Odp: Awaria Canon 700D - niezgodność towaru z umową?
Cytat:
Zamieszczone przez
tupungato
Tak tak, to było pierwsze co zrobiłem. Nie pomaga.
Ogólnie, po włączeniu aparatu coś w środku próbuje robić, słychać lekkie "szurnięcie" / "kliknięcie", ale nie dzieje się nic, dalej error.
Można wiedzieć gdzie kupiłeś aparat ?
Ofc wina sprzedawcy, Canon nawet w tym palcow nie maczal. User to na pewno jest bez winy, ach ci sprzedawcy...
W zadnym kraju w europie taki numer nie przejdzie. Miales gwarancje ale sie skonczyla - trudno, oddaj aparat do serwisu albo kup nowy.
Btw. W calej unii jest musowe 2 lata (ponoc), w uk nadal rok ;(.
Ma tez wejsc przepis ktory zmusi producentow to robienia rzeczy naprawialnych, najbardziej pewnie ucierpi apple. Tylko ciekawe czy to wprowadza.
Tak trochę offtopowo, ale polecam obejrzeć ;)
https://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ma tez wejsc przepis ktory zmusi producentow to robienia rzeczy naprawialnych, najbardziej pewnie ucierpi apple. Tylko ciekawe czy to wprowadza.
IPada będzie się dało rozkręcić - świat się zawali :lol:.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ofc wina sprzedawcy. User to na pewno jest bez winy, ach ci sprzedawcy...
Miales gwarancje ale sie skonczyla - trudno, oddaj aparat do serwisu albo kup nowy.
I to jest chyba clou sprawy...
Sytuacja na chwilę obecną: sklep Fotozakupy.pl przyjął zgłoszenie reklamacyjne i wziął aparat. Zobaczymy co z tego wyniknie dalej.
Sprawa zakończona, dziś otrzymałem aparat kurierem.
Zacytuję dokładnie dokument z serwisu Canon:
Ponowna Napr. : Produkt sprawdzony na wszelkie zgłaszane usterki
Sprawdzenie funkcji
Korekta: Migawka (części)
Wymiana: Migawka (części)
Części zamienne SHUTTER ASS'Y
Naprawiono w ramach gwarancji
Jeśli dobrze rozumiem, to wymieniono cały zespół migawki i zrobiono to na koszt producenta, mimo iż teoretycznie gwarancja wygasła. Tutaj jeszcze dopisuję mały edit: nie wiem co mają na myśli przez "ponowna napr.", aparat nie był naprawiany, miałem go od nowości.
A nawiązując do wypowiedzi w kwestii moralności całej sprawy: rozumiem, że sprzedawcy dostają "po tyłku" z powodu regulacji dającej klientom 24 miesiące na marudzenie. I ani przez myśl mi nie przeszło z tego korzystać, gdy w Canonie 550D migawka padła mi przy przebiegu 110.000. Ale 31.000 zdjęć w 700D to nie było dużo i czułem się trochę dotknięty, gdy aparat przestał działać "w terenie". I cieszę się, że nie musiałem dopłacać do tego interesu.
Cytat:
Zamieszczone przez
tupungato
Sprawa zakończona, dziś otrzymałem aparat kurierem.
Zacytuję dokładnie dokument z serwisu Canon:
Ponowna Napr. : Produkt sprawdzony na wszelkie zgłaszane usterki
Sprawdzenie funkcji
Korekta: Migawka (części)
Wymiana: Migawka (części)
Części zamienne SHUTTER ASS'Y
Naprawiono w ramach gwarancji
Jeśli dobrze rozumiem, to wymieniono cały zespół migawki i zrobiono to na koszt producenta, mimo iż teoretycznie gwarancja wygasła. Tutaj jeszcze dopisuję mały edit: nie wiem co mają na myśli przez "ponowna napr.", aparat nie był naprawiany, miałem go od nowości.
A nawiązując do wypowiedzi w kwestii moralności całej sprawy: rozumiem, że sprzedawcy dostają "po tyłku" z powodu regulacji dającej klientom 24 miesiące na marudzenie. I ani przez myśl mi nie przeszło z tego korzystać, gdy w Canonie 550D migawka padła mi przy przebiegu 110.000. Ale 31.000 zdjęć w 700D to nie było dużo i czułem się trochę dotknięty, gdy aparat przestał działać "w terenie". I cieszę się, że nie musiałem dopłacać do tego interesu.
Dlaczego sprzedawca miałby dostać po tyłku ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Dlaczego sprzedawca miałby dostać po tyłku ?
zgaduję że dlatego że w naszym pięknym kraju canon udziela 12 miesięcznej gwarancji producenta czyli sporo mniej niz 24 miesiące :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
zgaduję że dlatego że w naszym pięknym kraju canon udziela 12 miesięcznej gwarancji producenta czyli sporo mniej niz 24 miesiące :)
Udziela końcowemu użytkownikowi 12 m-cy.