Dokladnie... 24-70 swoim bokehem odstawia 50'tke daleko z tylu. Pare innych rzeczy typu USM tez znacznie poprawiaja komfort pracy. Moze gdyby jeszcze tyle nie wazylo... :D
Wersja do druku
Dokladnie... 24-70 swoim bokehem odstawia 50'tke daleko z tylu. Pare innych rzeczy typu USM tez znacznie poprawiaja komfort pracy. Moze gdyby jeszcze tyle nie wazylo... :D
50/1.8 jest co najmniej tak samo ostry jak 24-70L od 2.8 w gore.
Oczywiscie przy 1.8 bedzie gorszy niz 24-70 przy 2.8
50/1.8 nie rozmywy tla tak ladnie jak 24-70 albo 50/1.4, ale przy 1.8 nie wynika to z konstrukcji przyslony- jest przeciez otwarta.
Jesli ktos ma wybor 85/1.8 i 50/1.8 albo 50/1.4 to oczywiscie 85/1.8 jest znacznie lepszym szklem od 50/1.4 a 50/1.8 jest ciagle bardzo dobrym obiektywem.
Mam pytanie kojaze ze kiedyś bylo to na forum ale mnie to nie interesowalo... teraz za Chiny nie mogę znaleźć odpowiedzi. Do rzeczy: czym różnią się te obiektywy???
http://cokupic.pl/i/c_big1073474.jpg
http://www.cameraworld.co.uk/images/...0f14%20280.jpg
Niby te same ale na tym 2 jest znaczek makro (żółty a za nim oznaczenie ultrasonic) ten drugi ma tylko ultrasonic co to znaczy ???
POZDRAWIAM i z góry dziękuję za odpowiedzi ;D
Zapewne nic, to pseudo macro to po prostu minimalna odleglosc ostrzenia, a ten bez znaczka macro to pewnie jakis starszy egzemplarz
To nie jest znaczek macro tylko oznaczenie minimalnej odległości ostrzenia a obiektywy są takie same...
Dzięki :) I można zamknąć :P
nie zakladam nowego tematu zeby nie zasmiecac, moje pytanie dotyczy 50ki 1.4. Jestem zdecydowany na zakup tego obiektywu, chcialbym go kupic w sklepie zeby miec mozliwosc przetestowania kilku egzemplarzy z moim body. czytalem ze zdarzaja sie egzemplarze majace wieksze lub mniejsze problemy z autofocusem. czy powinienem sobie wydrukowac jaka tablice testowa zeby na niej sprawdzic ? czy poprostu w sklepie strzelic pare fotek np napisów i ogladnac na zoomie ? na co jeszcze zwrocic uwage przy zakupie ? praca silniczka ? jak powinien chodzic pierscien ?
do kompletu chce wziasc hood typu doniczka i polar.
ogladanie zdjec na LCD aparatu to w przypadku 40D moze byc malo wiarygodne, najlepiej jakbys zabral ze soba laptopa i tak przegladal zdjecia
f/1.4 należy wybrać i dopłacić te ~700pln chociażny tylko ze wzglęgu na pierścień ostrości, którego w f/1.8 II zwyczajnie nie ma - podobnie jak w KiT`cie.
Później można wymieniać;
- microUSM - też badziewny, ale o niebo lepszy niż DC w f/1.8 II
- lepsze świtało
- ostrość i głębia zarazem, nie trzeba przymykać do ~f/2.5, tylko do f/2.0
- metalowy bagnet
- skala
@Artur79
To prawda - ja trafiłem na ten "gorszy"
Luz na pierścieniu ~4mm i zawieszający się focus
- praca silniczka podobna jest do np; EF 55-200, microUSM`y mają niską kulturę pracy, dość głośno/ wolno.
- pierścien w tym modelu chodzi w "miarę" płynnie i chyba standardem jest luz wynoszący ~1mm
nowy ?! czy wyszlo po czasie ? (jakim?)Cytat:
To prawda - ja trafiłem na ten "gorszy"
Luz na pierścieniu ~4mm i zawieszający się focus
laptopa nie posiadam, czy sam zoom nie wystarczy zeby wyeliminowac wadliwy AF? w jakich warunkach w sklepie najlepiej testowac ? jakies ciemniejsze miejsca ?
niestety nie mam porownania, dysponuje tylko tym obiektywem co w sygnaturce. jest gdzies jakis filmik z 50ka 1.4 podczas dzialania ?Cytat:
- praca silniczka podobna jest do np; EF 55-200, microUSM`y mają niską kulturę pracy, dość głośno/ wolno.