Witam wszystkich forumowiczów mam do was pytanie.
Ostatnio myślę o zamianie korpusu i systemu z Nikona na Canona. Mam D2X i myślę o zamianie na 5D ale nie wiem czy jest to sensowna myśl. Zależy mi tylko na jakości zdjęć i tu pytanie do was czy ktoś z Was pracował tymi aparatami bo nie chodzi mi tu o dane techniczne bo te znam. Uzywam D2X od roku i nie jest to zły aparat korpus jest swietny obsłuda wydaje mi się lepsza niz w 5D bo wszystkie wazne funkcje moge zmieniac przyciskami bez wchodzenia do menu. Jakość zdjęć zadowalająca ale i tu właśnie jest problem. Fotografuje przede wszystkim ludzi i kolory skóry z D2X mi nie odpowiadają a jak się jeszcze trafi blada modelka to nie jest wesoło. Nie robie w raf bo na seji wykonuje kilkaset fotek i nie miał bym czasu tego obrabiać dodatkowo program nikonowski do raf jest strasznie wolny. Czy jakość zdjęć w praktyce bedzie lepsza z 5D ? nie chodzi mi o korpusy tylko o jakość fotek, robie prawie wszystkie zdjecia na czułości 100 więc szumy na wyższych czułościach nie bedą dla mnie najważniejsze. Może jest tu jakiś forumowicz z Krakowa i mógł by się ze mną spotkać w celu porównania aparatów w akcji.
Jeszcze jedno pytanie czy korpusy 5D z usa to jakieś ryzyko? mam możliwość zakupić taką sztukę z importu walizkowego ale gość nie ma do niego oprogramowania czy można je gdzieś w Polsce w rozsądnej cenie dokupić?