Odp: Canon 17-40 4L pod Canon 80d
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Fajne te wasze wypowiedzi :) miałem 17-40 kiedyś na cropie, mam do teraz. Jakoś nie widzę powodu do sprzedania.
Ale ja się nie znam, bo nie czytam DxO i innych bzdurnych testów.
Nie trzeba testow czytac, sprawdzilem sam i wiem co widzialem, pod 60d 17-40 wypada gorzej nawet od 18-55 stm, a sigma 17-50 na pelnej dziurze zjadala i kita i elke. Mam 17-40 tylko dlatego ze zmienilem cropy na ff i tu znowu, 17-40 na 5d bajka, po zakupie 6d - gorzej. Jesli Ty takich roznic nie widzisz, albo nie wierzysz jak ktos tak pisze, to pozostaje Ci zazdroscic wzroku.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Ale ja się nie znam, bo nie czytam DxO i innych bzdurnych testów.
Jako amator również się nie znam na ichnich wykresach, ale miałem okazję do porównań na cropie i na FF.
Może moja eL-ka była optycznie słaba... wiem bo sprawdziłem naocznie, że Tokina była lepsza na 7D2.
Poza tym, nie ustępowała budową eL-ce i także nie ma stablizacji.
http://www.canon-board.info/testy-sp...-f-4-a-103819/
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertON
Może moja eL-ka była optycznie słaba... wiem bo sprawdziłem naocznie, ...
Bo jest rozrzut jakościowy w tym modelu i zawsze się o tym dyskutowało. Miałem trzy egzemplarze w różnych odstępach czasu, pierwszy był mydlasty (pod cropem)i szybko się go pozbyłem. Drugi - używka - był pod cropem świetny, ostrość jak 10-22, po czasie sprzedałem. Potem znowu kupiłem używkę - równie dobry i ostry, używałem pod cropem, a potem z ff. Jeśli chodzi o porównanie z Sigmą, miałem kiedyś 18-50 2.8 EX DC i potwierdzę, że ten obiektyw rysował ostrzejszy obraz od Canonowskich szkieł pod cropem. Natomiast obrazek był strasznie plastikowy, do tego zafarb niebiesko-fioletowy jak to w tamtych Sigmach bywało. Optyka Canona daje moim zdaniem i postrzeganiem przyjemniejszy obrazek, bardziej plastyczny no i te kolory :)
To zacznijcie robić zdjęcia, a nie testy.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Nie trzeba testow czytac, sprawdzilem sam i wiem co widzialem, pod 60d 17-40 wypada gorzej nawet od 18-55 stm, a sigma 17-50 na pelnej dziurze zjadala i kita i elke. Mam 17-40 tylko dlatego ze zmienilem cropy na ff i tu znowu, 17-40 na 5d bajka, po zakupie 6d - gorzej. Jesli Ty takich roznic nie widzisz, albo nie wierzysz jak ktos tak pisze, to pozostaje Ci zazdroscic wzroku.
Prawie trafiłeś w sedno, ale nie, nie że nie widzę różnic, tylko są one dla mnie tak marginalne i nie mające żadnego znaczenia, skupiam się na zdjęciach.
A to czy coś jest o parę lini ostrzejrze, czy cokolwiek tam sobie widzisz, nie ma znaczenia w sensie fotografii, która ma coś przedstawiać.
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
A to czy coś jest o parę lini ostrzejrze, czy cokolwiek tam sobie widzisz, nie ma znaczenia w sensie fotografii, która ma coś przedstawiać.
Dla przedstawienia czegoś może i nie ma znaczenia, ale to tylko jedno z zastosować fotografii, innym jest np. wywieranie wrażenia, a na to ostrość lub jej brak może mieć wpływ.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Dla przedstawienia czegoś może i nie ma znaczenia, ale to tylko jedno z zastosować fotografii, innym jest np. wywieranie wrażenia, a na to ostrość lub jej brak może mieć wpływ.
O jakiej ostrości piszesz, na jakim przykładzie zdjęcia ? Wrzuconego w internet 800x600, 1280x1024, więcej? pliku wielkości 100-200kb ?
Tak jak jeden z kolegów zauważył w innym wątku, czasy się trochę zmieniły, a głównym narzędziem do oglądania internetu jest już powoli tylko telefon,coraz mniej tablet czy laptop.
Czy tym osobom zaimponujesz "super ostrym szkłem"?
Wskaż mi wtedy tę nieostrość, te różnice pomiędzy szkłami :-)
Jasne, że na pełnym kadrze pomniejszonym do rozmiarów telefonu, czy nawet tabletu to nie ma żadnej różnicy. Ja swoje zdjęcia oglądam tylko na pełnym monitorze lub wydrukowane (przynajmniej a5) i wtedy już czasem widać różnicę (zwłaszcza jak kadruję w postprocesie, co często mi się zdarza z różnych względów), choć w większości przypadków nie. I jakim "tym" miałbym imponować? Wielu ludzi na tym forum robi zdjęcia dla Siebie samych.
Mydlo to mydlo, a jak ktos chce wydac kilka stowek zeby je otrzymac, chetnie mu sprzedam sloiki po majonezie. Roznicy na tel nie zobaczy :).
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Mydlo to mydlo, a jak ktos chce wydac kilka stowek zeby je otrzymac, chetnie mu sprzedam sloiki po majonezie. Roznicy na tel nie zobaczy :).
Gorzej jak ktoś nie ma mydła, a na siłę mu się wciska że ma :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Jasne, że na pełnym kadrze pomniejszonym do rozmiarów telefonu, czy nawet tabletu to nie ma żadnej różnicy. Ja swoje zdjęcia oglądam tylko na pełnym monitorze lub wydrukowane (przynajmniej a5) i wtedy już czasem widać różnicę (zwłaszcza jak kadruję w postprocesie, co często mi się zdarza z różnych względów), choć w większości przypadków nie. I jakim "tym" miałbym imponować? Wielu ludzi na tym forum robi zdjęcia dla Siebie samych.
a5 ? Nie rozbrajaj mnie. Może lupą jakąś oglądasz :)
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
a5 ? Nie rozbrajaj mnie. Może lupą jakąś oglądasz :)
Słabo czytasz, pomogę Ci wyróżnię słowa klucze: "przynajmniej a5", "czasem", "kadrowanie w postprocesie"