No najlepiej sie pośmiać nie wnosząc nic do tematu, właśnie dlatego nie zadawałem takich pytań na forum Nikona bo tam to są tylko Tacy znawcy jak Ty:roll:Cytat:
Zamieszczone przez Wini
Wersja do druku
No najlepiej sie pośmiać nie wnosząc nic do tematu, właśnie dlatego nie zadawałem takich pytań na forum Nikona bo tam to są tylko Tacy znawcy jak Ty:roll:Cytat:
Zamieszczone przez Wini
Nie chciałem nikogo urazić, ale jeżeli mógłbyś wyciągnąć i przedstawić wnioski z tego wątku to będę wdzięczny.Cytat:
Zamieszczone przez adam_k
Tu wniosków w teori się nie wyciągnie mam nadzieje że na forum są ludzie którzy pracowali tymi puszkami i mają zdanie na temat ich pracy albo że uda mi się spotkać kogoś z Krakowa z 5D i wszystko się wyjaśni.
Takie wnioski to ja bez zakładania wątku wyciągnąłem. Jak by Ci ktos napisał, weź 5D, to weźmiesz bez zająknięcia?
A jak następny forumowicz napisze - tylko D2x pięknie oddaje kolor skóry?
Ps. Niestety, preWB, RAW/NEF czy to w C, czy to N.
Przeczekaj do jesieni na sofcie Nikona do nef'ów a potem zrób upgradeCytat:
Zamieszczone przez adam_k
http://niusy.onet.pl/niusy.html?t=ar...a&aid=41498576
1k zdjec na sesje z 1 modelka :lol: ja tego nie czuje, gdyby przeliczyc to na rolki wyszłoby prawie 28 rolek....jesli juz ktos tak wali to zamczecza modelke i uznaje mu sie typowy syndrom cyfraka :smile:
Ja się dołączam do rady powyżej: najpierw spróbuj w RAW. Zmiana body przez jakiś czas bardzo cię zaboli pod względem obsługi. Owszem, 5D ma w sobie to "coś", że zdjęcia z niego są (moim zdaniem) jakieś takie... inne, wyróżniające na plus :) ale żeby dorównać Twojemu aktualnemu zestawowi, to na dzień dobry masz jakieś 20k do wydania.
A jeśli już zdecydujesz się na 5D, to przy tych założeniach co do użytkowania wal od razu w stałki - argumenty można znaleźć u snowboardera ;-)
bez przesady panowie .... jak ktoś robi takie rzeczy to może 1000 fotek cyknąć na raz .... i w takim przypadku rzeczywiście babranie się w raw jest nieco uciążliwe bo pewnie nie on dokonuje wyboru do publikacji tylko oddaje wszystko ?
A to Ciekawostka!! Bo na zoltym forum mozna przeczytac cos wrecz przeciwnego. Ze jak kolor skory to wylacznie D2x, a wszystkie Canony so fatalne w tym wzgledzie :-) To tylko potwierdzenie tego, ze nie nalezy isc za glosem forum, tylko samemu wszystko sprawdzic, bo opinie mocno zaleza od tego, jakiego koloru sie klapki na oczach nosi ;-)Cytat:
Zamieszczone przez oszołom
Marcin
adam_k: seryjna obrobka cyfrowych negatywow, powinna byc naprawde nie taka straszna, podejrzewam ze ilosc zdjec wynika raczej z wielu kompozycjii ulozen ciala wiec parametry zdjec chyba nie zmieniaja sie za bardzo.Jesli to studio to tak jak juz wczesniej ktos pisal mozna color checker-em rozwiazac sprawe wiernosci kolorow. Dobry soft - czytaj np. photoshop cs2 to najwyzej 3k pln. soft do profilowania i kalibracji aparatu to chyba okolo 2.5k pln to duzo mniej niz sprzet a automatyzacja pracy doprowadzi do pewnosci i powtarzalnosci wynikow. Napewno warto sprobowac. W obecnych czasach program to jak ciemnia ... mozesz zrobic bardzo dobre zdjecie ale przyslowiawa kropke nad i stawiasz wlasnie podczas obrobki.