Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Pentacon SIX TL

Mieszany widok

Początki nałogu

Domyślnie Pentacon SIX TL

Witam!
    Czy ktos z Was ma taki aparat i moze sie podzielic uwagami na temat jego uzywania. Wpadli mi on ostatnio w rece z trzema szklami i sie zastanawiam czy inwestowac w jego czyszczenie sprawdzenie itd itp. Nie mam pojecia o srednim formacie i jego uzywaniu. Szukam kontaktu z ludzmi ktrzy pomoga.

Pozdrawiam
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Do niedawna bylem zdeklarowanym fanem MF. Ale przeszlo mi juz
    P-Six jest troche jak wino bo jest tani i dobry bo dobry i tani
    Z wad: przygotuj sie na nadkladnaie klatek - to kazdy wiekowy Six ma w standardzie i moim skromnym zdaniem wszelkie regulacje, wymiany sprzegla zdaja sie psu na bude. Rozwiazanie - wizjer na tylnej sciance i manualna kontrola. Rozsynchronizowane czasy - jak w kazdym starym aparacie -> serwis i przesmarowanie. Sprawdz w jakim stanie jest migawa - jest materialowa wiec o zmeczenie jej nietrudno. Six potrafi byc bardzo wdziecznym aparatem, ma jego oldskulowy wyglad bardzo leca dziewczyny - w zeszle lato tak wlasnie robilem portrety lazilem po miescie z Sixem i biometarem 120mm i prosilem o zapozowanie albo robilem fote "na usmiech"
    Przygotuj sie na glosna i malo kulturalna prace lustra - kiepska amortyzacja i wytlumienie - da sie z tym zyc. Do tego niezla i niedroga optyka -- czyli na poczatek powinien wystarczyc. Potem warto rozejzec sie za jakas MAMYA 645 SUPER czy inna Bronica naprzyklad. Ostatnio ceny mocno spadly. Oczywiscie wszystko to ma sens jesli chcesz sie bawic w wywolywanie filmow, skanowanie tego itp. W sumie frajda jest spora
    Ostatnio edytowane przez Diego ; 07-05-2006 o 10:57

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski
    Witam!
    Czy ktos z Was ma taki aparat i moze sie podzielic uwagami na temat jego uzywania. Wpadli mi on ostatnio w rece z trzema szklami i sie zastanawiam czy inwestowac w jego czyszczenie sprawdzenie itd itp. Nie mam pojecia o srednim formacie i jego uzywaniu. Szukam kontaktu z ludzmi ktrzy pomoga.

Pozdrawiam
    Paweł
    A co konkretnie chcesz wiedzieć ?
    Dobrze przemyśl co dalej po naświetleniu filmu... Większość skanerów skanuje tylko mały obrazek, rzutniki do slajdów w rozmiarach większych niż mały obrazek to też rzadkość, można teoretycznie wszystko odbijać ale to mało ekonomiczne...

Samym aparatem to chyba szkoda sobie głowę zawracać, ale szkła mogą się przydać do podpięcia np. do Mamiyi 645 przez przejściówkę...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu

Domyślnie

Witam!
    Dzieki za odzew. Krzychu no wlasnie po to ten post bo nie bardzo wiem o czym myslec. Dla mnie to ma byc zabawa od czasu do czasu w robienie zdjec tym aparatem, nie zaden profi. Podoba mi sie takie przywracanie starych aparatow do uzytku i mam nadzieje go zakonserwowac i od czasu do czasu uzywac.

Co do skanowania to nie sadze abym to czynil. Generlanie myslalem ze oddam do labu film (ILFORD XP2 - proces C41) i niech mi zrobia czarno biale odbitki. Moze kiedys ktos gdzies pozyczy ciemni na noc albo dwie zebym pobawil sie sam. Kiedys robilem zdjecia samemu od a do z wiec co nieco pojecia mam, choc to bylo z malego obrazka. Co do negatywow to sam jestem ciekaw czy jakies laby towolaja w c41 albo b/w w jakims ichnim procesie (nieznam sie na tym wiec nie wiem jakie to procesy). Ma to byc zabawa a nie powazne focenie. Jak mozecie jeszcze cos opisac albo dac jakies linki do instrukcji po polsku to bede wdzieczny.

Napiszcie jakie filmy sie do tego aparatu nadaja, wiem ze o oznaczeniu 120 lub 220 ale czy na nich robi sie zdjecia formatu 6x6 czy tez inne 4x6 lub 9x6. Czy wszystko to rob sie na tych samych filmach.

Myslalem o takich:
    1. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=100499846
    2. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=101978790

Te dwa na dobry poczatek.
    Jezeli wiecie to napiszcie jakich uzywa sie koreksow i powiekszalnikow do sredniego obrazka, a akze kto takie zeczy wola w Krakowie. Uff jak na wszystko odpowiecie to bedziecie wielcy ale jestem glodny wiedzy.

Pozdrowki
    Paweł
    Ostatnio edytowane przez Paweł Grabowski ; 07-05-2006 o 15:24
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Co do skanowania to nie sadze abym to czynil. Generlanie myslalem ze oddam do labu film (ILFORD XP2 - proces C41) i niech mi zrobia czarno biale odbitki. Moze kiedys ktos gdzies pozyczy ciemni na noc albo dwie zebym pobawil sie sam. Kiedys robilem zdjecia samemu od a do z wiec co nieco pojecia mam, choc to bylo z malego obrazka.
    Dla mnie generalnie problem był z tym że oczywiście nie opłacało mi się robić odbitek z całego filmu (ze względu na to że mniejsza czy większa część nie była tego warta), skończyłem kupując Arcusa na Allegro którym w zasadzie można skanować i wielki format tyle że się popsuł...

Część labów (Profilab na pewno) z wywołanego negatywu może Ci zrobić stykówkę, na niej przy formacie 6x6 już coś tam widać...

Co do negatywow to sam jestem ciekaw czy jakies laby towolaja w c41 albo b/w w jakims ichnim procesie (nieznam sie na tym wiec nie wiem jakie to procesy). Ma to byc zabawa a nie powazne focenie. Jak mozecie jeszcze cos opisac albo dac jakies linki do instrukcji po polsku to bede wdzieczny.
    Pozdrowki
    Paweł
    Każdy lab z prawdziwego zdarzenia woła szerokie filmy zarówno C41 jak i E6. Warszawski Profilab woła też szerokie srebrowe B&W w tradycyjnym procesie, podejrzewam że inne też...
    Gorzej z odbitkami, bo nie każdy minilab weźmie szeroki film, ale np. standardowy skaner do Fuji Frontiera filmy 120 spokojnie łyka, tak więc odbitki z minilabu spokojnie da się zrobić
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu Awatar Diego
    Miasto
    Madrid

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    ......... skończyłem kupując Arcusa na Allegro którym w zasadzie można skanować i wielki format tyle że się popsuł...
    Plaga jakas ?? Moj tez odszedl do krainy wiecznych skanow

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diego
    Plaga jakas ?? Moj tez odszedl do krainy wiecznych skanow
    No niestety, nawet specjalnie długo nie pożył... Wciąż gdzieś leży, nie mogę się zebrać żeby go wynieść na śmietnik ale będę musiał bo dużo miejsca zajmuje...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Witam!

Napiszcie jakie filmy sie do tego aparatu nadaja, wiem ze o oznaczeniu 120 lub 220 ale czy na nich robi sie zdjecia formatu 6x6 czy tez inne 4x6 lub 9x6. Czy wszystko to rob sie na tych samych filmach.
    120 nadają się na pewno, czy 220 wejdzie do Pentacona to nie jestem pewien - jeden od drugiego różni się długością, AFAIK 220-ki trudno spotkać...
    Standardowy Pentacon na tym filmie robi klatki 6x6 cm, bywały takie przerobione na 6 x 4.5 cm (sam takiego miałem), większość aparatów z numerkiem 645 (Mamiya, Pentax) robi takie właśnie klatki na filmie 120...
    Dodatkowo na tym samym filmie inne aparaty potrafią robić klatki 6x7 cm i większe...

Myslalem o takich:
    1. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=100499846
    2. http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=101978790

Te dwa na dobry poczatek.
    Jezeli wiecie to napiszcie jakich uzywa sie koreksow i powiekszalnikow do sredniego obrazka, a akze kto takie zeczy wola w Krakowie. Uff jak na wszystko odpowiecie to bedziecie wielcy ale jestem glodny wiedzy.

Pozdrowki
    Paweł
    Filmy będą oczywiście OK, pogoogluj za zakładaniem filmu do Pentacona bo 120-ka nie ma kasetki i łatwo prześwietlić jak zrobisz to nieumiejętnie...
    Co do koreksów - konkretnych modeli Ci nie podam, ale AFAIK większość się nadaje jeżeli ma regulowaną szpulkę...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Początki nałogu

Domyślnie

Dzieki serdeczne chlopaki za pomoc. Jutro jade do mojego labu popytac co i jak. Tak apropo moja firma zakupila budynek starego laboratorium, odnalazlem tam duzo negatywow na szkle i na kliszy, niektore datowane na 1893 rok to prwdziwy kawal historii slaska. Wiecie moze kto moze sie tym zajac i ocalic od zapomnienia przy okazji robiac odbitk. IMHO negtywy w superstanie zwlaszcza te szklane, niemcy je pakowali kazy w swoj osobny papierek pergaminowy i calosc w pudelka. Wygladaja na nieotwierane od kilkudziesieciu lat. Jezeli wiecie cos o ludziachktorzy moga sie tym zajac od strony zrobienie odbitek w Krakowie tobede wdzieczny.

Pozdrawiam i dzieki raz jeszcze!
    Paweł

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

jakie szkła masz do tego pentacona ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów