Sporo ciekawych informacji www.nps.gov
Wersja do druku
Sporo ciekawych informacji www.nps.gov
Ja na zwiedzanie USA poświęciłem 5 wakacji, po miesiącu każde. Odwiedziłem wszystkie parki oraz inne miejsca, które uznałe za tego warte.
Oczywiście Bryce, Arches, Zion itp. są tego warte ale polecam zdecydowanie (dla fotografujących) takie miejscówki do odwiedzenia:
- Glacier National Park
- Park gór kaskadowych
- Olympic NP
- Badlands
- Jezioro w wulkanie (niedaleko Mt.Rainer)
- Devils canyon
Przede mną jeszcze Alaska i Hawaje ;-)
Ja bym dał się pociąć teraz w zamian za kilka tygodni spędzonych w dolinie śmierci, meksyku czy w yosemite. Piękne miejsca, polecam każdemu ;)
USA w trzy tygodnie? koń by się uśmiał... :) W 3 tygodnie to ja nawet Bieszczadów nie jestem w stanie poznać.
W stanach byłem kilkanaście razy, za każdym po 1,2,3 tygodnie lub więcej - w zależności od mozliwości urlopowo-finansowych. I będę tam jeździł forever, bo tam zawsze znajduję coś nowego, odlotowego, jedynego w swoim rodzaju. Teraz jak planuje wyjazd do USA, to skupiam się na jednym konkretnym miejscu. Zdecydowanie omijam miasta, bo szkoda na nie czasu (ciekawsze są w Europie), staram się spać na odludziach, pod namiotem, w oryginalnych miejscach, aby mieć większe szanse zobaczyć coś ciekawego, wschód słońca, czy inne ewenementy kolorystyczne.
Oczywiście jak ktoś chce zrobić całe stany w 3 tyg. to proszę bardzo, ale moim skromnym zdaniem szkoda czasu i pieniędzy, bo nic się nie zobaczy, a spędzanie czasu w samochodzie, przyjamniej dla mnie, do przyjemności nie należy...
Teraz przymierzam się do zorganizowania wypadu na Southwest dla zanjomych - 2-3 tyg. Utah+Arizona. Jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam na priv. Plan jesień 2010 lub wiosna 2011, więc chwilka czasu jest...
Aha, na potwierdzenie jak piękny jest Southwest zapraszam do galerii - m.in. foty z ostatniego wypadu na Southwest :)
Wraz z kolegą zastanawiamy się, czy by sobie nie polecieć w wakacje. Czym lecieć?(im taniej tym lepiej :D) Co trzeba załatwić, żeby polecieć?
Czynny, ale stron typu "tanie loty" jest miliard i każda z nich nie ma wszystkich przewoźników i połączeń itp. Pytam, bo może ktoś wyczaił, że na przykład z Wawy do San Diego jest cholernie tani bilet i się opłaca.
Expedia, Travelocity, Orbitz - wszyscy mają mniej więcej to samo - liczba przewoźników latających z Europy do US jest skończona, jedyne na co możesz liczyć poza cenami z podanych wyszukiwarek to promocje - ale jak za długo będziesz liczył to zamiast do US pojedziesz do Łodzi lub w inne równie ciekawe miejsce ;-)
Moja praktyka z ostatnich paru lat mówi, że w większości przypadków AirFrance/KLM będzie najtańszy. Oczywiście zależy od destination i z jak dużym wyprzedzeniem kupuje się bilet, ale można trafić naprawdę dobre ceny. Przykład z ostatnich kilku wyjazdów, to np. Miami 1700 PLN, LA 2200 PLN, Phoenix 2700 PLN. Z tych linii jeżeli jest możliwość lepiej wybrać KLM, niż AF, ale dużej różnicy też nie ma. Nie warto raczej patrzeć na LOT, gdyż są najdrożsi ze wszystkich - chyba, że ktoś leci to NYC lub Chicago, to wtedy ma sens, bo bez przesiadek z Wawy i innych miast.
Podobno od 4 czerwca rusza z Gdańska lot przez Reykiavik do NYC za 1300 PLN!!!
No a poza tym to starczy, bo zaraz mnie zbanują i powiedzą, że nie na temat fotografii gadam :)
Na taką wypowiedź czekałem. Dzięki i EOT z mojej strony.