W 300D jest jak wgrasz Wasie.Cytat:
Zamieszczone przez Il fuoco
W 350D racja - nie ma, pomylilem sie.
W 20D - ty sie mylisz - vide exif.
Wersja do druku
W 300D jest jak wgrasz Wasie.Cytat:
W 350D racja - nie ma, pomylilem sie.
W 20D - ty sie mylisz - vide exif.
no czyli bilans jest taki:)
1 moja racja - 350D
1 twoja racja - 20D
1 wspólna racja - 300D
1 moja pomyłka - 20D
1 twoja pomyłka - 350D
czyli remis:)
czyli powracając do zdjęć Panowie:
Krótsze czasy naświetlania, wysokie ISO
i teraz pytania:
- jeżeli chodzi o łapanie ostrości - to czy zmieniać punkt pomiaru - czy łapać centralnym i przekadrowywać (ew. w jakiś inny sposób)
- czy do takich zdjęć nadaje się lampa? Znaczy jak ją wykorzystać, by zdjęcie doświetlić (i czy w ogóle)
- a, no i czy tak jak Vitez radzi robić zdjęcia w RAW'ach i czy wtedy kompensować ekspozycję? znaczy czy na aparacie czy przy wywoływaniu RAW?
Cytat:
Zamieszczone przez swaligora
tak - łap na centralny i przekadrowuj.Cytat:
wg. mnie to najlepszy sposób na ostre zdjęcia i najszybszy. chyba że ma się nieomylny system AF... ale takiego nie znam ani o takim nie słyszałem.
Lampa wg.mnie odpada bo raz że tracisz światło zastane, dwa "artyści" nie lubią jak błyska im się w twarz. Ogólnie cały bajer polega na zrobieniu fajnych zdjęć ze światłem zastanym - to ono nadaje klimat. A lampa ten klimat zabija.Cytat:
ja bym podbijał albo i nie przy wywolywaniu. RAWy to coś cudownego.Cytat:
nie martwisz się o WB, nie martwisz się o to czy jest zbyt jasno czy zbyt ciemno o kilka działek...
podbijanie ekspozycji na aparacie przy robieniu zdjec w rawach o tyle nie ma sensu że i tak później obrabiasz tego rawa na kompie, ustalasz mu WB,ekspozycje i co Ci tam jeszcze wyjdzie...tak czy inaczej spędzasz nad zdjęciem jakąś chwilę...
Dopisz jeszcze wspolna racje - 10D ma 3200.Cytat:
I teraz wspolnie sie zastanowmy po co smiecimy w watku galeriowym Swaligory :roll: i mozemy wspolnie przeprosic 8)