Odp: Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?
jak ciemny to długi, jak krótki to jasny
24-70 f4 nawet bym nie brał pod uwagę choćby nie wiem jak dobry był (chyba że jest mały lekki i tani)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
jak ciemny to długi, jak krótki to jasny
24-70 f4 nawet bym nie brał pod uwagę choćby nie wiem jak dobry był (chyba że jest mały lekki i tani)
w kontrekscie korpusu 5D3 jest maly, lekki i tani
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
Co moglibyście polecić nie za miliony jako najbardziej uniwersalny wybór obiektywu do 5DM3?
Bardzo bym chciał 24-70 f2.8L USM ale możne być problem z uzbieraniem 3tys ;-(. Dlatego proszę o typy obiektywów o najlepszej relacji jakości do ceny do 2000 pamiętając że to pełna klatka i nie każdy obiektyw się nadaje, jak np mój Tamron 17-50 2.8 który nie pokrywa całej matrycy czyli fotki są czarne na rogach.
Canon EF 28-70mm f/2.8L USM
Canon EF 24-70mm f/2.8L USM
Canon EF 24-70mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm f/4L IS USM
Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
Widzę że dyskusja rozgorzała na całego ;-) to może włożę kij w mrowisko Czy nie lepiej zamiast Canona 24-70 f2.8L Usm 1gen nie wybrać odpowiednika ze stajni Sigmy lub Tamrona?
Jeśli tak to jaki? Pytanie nie bez kozery taka sugestia pojawiała się na grupie Canona na FB.
Im dłużej będziesz się zastanawiał i pytał, tym więcej będzie wątpliwości. Są fani niesystemowych szkieł i tak samo systemowych.
Tu nie FB, tu forum - przejrzyj wątki https://www.canon-board.info/forums/...strzanek-Canon.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Ty wziąłbyś Canona 28-70 f2.8 usm 1 gen?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
nie jestem Bangi, ale nad 24-70 2.8 mkI to bym sie zastanawial tylko gdybym szukal czegos do bodybuildingu.
wydasz dobrze ponad 2000 PLN za obiektyw, ktory w przypadku padaczki bedzie najprawdopodobniej nie do naprawienia (ten obiektyw jest, na ile mi wiadomo, juz po terminie dostepnosci czesci wymiennych), ktory optycznie odstaje sporo od nowoczesnych konstrukcji a do tego wazy 1,5x co alternatywy?
zdefiniuj swoje "uniwersalny". mam wrazenie, ze upierasz sie, ze to oznacza jasna przeslone i zakres standardowy. to moze byc uniwersalne w niektorych tematach foto, ale wcale nie musi. a juz na pewno nie kosztem kupowania starej optyki, do tego ciezkiej jak sowiecki zegarek z napedem na 4 kola i reaktorem atomowym na zuzyte opony od Moskwicza :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
Bierz, jak chcesz być Pro. Annie Leibovitz go używała... Ale nie... ona chyba 24-70 :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Tomky
Nie wziąłbym, bo mi nie jest potrzebny.
Mi w zupełności wystarcza RF 24-105/4 L, tak jak wcześniej wystarczał mi EF mimo jego bolączek. Nie jestem też fanem niesystemowych szkieł.
Ale gdybym był profi reporterem to pewnie wtedy szedłbym w jakieś 27-70/2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
nie jestem Bangi, ale nad 24-70 2.8 mkI to bym sie zastanawial tylko gdybym szukal czegos do bodybuildingu.
wydasz dobrze ponad 2000 PLN za obiektyw, ktory w przypadku padaczki bedzie najprawdopodobniej nie do naprawienia (ten obiektyw jest, na ile mi wiadomo, juz po terminie dostepnosci czesci wymiennych), ktory optycznie odstaje sporo od nowoczesnych konstrukcji a do tego wazy 1,5x co alternatywy?
zdefiniuj swoje "uniwersalny". mam wrazenie, ze upierasz sie, ze to oznacza jasna przeslone i zakres standardowy. to moze byc uniwersalne w niektorych tematach foto, ale wcale nie musi. a juz na pewno nie kosztem kupowania starej optyki, do tego ciezkiej jak sowiecki zegarek z napedem na 4 kola i reaktorem atomowym na zuzyte opony od Moskwicza :)
Nawet około 3000 - to który byś wybrał konkretnie jak nie ten?
Moja definicja uniwersalizmu nie jest jednoznacznie sprecyzowana, ale trochę portretu reporterki architektury, wydarzeń kulturalnych tak to sobie wyobrażam.