Odp: fotografia wydarzeń , reportażowa
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Za przysłowiowe 5 zł to oni pracować nie będą. Ty bardziej, że dotacji nie dają na piękne oczy. ZUS też trzeba płacić. Życie to nie film. Każdego czeka emerytura :)
No szczególnie z ZUSu :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
joela82
..... doskonale zdaje sobie sprawę z potrzeby dokształcania się i robię to ,jednak myślałam że na forum dla początkujących można dowiedzieć się od bardziej doświadczonych jak wyglądały ich pierwsze kroki w zmaganiu się z tym tematem , i to głównie było celem zamieszczenia tego wątku....
No cóż niektórzy mają tu trochę kąśliwy styl ale nie zrażaj się, przy odrobinie konsekwencji i luzu dowiesz się bardzo dużo ;).
Ja ze swojej strony polecam coś jasnego jak Cię*nie stać na zoom-a to przynajmniej jakąś stałkę np. 50/1.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
joela82
Witajcie ,
czy macie doświadczenie w fotografowaniu różnego rodzaju wydarzeń typu koncerty, wydarzenia religijne itp ? w jaki sprzęt warto inwestować w pierwszej kolejności ? szeroki kąt czy telka ? czy może standardowy ? wiem , że to zależy od tego jaki efekt chcę uzyskać , ale jakie Wy macie w tym temacie doświadczenia ? co się najlepiej sprawdza ?
Choosing Lenses for Live Music Photography
Z mojego skromnego doswiadczenia powiem, zebys lepiej szukala czegos jasnego. 2.8 jest super, 4 jeszcze ok. Przytoczony 18-135stm (ktory mam) jest bardzo poreczny ale na dlugim koncu jest o numer ciemniejszy od f4. To samo z 55-250stm. Ale cos za cos - sa tansze i obraz jest dobry. Co do predkosci AFa - tym bym sie przejmowal w drugiej kolejnosci. Najpierw swiatlo i stabilizacja. Ten gibajacy sie muzyk nie zmienia az tak bardzo odleglosci od aparatu. Zreszta coz - nigdy wszystkie foty z serii nie sa udane. Natomiast z dobrym swiatlem i stabilizacja przynajmniej nie bedzie ziarna i nie beda one poruszone.
Cytat:
Zamieszczone przez
joela82
Witajcie ,
czy macie doświadczenie w fotografowaniu różnego rodzaju wydarzeń typu koncerty, wydarzenia religijne itp ? w jaki sprzęt warto inwestować w pierwszej kolejności ? szeroki kąt czy telka ? czy może standardowy ? wiem , że to zależy od tego jaki efekt chcę uzyskać , ale jakie Wy macie w tym temacie doświadczenia ? co się najlepiej sprawdza ?
Idź na koncert z tym co masz. Będzie ci brakowało ogniskowej i światła. Czegoś będzie ci brakowało bardziej. Określisz budżet i wtedy będzie można coś ci doradzić
Będzie ci brakowało ogniskowej i światła. Czegoś będzie ci brakowało bardziej. Określisz budżet i wtedy będzie można coś ci doradzić[/QUOTE]
Będzie ci brakowało ogniskowej i światła. Czegoś będzie ci brakowało bardziej. Określisz budżet i wtedy będzie można coś ci doradzić[/QUOTE]
więc po rozeznaniu , stwierdziłam , że zdecyduję się prawdopodobnie na 100 % na Tamron 70-200mm f/2,8 Di VC USD; ale dodatkowo potrzebuję czegoś standardowego np. Tamron 24-70mm f/2,8 Di VC USD tylko czy na pewno oba będą miały zastosowanie przy matrycy APS-C bo znalazłam rozbieżne informacje ? a może macie jeszcze inne propozycje ? na dwa obiektywy Canona mnie nie stać , może więc coś z Sigmy...telkę biorę na raty więc cena ok. 5 tys może być , standard to dla mnie wydatek ok. 4 tys ; oba potrzebuję ze światłem 2,8 i stabilizacją obrazu ...
ach a co sądzicie o kupnie używanego canona w tym zakresie ogniskowych ?
Cytat:
Zamieszczone przez
joela82
Będzie ci brakowało ogniskowej i światła. Czegoś będzie ci brakowało bardziej. Określisz budżet i wtedy będzie można coś ci doradzić
więc po rozeznaniu , stwierdziłam , że zdecyduję się prawdopodobnie na 100 % na Tamron 70-200mm f/2,8 Di VC USD; ale dodatkowo potrzebuję czegoś standardowego np. Tamron 24-70mm f/2,8 Di VC USD tylko czy na pewno oba będą miały zastosowanie przy matrycy APS-C bo znalazłam rozbieżne informacje ? a może macie jeszcze inne propozycje ? na dwa obiektywy Canona mnie nie stać , może więc coś z Sigmy...telkę biorę na raty więc cena ok. 5 tys może być , standard to dla mnie wydatek ok. 4 tys ; oba potrzebuję ze światłem 2,8 i stabilizacją obrazu ...
ach a co sądzicie o kupnie używanego canona w tym zakresie ogniskowych ?[/QUOTE]
6d + 70-200 f4
stwierdziłam , że zdecyduję się prawdopodobnie na 100 % na Tamron 70-200mm f/2,8 Di VC USD
Mam polecam! Przy aps-c po prostu mnożysz ogniskowe x 1.6 i to wszystko. Będzie na 320 mm rozmywać obraz, bo utrzymanie kosztuje małe czasy 1/1000 i wyżej a to się wiąże z iso. APS-c zwykle szumią wieć jak Tom77 radzi weź 6d bo przy iso 8000 masz mało szumów (względnie), a to znacznie ułatwi robić Ci zdjęcia na koncertach. Niestety 6d to ok 5-6k.
Cytat:
Zamieszczone przez
joela82
więc po rozeznaniu , stwierdziłam , że zdecyduję się prawdopodobnie na 100 % na Tamron 70-200mm f/2,8 Di VC USD;
Miałaś go w rękach ? Ponosiłaś z godzinę z body i porobiłaś zdjęcia ? Piszesz, że nie możesz pozwolić sobie na wiele. A jednak swoim postępowaniem możesz się wpakować w jeszcze większy dołek finansowy ;)
Chłopacy dobrze Ci radzą, żebyś sama wybrała co chcesz.
Pierwszą 70-200 2,8 miałam Sigmę ze stabilizacją (ona jest chyba lżejsza od Canona 70-200 ze stabilizacją), na szczęście pożyczoną. Po pół godzinie zdejmowałam obiektyw bo nie byłam w stanie robić zdjęć.
Na takie imprezy na pewno zoom by był lepszy, ale co z tego jak może okazać się dla nas bezużyteczny ?
I zrezygnowałam z zooma.
Poszukaj i sprawdź. Np, Sigma często wychodzi na imprezy, pożycza tam nawet bezpłatnie obiektywy. Cztery rodzaje 70-200 Canona poprosiłam do cyfrowe.pl. Tam ponosiłam i odpuściłam sobie.
[QUOTE=aleksandria;1324693]Miałaś go w rękach ? Ponosiłaś z godzinę z body i porobiłaś zdjęcia ? Piszesz, że nie możesz pozwolić sobie na wiele. A jednak swoim postępowaniem możesz się wpakować w jeszcze większy dołek finansowy ;)
ostatnio miałam go w ręku, rzeczywiście ciężki... i trudno nim przez dłuższy czas robić "z ręki" więc chyba zdecyduję się 70-200 f4 ...w dalszej perspektywie pomyślę o 6d , bo szumy w moim mnie już drażnią...
co do finansów to mam to już wykalkulowane ;)
wygoda vs jakosc/mozliwosci,
ja zamiast 70-200/4 wolalbym juz 200/2.8 + np 85/1.8