Odp: Re: Odp: Re: Odp: Autofocus
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Najwyraźniej w Cajsie ;) nie wiedzą tego co wiedzą w Canonie czyli, że szkieł EF i EFS można używać z dobrym skutkiem w eRkach.
Na podstawie praktyki mogę Cię też uspokoić, że EF-y które posiadam pracują z bardzo dobrym skutkiem na bezlustrach Canona. Także nie martw się jest dobrze, nawet bardzo 8-).
Jak napiszesz po porównaniu tych samych (ogniskowa, światło) obiektywów RF i EF na przejściówce że dają takie same efekty to wtedy będzie ok.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Jak napiszesz po porównaniu tych samych (ogniskowa, światło) obiektywów RF i EF na przejściówce że dają takie same efekty to wtedy będzie ok.
jp
Ale co będzie OK? Co jest nie OK z tymi szkłami które podpinam?
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
W materiałach Zeissa są informacje czym różni się projektowanie obiektywów dla lustrzanek od projektowania dla ML.
I chodzi o przebieg promieni i własności optyczne na skraju matrycy zarówno pikseli (soczewki pikseli) do celów obrazowania jak i detekcji ogniskowania.
Oczywiście obiektyw z przejściówką będzie pracował ale znacznie lepiej będzie pracował obiektyw projektowany pod konkretny typ matrycy.
Pytaniem jest przy jakim sprzęcie, w jakich sytuacjach zdjęciowych i przy jakiej prezentacji zdjęć tą różnicę będzie widać.
jp
te do ML mają złotą posypkę na krawędzi soczewek i wyciemnienie ze skóry boa dusiciela która w tajemniczy sposób zagina światło - inne różnice mają marginalny wpływ na działanie.
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Autofocus
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
te do ML mają złotą posypkę na krawędzi soczewek i wyciemnienie ze skóry boa dusiciela która w tajemniczy sposób zagina światło - inne różnice mają marginalny wpływ na działanie.
A i zapomniałeś dodać, że zostały też skropione łzami jednorożca przy pełni księżyca. To im daje nieśmiertelność przy wszelkich upadkach.
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Autofocus
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A i zapomniałeś dodać, że zostały też skropione łzami jednorożca przy pełni księżyca. To im daje nieśmiertelność przy wszelkich upadkach.
o tym nie wiedziałem - a to pełna nieśmiertelność czy tylko 9 żyć ;) - jeszcze doczytałem że owo kropienie przeprowadzić najlepiej jak występuje zjawisko superksiężyca i te najlepsze firmy właśnie tak robią - nasza ulubiona firma ma sporo do nadrobienia ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale co będzie OK? Co jest nie OK z tymi szkłami które podpinam?
Obiektywy EF były projektowane do najlepszej współpracy z matrycami lustrzanek, ich systemem AF.
Obiektywy R są projektowane do optymalnej współpracy z ML, bieg promieni w obiektywach oraz matryce i AF w obu systemach różnią się znacznie.
Trzeba zrobić sensowne/obiektywne testy by zobaczyć czy jest (i dla jakich typów obiektów) różnica.
Nie wiem jaki będzie wynik oraz czy i dla kogo (sytuacje zdjęciowe, sposób prezentacji zdjęcia)będzie istotna różnica w systemach EF, RF
OK to np. taka sama w RF i AF z przejściówką , na skraju matrycy szybkość/czułość/dokładność AF, śledzenia obiektów albo na skraju matrycy jakość techniczna zdjęć (aberracja, ostrość, ...)
jp
Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Autofocus
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
o tym nie wiedziałem - a to pełna nieśmiertelność czy tylko 9 żyć ;) - jeszcze doczytałem że owo kropienie przeprowadzić najlepiej jak występuje zjawisko superksiężyca i te najlepsze firmy właśnie tak robią - nasza ulubiona firma ma sporo do nadrobienia ;)
Pełna :) Łezki są załączane w ramach dożywotniej gwarancji w specjalnych flakonikach. jak upadnie to wystarczą dwie krople i jest ganc nówka :)
Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Re: Odp: Autofocus
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Obiektywy EF były projektowane do najlepszej współpracy z matrycami lustrzanek, ich systemem AF.
Obiektywy R są projektowane do optymalnej współpracy z ML, bieg promieni w obiektywach oraz matryce i AF w obu systemach różnią się znacznie.
Trzeba zrobić sensowne/obiektywne testy by zobaczyć czy jest (i dla jakich typów obiektów) różnica.
Nie wiem jaki będzie wynik oraz czy i dla kogo (sytuacje zdjęciowe, sposób prezentacji zdjęcia)będzie istotna różnica w systemach EF, RF
OK to np. taka sama w RF i AF z przejściówką , na skraju matrycy szybkość/czułość/dokładność AF, śledzenia obiektów albo na skraju matrycy jakość techniczna zdjęć (aberracja, ostrość, ...)
jp
Pokażesz te istotne różnice? Jak to wpływa na zdjęcia, czy na sprawność działania wszystkiego ;)? Ciekaw jestem, bo to co piszesz świadczy o tym że Canon wciska ludziom ciemnotę proponując nawet gotowe zestawy eRek ze szkłami EF.
A może moje szkła są popsute skoro dają super efekty pod względem jakości obrazu i współpracy z ml. U moich znajomych też to występuje - co robimy nie tak pytam :lol:.....
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
jeśli ten post zawiera jakąś myśl to jest ona całkowicie nieczytelna - więc się wypowiem chociaż nie lubię się wypowiadać ;)
co chcesz testować?
na czym?
jakie obiektywy?
jakie testy?
czego testy?
testy AF? to brzmi absurdalnie
które EF i RF są "takie same"? obawiam się że nie ma takich
niech ktoś kto ma 5DIV i R podepnie EF 16-35 /4L (albo cos na kaształt) czy EF24-105 4L przez przejściówkę (do R) zrobi parę rawów i wystawi na forum to da jakąś odpowiedź jak optyka EF współpracuje z R - i ciekawość autora będzie zaspokojona - innych odpowiedzi ani wniosków nie będzie z tego dzielenia włosa na czworo jak to u mnie na wsi gadają