zapomnij, raz na weselu wziołem na próbe od kameruna, DRAMAT! kompletny brak ostrości, af trafiał gdzie chciał, jescze mam dreszcze na samo wspomnienie:mrgreen:
Wersja do druku
No to chyba padnie na 28 1.8 USM, dokupię jeszcze 50 1.8 STM i na start powinno być.
Ja miałem 28/1.8 na 50D. Było to moje ulubione szkło. Szybki AF, jak dla mnie ostry od 2.0
28 1.8 już u mnie, muszę przyznać że szkiełko wymiata. Ładnie rysuje i jeszcze zostało z budżetu na nowe 50 1.8 STM ;).
Odbiegając od budżetu. Nie jestem przekonany czy potrzebna jest Ci 50. Teraz masz standard ~50mm z 28, praktycznie do wszystkiego. Jak kupisz 50 to będziesz miał 80mm, dobre do portretu i tyle. Może się okazać, że 50 będzie przeważnie leżała w plecaku(itp). Ja był Ci polecił zakup czegoś szerszego lub dłuższego. Szerszego Samyang'a 8mm, rewelacyjny na wypady w góry, do widoków, objęcia wszystkiego dookoła. Dłuższego Canon 85 1.8. Ten obiektyw da Ci 135mm, rewelacyjny do portretów i ujęć z daleka. Ja robiłem tak: wycieczka to 28 i Samyang, popołudniowy spacer to 28 i 85.
Słuszna uwaga, już wcześniej pomyślałem w ten sposób o 85mm 1.8. Skierowałem się najpierw ku 50 1.8 STM, bo przy tej cenie to aż grzech nie mieć tego szkiełka ;). Najwyżej skończy się na jednym i drugim :D.