimy uważać, bo Vitez zaraz każe nam robić zdjęcia a nie dyskutować ;) Przy okazji, jak sztorm wyszedł?
Ja liczę tak. Przy takim typowym większym formacie studyjnym obiektyw portretowy ma ogniskową ok. 200 mm, a najmniejszy otwór przysłony jest nawet rzędu 1:60. Z prostego rachunku daje to otwór rzędu 3 mm. Tego samego rzędu otwór otrzymuje się przy ogniskowej 100 mm o przysłonie ok 1:30, lub 50 mm i przysłonie 1:15. Itd.Cytat:
Nie jestem zadowolony :cry: Wicher był taki, że ciężko było o stabilną pozycję przy naciskaniu migawki. Natomiast kilkadziesiąt zdjęć, jakie zrobiłem pokazują morze takie sobie. Żadnej grozy, która w rzeczywistości miała miejsce. Przykład poniżej:Cytat:
Chyba racja. Właśnie zastanawiam się nad zależnością dyfrakcji i ogniskowej. Za przesłoną są jeszcze soczewki, które efekt rozmycia mogą powiększać chyba. Żeby to dobrze zrozumieć trzebaby solidnie przestudiować konstrukcje obiektywów. Ciekawi mnie też jaki dokładnie efekt daje dyfrakcja. Chyba wbrew temu o czym pisałem Meteorowi, efekt może być skrajnie inny. Może bardziej przypominać jakąś filtrację Fourierowską...Cytat:
Wracając do wielkiego formatu. Trzeba pamiętać, że klatka jest również dużo większa. Jeśli pojawi się rozmycie takie jak w małym obrazku przy f30 np. to może być w ogóle niezauważalne. To zupełnie jak z wyborem krążka rozpraszania (circle of confusion) w GO (ostatnio coś tu pisaliśmy). Trzeba ustalić, jakiego rozmiaru szczegóły nas interesują, a jakaś formuła poda nam maksymalne f. Pytanie, czy w tej formule zawiera się ogniskowa?
Rzeczywiście trochę nijakie. Chyba niebo zbyt jasne było jeszcze. A morze rzeczywiście takie spokojnawe ;)Cytat:
Nie jestem zadowolony :cry: Wicher był taki, że ciężko było o stabilną pozycję przy naciskaniu migawki. Natomiast kilkadziesiąt zdjęć, jakie zrobiłem pokazują morze takie sobie. Żadnej grozy, która w rzeczywistości miała miejsce.Cytat:
Hmmm... jakim cudem wy przeszliscie od trybow fotografowania w 300D do wielkoformatowcow i zdjec sztormu? :shock:
Vitez, możesz nas przemoderować do nowego wątku, albo nawet tego starego, który był tu linkowany.
Nie chce mi sie 8) . Nie jestem jedynym ktory moze to zrobic :P
hehe, ale jestes jedynym, który to robi :D