Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: Przestroga przed oszustwem

Mieszany widok

Domyślnie Przestroga przed oszustwem

Witam wszystkich.
    Pierwszy raz pisze na tym forum. Chciałem ostrzec użytkowników szczególnie tych sprzedających sprzęt na aukcjach. Otóż okazało się, że metoda "nigeryjska" nadal funkcjonuje. Wystawiłem do sprzedaży szkiełko 70-200 lekko uszkodzone po upadku ale przeszło żytnią i uszkodzenie usunięto. Wystawiłem je na allegro i pojawił się ktoś przedstawił się, że jest z GB i chciałby kupić towar. Dodam, że ma allegro jestem od lat ponad tysiąc zakupionych towarów. Cóż zgodziłem się bo oczywiście miałem już na linii drugie szkło 70-200 wydanie II. Kupujący oszust sku...... zaproponował mi abym spakował sprzęt i nadał go na jego adres a numer przesyłki wysłał na bankowe zapytanie, które do mnie przyjdzie. Jest to forma zabezpieczenia przed oszustwem z mojej strony. Przyszło oczywiście zawiadomienie z rzekomego banku, że jest dla mnie zdeponowana kwota na przelew ale musze podać numer przesyłki kuriera DHL. Cóż sprawdziłem, bank jest, zabezpieczenie takie wydawało mi się logiczne bo pomyślałem mają nas za przekręciaży więc są ostrożni. Zresztą kupowałem kilka drogich przedmiotów optycznych do astro w USA i też przelewało się pieniądze a towar dopiero był wysyłany. Oczywiście książkowo zostałem załatwiony bo otrzymałem info, że są kłopoty po stronie banku z danymi etc i oszust spokojnie nawet odpisywał a w zasadzie nie musiał, abym się nie martwił. Potem mnie poinformował, że jak jestem taki niecierpliwy to on mi odda szkło ale musze przelać na jego konto cene za kuriera z Nigerii !!!!. Reasumując powiem tak. Nawiązałem kontakt z bankiem w Anglii ale u nich tajemnica bankowa to nie to co u nas. Rozmawiałem na czacie z pracownikiem a on w zasadzie nic nie mógł. Jak podałem numer transakcji to się rozłączył bo złamałem regulamin kontaktów na czacie. Nie wolno podawać żadnych nazwisk numerów kwot etc. Np. numeru konta w ogóle nie da się wpisać. Polecono skontaktować się z komórką odpowiedzialną za bezpieczeństwo ale tam też nic nie wskórałem. Rozmawiałem z miejscowym posterunkiem Policji więc mi powiedziano abym skontaktowała się z oficerem kryminalnym w Londynie (oszust podał adres Londyński. Koniec jest taki, że nigdy nie czytałem o takich przekrętach bo uważałem, że mnie to nie dotyczy. Ale się pomyliłem. Sprawa jest z września tego roku.
    Mam jeszcze pytanie do forumowiczów czy coś wiadomo o prezentacjach nowego sprzętu Canona w IV kwartale. jakieś daty. Noc nie mogę odszukać w sieci. Cicho czkam na 5D IV ale jest taka cisza, że raczej w tym roku nie będzie go na półkach jeżeli będzie w ogóle bo spotkałem się z wpisami na zachodnich stronach, że 5Ds może kończyć serię piątek. jakby ktoś coś wiedział będę wdzięczny.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Przestroga przed oszustwem

nihil novi
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

wiem nic ....

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez polar3016 Zobacz posta
    Cicho czkam ...
    Nie mogłem się oprzeć :-)

Miasto
    wawa

tez byś czkał jak by ci 70-200 posuneli

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez polar3016 Zobacz posta
    Zresztą kupowałem kilka drogich przedmiotów optycznych do astro w USA i też przelewało się pieniądze a towar dopiero był wysyłany. [...]

Koniec jest taki, że nigdy nie czytałem o takich przekrętach bo uważałem, że mnie to nie dotyczy.
    Jak to "i też"?
    Przecież Ty najpierw wysłałeś towar a potem czekałeś na przelew, to chyba nie "też" a dokładnie odwrotnie, czyli nie wyciagnałeś wniosków.
    No cóż, oczywiście kondolencje, ale nauka kosztuje.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Miasto
    wawa

nastepnym razem wyslij im to

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Selekcja naturalna. Czy angielski/polski w tych mailach nie byl podejrzany? Przeciez zwykle to google translator.
    Nie wysyla sie towaru dopoki sie nie ma kasy i tyle, chyba ze za pobraniem.
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Selekcja naturalna. Czy angielski/polski w tych mailach nie byl podejrzany? Przeciez zwykle to google translator.
    Nie wysyla sie towaru dopoki sie nie ma kasy i tyle, chyba ze za pobraniem.
    jestem prostym człowiekiem mam kase na koncie wysyłam towar ciśnienie i pośpiech to nigdy dobry doradca
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    Nie wysyla sie towaru dopoki sie nie ma kasy i tyle
    A wysyła się kasę jeśli się nie ma towaru ?
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów