[emoji23][emoji23][emoji23]
Wersja do druku
[emoji23][emoji23][emoji23]
z perspektywy kogos kto wie co potrafi cropowa matryca 24Mpix z dobra stalka, to oczywiscie ciezko mi sie z tym nie zgodzic. jak widze co M5 generuje po zapieciu 32/1.4 (czy nawet EF 50/1.4) a potem porownam to z tym co ta sama matryca wyrzyguje z 15-45, to zwyczajnie rece opadaja i pada kilka milych slow w strone Tokio
z drugiej strony jest tez taka perspektywa - ten 15-45 kosztuje srednio kolo 100$ przy zakupie z korpusem i dokladnie ta dziure pomiedzy 15mm a 22mm zatyka calkiem dobrze, bo tam jest niespodziewanie jak na kita ostry.
tak samo pewnie ma dzialac ten ciemny RF 24-105. kupujesz RP z mala stalka 50/1.8 na szyje, a miedzy tabletem i kanapkami w plecaku na wszelki wypadek jedzie tani zoom, gdyby trzeba bylo cos szerzej obrocic. albo w bardzo dobrym swietle cos wezej :mrgreen:
Mam pytanie czy ktoś może miał okazja sprawdzić ten obiektyw? I porównać np. Z ef 24-105 3.5 - 5.6?
Ale po co ktoś miałby kupować, używać i porównywać plastikowy, ciemny amatorski obiektyw w chorej cenie za 1.600 zł ?
Na rynku są już dwie wersje EF 24-105mm f/4 L IS USM. Wersja pierwsza spokojnie od wzięcia za 1.200 zł https://allegro.pl/zakonczone?string...&price_to=2000
Trzeba być naprawdę desperatem, aby kupować droższe amatorskie szkło z ciemnica na końcu zakresu mając w systemie tańszą L-kę ze stałym światłem F/4.
Przy okazji zapytam, czy uwierzyłbyś temu komuś używającemu ef 24-105 3.5 - 5.6 z Canonem 600D, że: to "cud miód i orzeszki" ? Oda razu mogę Ci odpowiedzieć, że ktoś posiadający RF 24-105 f4-7,1 napisze Tobie, że jest "najlepsiejszy" ;)
Poważna wada tego zooma to to, że w zestawie z R lub RP eliminuje adapter EF-RF .
Aktualnie w zestawie z R (bez adaptera) ten RF24-105/4-7.1 wyceniany jest na 500 PLN. O tyle droższy jest kit od body.
A ten obiektyw to da się jakoś sensownie sprzedać? Czy trzeba oddać go za darmo?
Ja nie mam tego obiektywu, tylko gdybam sobie ze R6 jest do kupienia z tym obiektywem, tylko on mi do niczego sie nie przyda. Mam Rf 24-105/4, mam redukcję ef/rf i troche szkiel ef