Odp: [Noxwanderer] Moja roczna przygoda z fotografią
Zacznij numerować zdjęcia. Co do pierwszych dwóch, to również wyrażam opinię, że nie są zbyt udane - motyw banalny, a efekt nachalny. Najbardziej na plus, moim zdaniem ten starszy człowiek b&w. I jeszcze taki drobiazg - piszesz:
Cytat:
Zamieszczone przez
Noxwanderer
Jeszcze jeden dobry portret.
wystawianie sobie oceny wygląda jakoś tak niezręcznie, moim zdaniem ;-)
1 i 2 jak dla mnie . To tylko ja odnoszę dziwne wrażenie , że coś z oczami modelki jest nie tak? Wygląda jakby, ktoś ją pobił ( na miniaturze jest to bardziej widoczne ), co oczywiście nie odbiera uroku dziewczynie :)
Fajne światło, wykadrował bym inaczej, aby wiecej wolnego kadru zostało po lewej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Sajmon92
1 i 2 jak dla mnie . To tylko ja odnoszę dziwne wrażenie , że coś z oczami modelki jest nie tak? Wygląda jakby, ktoś ją pobił ( na miniaturze jest to bardziej widoczne ), co oczywiście nie odbiera uroku dziewczynie :)
Fajne światło, wykadrował bym inaczej, aby wiecej wolnego kadru zostało po lewej.
U nas w rodzinie jest tak, że powieki nie otwierają się równo, co sprawia wrażenie asymetrii.
Chyba nie o asymetrię chodziło tylko jedno oko wygląda jak podbite.
Na moje oko, to te portrety z postu #22 są za jasne. Koszulka modelki jest, jak się wydaje, czarna ale na fotce jest szara. Czy to jest jakieś zastosowanie techniki ETTR czy tak samo wyszło?
I jeszcze jedno: zdjęcie nr 1 w poście 22 - pierwsze na co padł mój wzrok po otwarciu tej fotki to jasna plama na wysokości piersi modelki. Przez to że jest jaśniejsza niż reszta zdjęcia przyciąga wzrok, a w takim portrecie to twarz (a zwłaszcza oczy) powinny być elementem "magnetycznym"
Zaznaczam że oceniam fotki tylko na podstawie mojego osobistego odbioru, i przedstawiana opinia jest absolutnie moją subiektywna oceną.
Cytat:
Zamieszczone przez
Yanc
Na moje oko, to te portrety z postu #22 są za jasne. Koszulka modelki jest, jak się wydaje, czarna ale na fotce jest szara. Czy to jest jakieś zastosowanie techniki ETTR czy tak samo wyszło?
I jeszcze jedno: zdjęcie nr 1 w poście 22 - pierwsze na co padł mój wzrok po otwarciu tej fotki to jasna plama na wysokości piersi modelki. Przez to że jest jaśniejsza niż reszta zdjęcia przyciąga wzrok, a w takim portrecie to twarz (a zwłaszcza oczy) powinny być elementem "magnetycznym"
Zaznaczam że oceniam fotki tylko na podstawie mojego osobistego odbioru, i przedstawiana opinia jest absolutnie moją subiektywna oceną.
Te fotki są zrobione Jupiterem 37a, czyli obiektyw m42, a one slabo dzialaja pod światło. Naturalny gradient powstał już na etapie robienia zdjęcia i nie mogłem go usunać.
Moim zdaniem o niebo lepiej niż te z postu #22. Lubię ciemniejsze zdjęcia, i to mi się bardzo podoba. (dotyczy oczywiście fotki #3 z postu #29)
Robione tym samym sprzętem?