Odp: Ludzie zmieniają system?
Ostatnie 2 lata na foto targach Nec, Birmingham UK pokazują, że przy stoisku Nikona było o wiel mniej osób zainteresowanych niż 4 lata temu. Przy Canonie troche wiecej, ale przy Fuji i Sony także Sigma tłumy. Serio. Parcie na bezlustro jest spore, zwlaszcza że topowe szkło Fuji jest tańsze od topowych Canona i Nikona
Pewnie jak Sony zrobi jakąś fajną promocje na A7r II to pójdą kolejni
jeszcze taka refleksja mnie naszła na temat przyszłości jak sobie rowerkiem jechałem do pracy
przyszłość entuzjasty bezluster - kolory w wizjerze elektronicznym podkręcone tak że puścić pawia można po 5 minutach patrzenia (przeczytane na forum), obiektywy lekkie (bo mało szkła) ale drogie i kompletnie nieskorygowane optycznie bo to się softem zrobi raz w wizjerze, a potem w odrawiaczu po co się męczyć z korekcją skoro można zrobić tanio sprzedać drogo a użytkownik i tak nie będzie widział, jeszcze tylko skorygowanego pseudorawa się zrobi i gra gitara - nie będą widzieć to nie będą wiedzieć i zastanawiać się dlaczego taki szajs kosztuje tyle kasy :mrgreen:, potem zlikwiduje się jeszcze migawkę ale tylko dla dobra użytkowników bo elektroniczna jest lepsza :mrgreen: ale bulić będziemy jak za prawdziwy aparat :mrgreen: - jak mnie najdą jeszcze jakieś refleksje to się podzielę
ja się zastanawiałem od jakiegoś czasu nad czymś mniejszym,padło na fuji
jestem amatorem i tak fotografuje, parę dni temu zawitał do mnie fuji x-t10 +16-55(wolałem sony ale to już dużo wyższe koszty)
dokupiłem niemiecka podwoja ładowarkę z dwoma zamiennikami co by prąd był
rozmiarowo-bajka, dokładnie dwa razy mniejszy, lżejszy od mojego 5mk3
jest inny, we wrześniu jadę na parę dni do Hiszpanii to go przetestuje w boju
ale canona póki co zostawiam, na poważniejsze wyprawy typu safari to raczej canon+70-300L
ale pierwszy krok zrobiłem, jeśli uznam ze fuji spełnia moje potrzeby to wyjdę z C
jestem na zamkniętej grupie fuji na Fb i tam sporo ludzi przeszło z N i C na fuji ale tez niektórzy robią kolejna revolte i wracają do FF
niemniej slubniaków tam masa:roll:
Kochani, nie przesadzajmy, że lustra są niezastąpione, jak niektórzy twierdzą. Fotografia jako nauka i biznes jest na tyle różnorodna, że mojej opinii niektóre dziedziny fotografii aż proszą się o coś lżejszego niż dslr z ciężkim obiektywem i gripem. Piękne zdjęcia powstawały przed erą dslr i jakoś analogami i to nawet dalmierzami sobie radzono i nawet focus manualnie łapano :)
Gdyby mnie było stać poszedłbym w system Leica, ale niestety...cóż.
Cytat:
Zamieszczone przez
lamerok
Tzn. mam podobne zdanie i dla przykładu chodzenie po górach z dslr, 2 obiektywami i statywem nie stanowi dla mnie problemu, co nie zmienia faktu, jakie są trendy....
nie wiem ile masz lat ale ja dużo podróżuje, kraje dalekie i gorące
jeden plecak rzeczy +1 plecak sprzetu-5mk3+16-35L+24-70L(24-105 sprzedałem)+70-300L+statyw
i super, wszystko ogarnięte, tylko ze latka lecą, a podróżowanie przez bezdroża lokalnym transportem do najłatwiejszych nie należą
wiec pewne przemyślenia i potrzeby się uaktywniają wraz z wiekiem
Taka obserwacja z pobytu w atrakcji turystycznej skupiajacej setki zwiedzajacych, bedacych w zasiegu wzroku. Lustrzanek bardzo malo a jesli juz to z jednym ale konkretniejszym niz kitowy obiektywem, aparatow kompaktowych niewiele wiecej, calkiem duzo kamer sportowych gopro-podobnych a czym w przewazajacej czesci robiono zdjecia? Oczywiscie smartfonami z nieodlacznym atrybutem w postaci selfiesticka.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie wiem ile masz lat ale ja dużo podróżuje, kraje dalekie i gorące
jeden plecak rzeczy +1 plecak sprzetu-5mk3+16-35L+24-70L(24-105 sprzedałem)+70-300L+statyw
i super, wszystko ogarnięte, tylko ze latka lecą, a podróżowanie przez bezdroża lokalnym transportem do najłatwiejszych nie należą
wiec pewne przemyślenia i potrzeby się uaktywniają wraz z wiekiem
A no tyle ze Zenita to mialem jakies 25 lat temu - wiec sredni wiek, ale regularnie cwicze. Po drugie, nie uczestnicze w obozach wedrownych, raczej jade w miejsce jakies i stamtad wypady jednodniowe. Te 3 kg wiecej w plecaku na 8 - 10 h lazenia nie stanowi problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Taka obserwacja z pobytu w atrakcji turystycznej skupiajacej setki zwiedzajacych, bedacych w zasiegu wzroku. Lustrzanek bardzo malo a jesli juz to z jednym ale konkretniejszym niz kitowy obiektywem, aparatow kompaktowych niewiele wiecej, calkiem duzo kamer sportowych gopro-podobnych a czym w przewazajacej czesci robiono zdjecia? Oczywiscie smartfonami z nieodlacznym atrybutem w postaci selfiesticka.
gdyby mój ajfon miał szeroki kat to bym nie potrzebował fuji;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Nec1122
Kochani, nie przesadzajmy, że lustra są niezastąpione, jak niektórzy twierdzą...
Myślę, że nie oto chodzi. Ot inne narzędzia, dla pewnych osób poreczniejsze, a w innym zbyt delikatne.
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ja się zastanawiałem od jakiegoś czasu nad czymś mniejszym,padło na fuji
jestem amatorem i tak fotografuje, parę dni temu zawitał do mnie fuji x-t10 +16-55
/.../
rozmiarowo-bajka
Z XF 16-55/2.8? Serio?