Aparat działa prawidłowo. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone.
Wersja do druku
Aparat działa prawidłowo. Zdjęcie jest po prostu niedoświetlone.
Ale my to wszystko wiemy, i w pełni się z tym zgadzam:) Tu problemem jest sytuacja, gdy histogram na podglądzie w aparacie (i w DPP) pokazuje jedno, a histogram w oprogramowaniu Adobe (LR, PS) pokazuje co innego - dając w efekcie zły rezultat na zdjęciu! Biorąc na logikę, to ten zaszyty z RAWem jotpeg, musi pokazywać prawdę, albo zbliżoną prawdę, bo inaczej nie miałoby sensu zaszywanie go tam! Zaś różnice między domyślnymi profilami aparatu, a domyślnymi profilami Adobe nie tworzą takich różnic i przesunięć w histogramie. Nie mylić tego z wprowadzonymi niedawno presetami (LR, ACR): Artistic, B&W, Modern czy Vintage - bo te działają bardziej na zasadzie filtrów (a'la Instagaram) i potrafią bardzo mocno ingerować w rozpiętość histogramu.
Problemem - jak wszystko zaczyna wskazywać - jest interpretacja tego RAWa, przez soft od Adobe.
Z ciekawości, zrobiłem mRAW-a z 6D2 niedoświetlonego o -3EV, i jeśli patrzeć na jasność zdjęcia to podgląd zarówno w FastStone jak i w Lightroom jest prawie taki sam. mRAW zrobiłem na Neutral, i w Lr również wybrałem Camera Neutral, porównanie wygląda tak:
Załącznik 1026
Tak samo porównałem ten sampel z CB, i jest tak:
Załącznik 1027
6D2 którym robiłem jest w przestrzeni sRGB z firmware 1.0.4
Sprawdziłem też jak to moje niedoświetlone zdjęcie traktuje ON1 i faktycznie, rozjaśnia i to znacznie, nie wiedziałem o tym wcale, bo używam go do innych rzeczy niż wołanie raw, ale myślę, że to ważna cecha tego softu dla potencjalnego klienta.
Dodam jeszcze, że próbowałem kombinacji mRAW + jpeg, tylko mRAW, obu z włączeniem kompletnej korekcji obiektywu, automatycznego optymalizatora jasności,D+, i jpeg osadzony w RAW był na podglądzie ekranu aparatu taki sam, jak wyświetlany w Lightroom.