-
Witam!
Czornyj daj jakis namiar na siebie na PW. Niestety wszystkie negatywy sa czarno biale. Nie wiem jak z tymi szklanymi bo troche sie boje ich dawac naplaski skaner zeby nie porysowac. Ale sprobować zawsze mozna. Mozesz zeskanowac klisze 120?
Pozdrowki
Paweł
-
120 bez problemu - mam Nikona Coolscana 9000ED, a to, czy czarnobiałe, czy kolorowe to bez różnicy. O negatywach kolorowych wspominałem, bo soft tego skanera ma funkcję odzyskiwania kolorów ze starych filmów, czego w tradycyjnym wykonywaniu odbitek uzyskać się nie da.
Co do szklanych, mogą być za szerokie - mam wprawdzie ramkę na preparaty mikroskopowe :lol:, ale na szerokość raczej nie wejdą ;)
Przesyłam e-maila na priva
-
Czekam na wiesci na PW lub mail. Niestety nic jeszcze do mnie nie dotarlo.
Co do Pentacona to Pan na Czapskich wycenil przeglad i naprawe obiektywow na 300zl w sumie 150 za aparat i 150 za dwa obiektywy. Nie wiem czy to duzo czy nie jeszcze sie namyslam. Za to ocenil stan Penatcona na bardzo dobry jak na swoje lata bo podobno jest z lat 60 i jakna ten wiek to prawie nieuzywany i oplaca sie go rewitalizowac bo jeszcze chwile posluzy :-). Niestety moje ukochale laboratorium powiedzialo ze filmy wywola bez problemu ale niestety z odbitek z formatu 6x6 nici i musze szukac innego labu ktory ma przystawke do skanowania szerokich filmow. Chlopaki wiec jak cos wiecie o takim labie to dawajcie znac!!! Ewentulanie bede sie prosil Czornyja :-) zeby pomogl. Ewentulanie mysle juz o kupnie skanera ze wzgledu na olbrzymia ilosc klisz tych ze slaska. Zabawy na lata :-)
Musze sie udac do Muzeum Fotografii i pogadac z jedna Pania bo dowiedzialem sie ze warto zakonserwowac te szklane negatywy. Oni podobno wiedza jak to zrobic.
Pozdrowki i dzieki wszystkim za dotychczasowa pomoc. Oczywisce usmiecham sie o jeszcze!!!
Pozdrowki
-
Sam mam psixa z takim samym zestawem szkiel i co powiem.. zakochalem sie :) od kiedy kupilem apsika to 10d lezy gdzies w torbie, jezeli robie poza psixem, to 50e+17-40...
szkla sa miodne, jezeli chodzi zas o sam aparat, to musisz uwazac na naciag filmu, ale tu pomaga patent zebys trzymal przy naciagniecu spust migawki i nie puszczal korbki jak juz naciagniesz, tylko lekko ja odprowadzil. ewentualnie mozesz dociagac lekko film jakby to nie skutkowalo. moj psix ma problem z 1/125 ale poki co jakos sobie radze :) moze oddam go do pana Giecyngiera do konserwacji zobaczymy.
aha, polecam wymienic matowke z standardowej czystej na jakas z rastrem albo klinem :) pryzmat to tez warta przemyslenia sprawa (moze byc tez z ttl)...
pozdrawiam
-
Krwisty, milo slyszec to co mowisz :-). Mam do kompletu pryzmat zwykly (podbno zadkosc) i wlasnie jedzie do mnie pryzmat TTL, nie mam za to "kominka" czego zaluje bo to tak jakby byl niekompletny :-(. Co do matowki to bede bacznie sledzil allegro bo takze o tym myslalem. Zwlaszcza taka z klinem by sie przydala. Niestety w chwili obecnej nic takiego nie ma.
Pozdrowki
Paweł
-
ja kupilem z rastrem wlasnie 8) moge ci odsprzedac jasniejsza matowke z krzyzem w przezroczystym polu. pryzmatu ttl nie mam, bo jest ponoc ciemniejszy, zreszta i tak uzywam zewnetrznego swiatlomierza (notabene weimar lux cds wlasnorecznie naprawiany :D)... a kominek, no coz, ja np nie lubie, a sa tacy co znow pryzmatow nie uznaja..
-
Odp: Pentacon SIX TL
No prosze, jest temat o PSIX'ie, wczesniej wyszukiwalem slowa "pentacon" w szukarce i nie bylo. Jednak szukarka rozpoznaje duze i male litery i "Pentacon" sie pojawil.
Przerabial ktos pryzmat z pomiarem swiatla w PSIX? Bo rozne opinie slysze, raczej negatywne. Glownie niepoprawnosc pomiarow. Jak to jest w rzeczywistosci? Czy jesli sa bledy to losowe, czy jakies tendencje na przeswietlanie czy moze niedoswietlanie?.
Osobiscie naswietlam na oko i daje to rade (lub mam eosa ze soba), ale rozmyslam o pomocniku w pryzmacie.
Jesli chodzi o pryzmaty, to posiadam jeden ale bez pomiaru. Wogole ostatnio zrobilem test pokrycia - doklejona matowka w miejsce filmu, statyw, okno i wykalkulowane pokrycie:
Zdjecie oczywiscie z syfry, ale wszystko tak jak w pentaconie. Sama matowka PSIX ma pokrycie okolo 78%, a pryzmaty zabieraja kolejne procenty. Notorycznie o tym zapominam robiac zdjecia, a potem jest za szeroko :)