Odp: Statyw do lustrzanki cyfrowej EOS 700 D - jaki ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Micza
Raczej będę się chylił ku Chińczykom na początek, po prostu chcę się nauczyć na własnych błędach (czyt. zakup aparatu zużył na razie moje środki przeznaczane na hobby).
W najmniej sprzyjającym wypadku do ceny statywu doliczysz cenę nowego aparatu, jeśli coś pęknie i sprzęt poleci na podłoże, ale jak tam wolisz...
Statyw to nie "filtr ochronny", który w najgorszym wypadku pogorszy Ci kontrast i kolory na zdjęciach, statyw zapewnia, żeby te kilka tys. postawione na nim nie walnęło o glebę (mówiąc obrazowo).
Cytat:
Zamieszczone przez
Micza
Raczej będę się chylił ku Chińczykom na początek, po prostu chcę się nauczyć na własnych błędach (czyt. zakup aparatu zużył na razie moje środki przeznaczane na hobby).
@jaś: chcę jak już mówiłem popróbować z EOSem 700D +kit 18-55mm (to tyle). Przed chwilą ten zestaw ważyłem to dokładnie 851 gram...
Podoba mi się taki statyw:
Camrock TE68 czarny + Głowica 3D - Statywy/Głowice - Sklep komputerowy - x-kom.pl
czy ktoś go już używał ?
mam velbona mini DH 10ML którego kupiłem jakieś 22 lata temu - działa do dzisiaj, stawiałem na nim kiedyś analogowe minolty z serii 7 :) czyli takie dość ciężkie - ogólnie tego typu plastikowe głowice to szajs, a nie glowice dodatowo głowica z jedną wajchą do foto to mz (oczywiście) taki sobie pomysł (są tacy co używają takich z jedną wajchą ale mają swoje powody i raczej nie używają wtedy kitów typu 18-55) nie wypowiem się o tym sprzęcie ale w takiej cenie to kupuje się płytkę szybkiego mocowania do głowicy, a nie statyw z glowicą i to jakąś prostą lub od chińczyka bo te bardziej fikuśne kosztują więcej.
Jeśli masz możliwość dołożyć do 230 zl. kup sobie to
Statyw Racam 6162 z głowicą kulową 591 - Statywy Profesjonalne - Statywy - Głowice - Sklep internetowy FsFoto.pl
wytrzymuje ciężar canona 60 d, plus sigma 150-600 /całość ok 3 kg./sprawdziłem i na tyranie jak dla mnie nad wodę wystarcza, choć w domu dysponuje o wiele droższymi statywami, ten mogę Ci polecić.Jeśli masz taka potrzebę zejdziesz nim do prawie poziomu gruntu.Należy tyko odciąć część zbyt długiej kolumny centralnej , modyfikując tak odcięte miejsce żeby wpasować z powrotem haczyk na dociążenie.Głowica powyższa wytrzymuje doskonale cały ciężar.
Cytat:
Zamieszczone przez
italy
Tez chcialem sobie kupic cos lżejszego I ten Racam mnie zainteresowal. W opisie napisali, że można odwrocić glowice (domyślam się, że chodzilo o kolumnę) a tymczasem Ty piszesz, że trzeba skrocic kolumnę. Czy mozesz zweryfikowac?
Cytat:
Zamieszczone przez
paged
Czy mozesz zweryfikowac?
Pisząc o skróceniu - u mnie zostawiłem odcinek 13 cm,-miałem na myśli fakt że po tej czynności , po rozłożeniu nóg statywu w 3 położeniu,tzn-najszeżej, będziesz mógł robić zdjęcia prawie z poziomu gruntu.Oryginalna kolumna centralna ma wysokość 33 cm ..I tak nigdy, nie korzystam z kolumny centralnej wystawionej wyżej statywu niż najniższy poziom.Każdy statyw ma wtedy lepszą stabilizację.
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Zgadza się, ale używanego Goldphoto bym się bał. Osobiście do dziś mam nogi Goldphoto (głowię wymieniłem na Triopo), ale kilka klamer od mechanizmu składania nóg musiałem już wymienić na oryginalne Manfrotto, bo te chińskie się po prostu "rozlazły". Na cale szczęście można bez problemu kupić oryginalne części zamienne do Manfrotto a te pasują do chińczyka idealnie;) Wada - części zamienne Manfrotto tanie nie są...
No ja to przechodziłem przez to co autor, nawet kupilem jakiegos velbona sherpe, ale to gunwo było (chciałem tanio i dobrze[emoji38]). Upolowałem manfrotto 190xprob i problem zniknął ;) (tanio bo ostatecznie mi wyszło jakieś 300zł razem z triopo b3[emoji38])
Autor się sam przekona jak wyda kasę dwa razy :D
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
No ja to przechodziłem przez to co autor,
a mnie się udało bez walki, jak kupiłem pierwszą cyfrówkę :) 350D to dokupiłem karbonowe nogi velbona i używam prawie 10 lat - zmieniam tylko głowice bo najpierw zastosowalem myślenie "dobre bo tanie", potem powalczyłem moment z głowicami manfrotto i zmieniłem na kulę giottos (niezła ale była za mała na moje potrzeby) i skończyłem na dużej (takiej dużej dużej) kuli induro (najprawdopodobniej kopia arca B1) z arcą - jest niezła blokowanie kuli działa świetnie (nie lubię jak mi kadr opada po zablokowaniu kuli - w tej nie opada :) ) ale może nawet kiedyś jeszcze zmienię na jakiegoś RRSa bo chińczyk to jednak chińczyk i nic tego nie zmieni nawet wspaniałe recenzje w internetach to się po prostu czuje ale na razie głowica przestała mi przeszkadzać w fotografowaniu więc jestem zadowolony. Razem z nogami velbona kupiłem też lee 100 :) do tego 350D :) (nie pamiętam ale 350D chyba było tańsze od lee :) jak kupowałem to lee) 350D już nie mam, a lee 100 nadal używam :) - na pewno nie prowadzę zrównoważonej polityki zakupowej ale kupowanie statywu za 70zł do korpusu za 2000zł też z równowagą nie ma nic wspólnego.
Mysle, ze wyda wiecej niz dwa razy. Najpierw kupi kiepski statyw foto. Nastepnie zakupi porzadny statyw foto. Do tego statywu dokupi glowice video z plaska baza bo przeciez nogi juz ma. Kiedy jednak po kazdym dotknieciu raczki glowicy obraz bedzie drgal zakupi nogi pod video ale okaze sie, ze glowica z plaska baza wymaga dodatkowego zakupu polkuli. Tak to mniej wiecej widze.