Mi to wyglada tylko na informację, że ktoś zasilił konto kurii.:lol:,może po zasileniu konta księdza można spokojnie focić ?Cytat:
Zamieszczone przez radwakon
"Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę "
Wersja do druku
Mi to wyglada tylko na informację, że ktoś zasilił konto kurii.:lol:,może po zasileniu konta księdza można spokojnie focić ?Cytat:
Zamieszczone przez radwakon
"Jeśli nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę "
Kurs jest darmowy - nikt nie mówi o żadnej kasie, przy odbiorze zaświadczenia możesz złożyć dowolny datek, ale nie musisz - koszyczek jest na drugim stoliku :). Powiem tylko tyle - wybrałem się tam w tym roku wychodząc z założenia a co mi szkodzi (nie robie zdjęć na weselach zawodowo, ale jak mnie znajomi proszą to trochę głupio jest gdy ksiądz pyta o pozwolenie, a tu...) poszedłem i załamałem się ludźmi którzy tam byli - cześć przyniosła swój sprzęt, przeglądała zdjęcia zrobione przez siebie - masakra. Tematem przewodnim wśród tych „zawodowców” było skąd wziąć cyfrowe ramki do zdjęć, bo szkoda na porządny album. Może źle siadłem i trafiłem na "mocną" grupę, ale przez chwilę zastanawiałem się czy nie wyjść...
Myślałem że papier wydany przez kurię jest "święty" dla księdza, tzn. nie pytam się czy mogę robić zdjecia, tylko oznajmiam księdzu, że jestem po kursie prowadzonym przez kurię i będę podczas ślubu robił zdjęcia.
Widocznie nie znam się na hierarchi kościoła, bo zawsze wydawało mi się że władze kurii, są ponad zwykłym księdzem z parafii.
A po co tu mieszać hierarchię? Jak dla mnie wystarcy zdrowy rozsądek i trochę dobrego wychowania. W kościele jesteś gościem, podobnie jak para młoda i cała reszta ekipy, a ksiądz jest gospodarzem. I jeśli gospodarz postanowi sobie, że na przykład w tym kościele robi zdjęcia tylko jego pociotek szwagra - to ma takie prawo, pozostaje znaleźć inny. W końcu wolny rynek ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
(cały czas zakładam, że ślub traktujemy jako coś więcej niż "usługę", u fryzjera, krawca, czy gdziekolwiek, gdzie mamy tzw. "płacę i wymagam" :roll: )
ZASWIADCZENIE
Zaświadcza się, że... brał udział w kursie...
Na fotografowanie lub filmowanie w czasie liturgii w kościele należy uzyskać zgodę Księdza Proboszcza"
Kuria Metropolitalna Kce + pieczątka, podpis, data.
Czyli reasumując, ten papier kompletnie nic nie daje prócz satysfakcji.
Idę o zakład, że 200 PLN zrobi "większe wrażenie" na proboszczu parafii niż ten papier.:( SMUTNE.
:roll: No i tu masz rację w 1000% co łaska włozyłem 50 pln (w czasie rozmowy z księdzem) i nawet nie usłyszałem pytania o jakie kolwiek zaświadczenie z kurii. A swoją drogą, skoro robię zdjęcia ze ślubów raz na rok (no może 2 razy) to nie wydaje mi się abym koniecznie musiał się posiłkować zaświadczeniem z kurii...:lol: Jak już wcześnej mówiłem - to "prezent" dla przyjaciela, a nie źródło utrzymania.:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
Jakaś dziwna historia. Niby nic nie było gadane, aż tu nagle jakiś dodatkowy foto wyskakuje. Mi to wygląda na zwykłe niedogadanie. Po kij stacjonarny foto? Na każdej mszy śubnej w takim razie on występuje? Niezależnie czy młodzi zatrudnią sobie foto czy biorą znajomego do focenia? Prawda tez jest taka, że w kościele dwóch przy pracy się nie dogada. W każdym tkwi wtedy bestia. Taka rzeczywistość. Nawet w ksiądzu* - bo ja uważam, że powinien się skupić na odprawianiu mszy a nie śledzeniu foto, który od czasu do czasu (delikatnie i po cichu) sobie gdzieś przejdzie lub podejdzie bliżej. Eh...
* Nie wszyscy. Pewną część księży szanuję.
Swoją drogą nigdy nie musiałem pokazać kartki księdzu. Jak już któryś pytał to gadałem, że mam przy dokumentach w samochodzie. A trochę tego było...
Tobie faktycznie niewiele. Natomiast księdzu daje chociaż cień nadziei (bo oczywiście pewności nie), że fotograf ma pojęcie o liturgii, o tym co wypada, czego nie itp. I dokładnie do tego ten papier ma chyba w założeniu służyć :)Cytat:
Zamieszczone przez Nemeo
A ta historia opisywana na początku to mi śmierdzi jakimś chamskim układem, nawet niekoniecznie zależnym od księdza :(
jest ten papier gdzieś w necie coby sobie wszystko na laserze wydrukować a podpis na atramencie ?