Odp: Re: Odp: Jaka pralka...?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
To już prawie wiral ;) Tez miałem EF 50 1.4 i oddałem gratis z 5D III :)
Generalnie w EF 50 f/1.4 są w środku aluminiowe prowadnice AF, które od samego patrzenia na obiektyw się wyginają. Nawet stałe odwrotne zakładanie osłony p/słonecznej , aby chronić pierścień ostrości niewiele daje. Ja tak robiłem ,ale tjak padł AF (prowadnice), nie chciałem naprawiać bo po co ;) Tak więc można by rzec , że to szkło to jednorazówka z krótkim terminem przydatności do użycia.
Miałem 2 C 50/1.4, z czego padł ten który kupiłem jako używany.
Kupiony nowy służył bez problemów, ale w sumie zawsze pilnowałem by nie wkładać do plecaka przodem w dół.
Odp: Re: Odp: Jaka pralka...?
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Cóż, majster który ją miał naprawiać (a majster jest sprawdzony, solidny, uczciwy i nigdy mnie nie naciągnął) powiedział, co dokładnie trzeba by wymienić i ile by to kosztowało. "Co" nie pomnę, bom humanista, ale koszty (z robocizną) oscylowały w okolicach 700 zł, więc zważywszy, że pralka miała 14 lat, a nową kupiłem za trochę ponad 1200…
Wiadomo że wszystko ma swój czas. Przeciętnie to części do Amici są po kilkadziesiąt zeta ale mogło się nazbierać. Faktem jest też, że ja sam naprawiam swoje sprzęty więc nie mam pojęcia jakie mogą mieć stawki w serwisach.
Cytat:
Zamieszczone przez
janhalb
Cóż, to było 5 lat temu i dość dokładnie sobie to policzyłem, biorąc pod uwagę (deklarowane przez producentów) zużycie prądu i wody, ceny tych mediów i częstość prania. I wyszło mi, że te 200 zł powinno mi się "zwrócić" w ciut ponad rok. Nie wiem, co to jest "przeciętne użytkowanie", może u nas użytkuje się pralkę ponadprzeciętnie: troje dzieci (już nastolatków), do tego pies i kot… ;-)
Wybacz ale to są jakieś abstrakcyjne wyliczenia, bo przeciętna pralka zamyka się kosztem utrzymania rocznym (woda +prąd) w granicach 250-300 zł, więc 200 zł to się zaoszczędzi jak się jej nie będzie używać ;).....
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Miałem 2 C 50/1.4, z czego padł ten który kupiłem jako używany.
Kupiony nowy służył bez problemów, ale w sumie zawsze pilnowałem by nie wkładać do plecaka przodem w dół.
Spadajcie stąd z tymi obiektywami ;);)....