Odp: Przestroga przed oszustwem
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
paypal , payu , jezeli nie przez allegro to udokumentowanie sprzedaży i masz podkładkę w razie czego, jednakże paypal takie rzeczy rozwiązuje dość szybko :)
Paypal jak najbardziej, payu nie daje ci żadnej ochrony.
Niemniej jednak kto wpada na pomysł wysyłania sprzętu bez kasy na koncie?
Przekręt nigeryjski jest wałkowany chyba od 10 lat
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Ja jako kupujący bez allegro biorę wysyłkę ze sprawdzeniem zawartości albo otwieram przy kurierze
Nie wiem jak działa przesyłka ze sprawdzeniem zawartości (zakładam, że możesz najpierw otworzyć a dopiero później zapłacić albo i nie ?), ale to drugie "albo otwieram przy kurierze" to chyba nie wiele da, bo już zapłaciłeś?
Cytat:
Zamieszczone przez
PiKa
Nie wiem jak działa przesyłka ze sprawdzeniem zawartości (zakładam, że możesz najpierw otworzyć a dopiero później zapłacić albo i nie ?), ale to drugie "albo otwieram przy kurierze" to chyba nie wiele da, bo już zapłaciłeś?
Jedyna usługa gdzie możesz odmówić zapłacenia po sprawdzeniu zawartości to usługa poczty - sprawdzenie zawartości
Kurier ma gdzieś czy chcesz coś sprawdzić - podpisujesz odbiór i na tym się kończy
nikt ci nie wyda przesyłki bez podpisania odbioru
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Jedyna usługa gdzie możesz odmówić zapłacenia po sprawdzeniu zawartości to usługa poczty - sprawdzenie zawartości
Kurier ma gdzieś czy chcesz coś sprawdzić - podpisujesz odbiór i na tym się kończy
nikt ci nie wyda przesyłki bez podpisania odbioru
Tak, ale w przypadku cegły w paczce możesz spisać odpowiedni protokół i co chyba najważniejsze - masz świadka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tak, ale w przypadku cegły w paczce możesz spisać odpowiedni protokół i co chyba najważniejsze - masz świadka.
Jeżeli paczkę dostarcza ci kurier to reklamacja może dotyczyć tylko uszkodzenia zewnętrznego paczki. Na podstawie uszkodzenia opakowania możesz domagać się odszkodowania za uszkodzenie zawartości o ile zawartość była ubezpieczona.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Jeżeli paczkę dostarcza ci kurier to reklamacja może dotyczyć tylko uszkodzenia zewnętrznego paczki. Na podstawie uszkodzenia opakowania możesz domagać się odszkodowania za uszkodzenie zawartości o ile zawartość była ubezpieczona.
A czy ja mówię o dochodzeniu czegokolwiek od firmy kurierskiej? Protokół/notatka (nawet na standardowym formularzu szkody) pomoże dochodzić swoich prawd od nadawcy i/lub portalu pośredniczącego.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A czy ja mówię o dochodzeniu czegokolwiek od firmy kurierskiej? Protokół/notatka (nawet na standardowym formularzu szkody) pomoże dochodzić swoich prawd od nadawcy i/lub portalu pośredniczącego.
Kurier ma to za przeproszeniem gdzieś. Ma zapłacone za przesłanie paczki z punktu A do puntu B. W paczce może być cegła, go to nie interesuje
Jeżeli trafisz na oszusta to lepiej żeby ci nic nie wysłał, jezeli ma potwierdzenie nadania, waga nadania się zgadza to masz problem.
Obecnie mam wystawione jedno szkło na allegro, i już miałem dwie próby wyłudzenia. Ale na szczęście słyszałem o tej metodzie i wiedziałem jak reagować.
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Obecnie mam wystawione jedno szkło na allegro, i już miałem dwie próby wyłudzenia. Ale na szczęście słyszałem o tej metodzie i wiedziałem jak reagować.
Jak reagować ? Masz kasę to wysyłasz. Odrobina myślenia
No oczywista oczywistość. Chodziło mi też bardziej o to, że od razu poszedł donos do allegro i konta zostały zablokowane.