Odp: 24mm f/1.4L USM vs. 24mm f/1.4L II USM - Który wybrać?
Z tą sigmą 35 jest jedna rzecz. Szkło świetne, to fakt, ale sprawdź i porównaj sobie szybkość af-u. U mnie na 6d pozostawia trochę do życzenia. Nie jestem ślubniakiem ale gdybym tym miał zarabiać, to z szacunku dla klienta wybrałbym canona ze względu na szybkość. Choć u ciebie na 5d mkIII powinno być trochę szybciej. Pozdrawiam
Posiadam Sigmę 24 i 35 razem z 6d. Jak dla mnie sprawują się bdb, nie widzę sensu kupowania L. Na sprawdzenie szkieł i kalibrację udałem się do "Cichego" :)
Odświeżę wątek. Mam teraz pomysł żeby sprzedać 17-40, dorzucić trochę i kupić np używaną sigmę 24 arta (2600zł używka na gwarancji), albo canona 24L mk1. Obawy mam czy mi szerokości nie zabraknie w porównaniu do 17-40 i w związku z tym myślę też o sigmie 20 art i ta byłaby chyba najlepszym wyborem, ale najdroższym. Nie stać mnie na używkę 24L mk2 więc ten na 90% odpada. Co o tym myślicie?? Oczywiście myślę pod kątem zastosowania przy ślubach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz_C
Odświeżę wątek. Mam teraz pomysł żeby sprzedać 17-40, dorzucić trochę i kupić np używaną sigmę 24 arta (2600zł używka na gwarancji), albo canona 24L mk1. Obawy mam czy mi szerokości nie zabraknie w porównaniu do 17-40 i w związku z tym myślę też o sigmie 20 art i ta byłaby chyba najlepszym wyborem, ale najdroższym. Nie stać mnie na używkę 24L mk2 więc ten na 90% odpada. Co o tym myślicie?? Oczywiście myślę pod kątem zastosowania przy ślubach.
Mki jest mniej ostry i ma większe aberrcaje od następcy. Ponadto to już staruszek, a to sprzęt pro wiec latały po zleceniach a nie leżały na półce. Sigme sobie daruj. Kumpel próbuje ją sprzedać, bo w gorszym świetle Af porażka nawet ze wspomaganiem lampy i wymienia na używany 24LII
Chyba ta Sigma 20 będzie najostrzejsza, jeśli o to Ci chodzi i Af lepszy niż w 24. Do ludzi jednak średnio się nada bo strasznie ciągnie rogi.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Mki jest mniej ostry i ma większe aberrcaje od następcy. Ponadto to już staruszek, a to sprzęt pro wiec latały po zleceniach a nie leżały na półce. Sigme sobie daruj. Kumpel próbuje ją sprzedać, bo w gorszym świetle Af porażka nawet ze wspomaganiem lampy i wymienia na używany 24LII
Chyba ta Sigma 20 będzie najostrzejsza, jeśli o to Ci chodzi i Af lepszy niż w 24. Do ludzi jednak średnio się nada bo strasznie ciągnie rogi.
Czyli zostaje 24L II. Miałem go ostatnio wypożyczonego na ślubie i było super, ale chciałbym porównać z sigmami, ale niestety nikt nie ma do wypożyczenia.
Sigma 24 f1,4 art nie da sobie rady na ciemnej sali :-) nie ma co porównywać do 24L II niestety bolączką sigm jest AF w słabym świetle nawet ze wspomaganiem AF z lampy jest dłuuuuugo...Ja śmigam na c35 f2,0 is i w zupełności wystarcza chociaż nie jest to szkło pro.
Ja śmigam na 35L i jest bosko i na 1.4 mam akceptowalnie ostro. Może nie jest to tak ostro jak w sigmie 35art ale przynajmniej AF pewny.
Wracając do tematu zostaje wybór między sigmami 20 lub 24 a canonem 24Lmk 1 w tych samych cenach, bo za 24L mk2 to już trochę trzeba więcej dać.
Wypożyczam na zlecenia 24L mk2 i tak sobie myślałem czy dużo gorszy jest mk1 optycznie.