Odp: Obiektyw do spottingu
Panowie, ja podpinam się pod temat rozważam Sigma C 100-400, Tamron SP 150-600 mm f/5-6.3 (G1 bo szukam do 4k)
Gdzieś po drodze rozważałem Canon EF 70-200 mm f/4 L USM ale do spotinngu obawiam się, że za krótko, choć opcja z konwerterem mogła by być konnkurencyjna. Gruby dylemat. Cenowo są blisko +- 500zł.
@RadOs41 wybacz, że tak późno, ale umknęło mi Twoje pytanie, odpowiadając - co do zasady nie korzystam ze statywu, ale jak tylko jest okazja to staram się o coś podeprzeć, nawet barierki o ile nimi tłum nie trzęsie, dużo zależy od okoliczności, na pewno wszelkie podpórki pomagają, ale są też jednocześnie ograniczeniem; ogólnie warto popierać; co do ilości udanych zdjęć przy czasach 1/15-1/20 s... no jest ich kolosalnie mniej niż tych nieudanych... czasami nie uda mi się żadnego przywieźć z pokazów, a czasem wchodzi więcej - dużo IMHO zależy od nastawienia się, skupienia, świadomości ruchu obiektu, oddechu - naprawdę wszystko składa się na udane trafienie, trochę jak u snajpera ;) General;nie ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.
@ruphee - z tych podanych przez Ciebie tylko 150-600, resztę odpuść
@Bangi Zapytałem, gdyż dawno, dawno temu, gdy tylko kupiłem 100-400, zafascynowany tym szkiełkiem (zresztą, jak każdą nową zabawką :) ), także próbowałem zdjęć na b. długich czasach jednak wynik tych prób mnie zniechęcił. Zacząłem skracać czas do ok 1/80 sek. by mieć więcej "ostrych" zdjęć. Jednak końcowy efekt jest zdecydowanie lepszy przy dłuższym czasie, jeżeli zdjęcie już się uda - co widać po Twoich obrazkach.
Dziękuję za odpowiedź i Pozdrawiam Cię.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@
RadOs41 wybacz, że tak późno, ale umknęło mi Twoje pytanie, odpowiadając - co do zasady nie korzystam ze statywu, ale jak tylko jest okazja to staram się o coś podeprzeć, nawet barierki o ile nimi tłum nie trzęsie, dużo zależy od okoliczności, na pewno wszelkie podpórki pomagają, ale są też jednocześnie ograniczeniem; ogólnie warto popierać; co do ilości udanych zdjęć przy czasach 1/15-1/20 s... no jest ich kolosalnie mniej niż tych nieudanych... czasami nie uda mi się żadnego przywieźć z pokazów, a czasem wchodzi więcej - dużo IMHO zależy od nastawienia się, skupienia, świadomości ruchu obiektu, oddechu - naprawdę wszystko składa się na udane trafienie, trochę jak u snajpera ;) General;nie ćwiczyć, ćwiczyć, ćwiczyć.
@
ruphee - z tych podanych przez Ciebie tylko 150-600, resztę odpuść
Będziesz na AirShow w Radomiu? Wybieram się w niedzielę fajnie byłoby zamienić parę słów z kimś z forum. Twoje latadła obserwuje już jakiś czas. Bardzo mi się podobają. Mam brata w wojsku załatwił mi wejście gdzieś na jakaś platformę. Jak coś chętnie z kimś pogadam osobiście. ?
@Yaru będe, ale nie wchodzę na teren imprezy. Będę w rejonie na ul. Skaryszewskiej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@
Yaru będe, ale nie wchodzę na teren imprezy. Będę w rejonie na ul. Skaryszewskiej.
Aha,nidy nie bylem na Skaryszewskiej, kiedyś muszę tam spróbować. Niestety pogoda ma być słaba, trzeba się przygotować na opady, udanych kadrów :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
@
Yaru będe, ale nie wchodzę na teren imprezy. Będę w rejonie na ul. Skaryszewskiej.
Hej dziękiza rady, będe jutro testował 150-600.
Jak tam na skaryszewskiej jeżeli chodzi o parkowanie w okolicy?
Cytat:
Zamieszczone przez
ruphee
Hej dziękiza rady, będe jutro testował 150-600.
Jak tam na skaryszewskiej jeżeli chodzi o parkowanie w okolicy?
Parkujesz na polu i pewnie przyjdzie właściciel i będzie chciał z 10 zł. Możesz też i przy drodze ale wg mnie szkoda tak oszczedzac bo większość czasu to siedzenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Parkujesz na polu i pewnie przyjdzie właściciel i będzie chciał z 10 zł. Możesz też i przy drodze ale wg mnie szkoda tak oszczedzac bo większość czasu to siedzenie.
Dokładnie tak !