Witam wszystkich.
Pierwszy raz pisze na tym forum. Chciałem ostrzec użytkowników szczególnie tych sprzedających sprzęt na aukcjach. Otóż okazało się, że metoda "nigeryjska" nadal funkcjonuje. Wystawiłem do sprzedaży szkiełko 70-200 lekko uszkodzone po upadku ale przeszło żytnią i uszkodzenie usunięto. Wystawiłem je na allegro i pojawił się ktoś przedstawił się, że jest z GB i chciałby kupić towar. Dodam, że ma allegro jestem od lat ponad tysiąc zakupionych towarów. Cóż zgodziłem się bo oczywiście miałem już na linii drugie szkło 70-200 wydanie II. Kupujący oszust sku...... zaproponował mi abym spakował sprzęt i nadał go na jego adres a numer przesyłki wysłał na bankowe zapytanie, które do mnie przyjdzie. Jest to forma zabezpieczenia przed oszustwem z mojej strony. Przyszło oczywiście zawiadomienie z rzekomego banku, że jest dla mnie zdeponowana kwota na przelew ale musze podać numer przesyłki kuriera DHL. Cóż sprawdziłem, bank jest, zabezpieczenie takie wydawało mi się logiczne bo pomyślałem mają nas za przekręciaży więc są ostrożni. Zresztą kupowałem kilka drogich przedmiotów optycznych do astro w USA i też przelewało się pieniądze a towar dopiero był wysyłany. Oczywiście książkowo zostałem załatwiony bo otrzymałem info, że są kłopoty po stronie banku z danymi etc i oszust spokojnie nawet odpisywał a w zasadzie nie musiał, abym się nie martwił. Potem mnie poinformował, że jak jestem taki niecierpliwy to on mi odda szkło ale musze przelać na jego konto cene za kuriera z Nigerii !!!!. Reasumując powiem tak. Nawiązałem kontakt z bankiem w Anglii ale u nich tajemnica bankowa to nie to co u nas. Rozmawiałem na czacie z pracownikiem a on w zasadzie nic nie mógł. Jak podałem numer transakcji to się rozłączył bo złamałem regulamin kontaktów na czacie. Nie wolno podawać żadnych nazwisk numerów kwot etc. Np. numeru konta w ogóle nie da się wpisać. Polecono skontaktować się z komórką odpowiedzialną za bezpieczeństwo ale tam też nic nie wskórałem. Rozmawiałem z miejscowym posterunkiem Policji więc mi powiedziano abym skontaktowała się z oficerem kryminalnym w Londynie (oszust podał adres Londyński. Koniec jest taki, że nigdy nie czytałem o takich przekrętach bo uważałem, że mnie to nie dotyczy. Ale się pomyliłem. Sprawa jest z września tego roku.
Mam jeszcze pytanie do forumowiczów czy coś wiadomo o prezentacjach nowego sprzętu Canona w IV kwartale. jakieś daty. Noc nie mogę odszukać w sieci. Cicho czkam na 5D IV ale jest taka cisza, że raczej w tym roku nie będzie go na półkach jeżeli będzie w ogóle bo spotkałem się z wpisami na zachodnich stronach, że 5Ds może kończyć serię piątek. jakby ktoś coś wiedział będę wdzięczny.