Odp: Fotografia produktowa + makro. Dobór aparatu.
Tutaj zdjęcia jakie wykonałem przy pomocy mojego starego kompakta: Instagram. Oczywiście z filtrami instagramowskim + plaster z photoshopa do usunięcia kurzu.
Stary kompakt teraz jest w naprawie.
Zastanawiam się wciąż na kupnem Canona 500d lub Nikona d3100 z kitowymi obiektywami. Dałoby to lepsze fotki?
Ewentualnie dokupienie do kompakta filtru CPL, pytanie tylko, czy takowy by dało się dopasowac?
A sprawdzales moj link z forum rolexa? Co tym zdjecia tam brakowalo?
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
Tutaj zdjęcia jakie wykonałem przy pomocy mojego starego kompakta:
Instagram. Oczywiście z filtrami instagramowskim + plaster z photoshopa do usunięcia kurzu.
Stary kompakt teraz jest w naprawie.
Zastanawiam się wciąż na kupnem Canona 500d lub Nikona d3100 z kitowymi obiektywami. Dałoby to lepsze fotki?
Ewentualnie dokupienie do kompakta filtru CPL, pytanie tylko, czy takowy by dało się dopasowac?
ale co to znacyz lepsze fotki, operujesz pojęciami względnymi, lepsze znaczy jakie? bardziej ostre? nasycone? mniejsza/wieksza głębia? mniej zaszumione? tak do bólu można wymieniać. W fotografii produktowej liczy się pomysł moim zdaniem, jak w wiekszosci fotografii, obecnie sprzęt foto stoi na naprawde wysokim poziomie nawet ten "amatorski" matyrce upchane MP oraz znosne wysokie iso , matryce z dobrymi prockami dają fajny obraz mimo wszystko, efekt jaki chcesz uzyskać (tak mi się wydaje) to efekt który uzyskujesz wlasnie poprzez pracę nad tymi małymi detalami, jak w linku ktory ci podesłalem, odpowiednie cieniowanie, odpowiednie maskowanie, wygłądzanie, operowanie światłem to powoduje że zdjęcie staje się "nieskazitelnie czyste" a jeżel chcesz robic foty takie jak masz w linku albo jak zdebik to czy to 500d czy 5d nie ma roznicy, cała praca leży później w obróbce.
Kolega Kolak nie słucha co mówią inni.
Wyświetl sobie obok siebie jedno swoje zdjęcie i jedno z tych o których mówili koledzy a zobaczysz różnicę i o co chodziło.
Nie wiem jakiego kompakta używasz.
Dobrze, gdybyś miał możliwość zamontowania filtra polaryzacyjnego. Naprawdę pomaga przy zdjęciach elementów ze szkłem, które odbija światło nie zawsze tak jakbyśmy tego chcieli.
Pozdrawiam
adamm
Cytat:
Zamieszczone przez
adamm
Kolega Kolak nie słucha co mówią inni.
Wyświetl sobie obok siebie jedno swoje zdjęcie i jedno z tych o których mówili koledzy a zobaczysz różnicę i o co chodziło.
Nie wiem jakiego kompakta używasz.
Dobrze, gdybyś miał możliwość zamontowania filtra polaryzacyjnego. Naprawdę pomaga przy zdjęciach elementów ze szkłem, które odbija światło nie zawsze tak jakbyśmy tego chcieli.
Pozdrawiam
adamm
Adam polar to bardzo przydatna rzecz w tym momencie jednakże nie idealna gdyż niwelujac jeden refleks mamy drugi, w takiej fotografii zawsze wolałem korzystać z prowizorycznego boxa w którym to mogłem operować tym jak pada światło gdzie je odcinać, albo co odbijać np w tarczy zegarka :)
Witam
Pozwolę podpiąć się pod powyższy temat.
Szukam do pracy aparatu - kompaktowego do zdjęć makro. Najlepiej z funkcją Super Makro. Robię zdjęcia różnych powierzchni ( matowe, błyszczące, chromowane )z bliskich odległości ( 2-5 cm ). Po pierwsze aparat musi idealnie łapać ostrość na wyznaczonej powierzchni, która dość często jest mało kontrastowa - nie może łapać ostrości na tle. Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.
Obecnie działałem na:
SONY DSC--HX50 / dramat z ustawieniem ostrości oraz problemy z ekspozycją.
Fuji Finepix S4500 - jakość zdjęć - mega dramat.
Jaki kompakt możecie polecić ?
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Witam
Szukam do pracy aparatu - kompaktowego do zdjęć makro. Najlepiej z funkcją Super Makro. Robię zdjęcia różnych powierzchni ( matowe, błyszczące, chromowane )z bliskich odległości ( 2-5 cm ). Po pierwsze aparat musi idealnie łapać ostrość na wyznaczonej powierzchni, która dość często jest mało kontrastowa - nie może łapać ostrości na tle. Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.
Obecnie działałem na:
Hej forest fajnie ze sie podpinasz pod temat :), co do aparatu to niestety w przypadku powierzchni metalowych nie złapią one ostrosci gdyż nie ma tam nic poza odbiciem, najlepszą opcją tutaj jest albo aparat który będzie miał możliwość kręcenia MF (manual focus) albo skorzystaj z jakiejś małej naklejki którą przykleisz na powierzchnie metalową i dzięki temu ustawisz ostrosc na powierzchni a nie na tle. Ekpsozycja to też kwestia tego co ty chcesz a co chce aparat, i niestety działa to właśnie w taki sposób że wszystko zależy od tego ile światła wpada do aparatu, myślę że najlepsza opcją jeżeli sama jakość zdjęcia odpowiada ci w tym momencie to spróbuj wykorzystać metodę na naklejkę a ekspozcyję w dobierz w trybie manualnym, mozesz zrobic zdjęcie w A zobaczyc jaki masz czas i dac korekcję +/- w manualu , zaoszczędzisz napewno wydaną kasę gdyż w przypadku tego co ty chcesz fotografować raczej kompakt a co najwazniejsze AUTOMAT dużo tutaj nie zdziała. jak masz pytania pisz do mnie
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Witam
Obecnie działałem na:
Zadnego aparatu nie polecam, bo jesli chodzi o Twoje wymagania jeszcze taki nie powstal. Moge za to polecic nauke fotografii. Tam sie dowiesz jak lapapc ostrosc, ustawic ekspozycje i odpowiedni balans bieli.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolak.
Tutaj zdjęcia jakie wykonałem przy pomocy mojego starego kompakta: Instagram. Oczywiście z filtrami instagramowskim + plaster z photoshopa do usunięcia kurzu.
obejrzałem Twe zdjęcia które podlinkowałeś - i powiem jak w poprzednim moim poście - zdjęcia na bloga tak, na typową fotografię produktową -nie.Wg. mnie, aparat Cię nie ogranicza,masz bardzo duże braki o wiedzy,co czyni Twe zdjęcia nie do oceny .Proponuję -wiedza /książki,kursy/potem dopiero przymiarkę do tego rodzaju fotografii.Pomysł na sesję - zakładam że wiesz o czym piszę - to 3/4 całości wykonania poprawnego kadru.A reszta to jak kolega Galaktycznymuczaczo napisał wyżej - nauka postprodukcji.Jeśli jesteś zdolny i zawzięty po 2-3 latach Twe kadry powinny być już w miarę względne.Na koniec dodam - pomyśl o kosztach , bo w takim rodzaju fotograffi są one dość wysokie.
Cytat:
Zamieszczone przez
forest666
Ekspozycja - musi dobrze dobierać ekspozycje ( może to prozaiczne, ale obecnie mam z tym problemy - automatyka ustawia za jasną lub za ciemną ekspozycje w 30% zdjęć ). Balans bieli - musi dobrze ustawiać przy świetle żarowym lub innym sztucznym.
Sam z siebie? Żeby idealnie ustawiał? Taki aparat chyba jeszcze nie powstał, ale jakbyś szukał czegoś z makro już od 1cm...
The best cameras
#1 miałem, sprzedałem ją w tym roku. Używałem jej do robienia zdjęć na Allegro ze względu na makro i możliwość bezpośredniego nałożenia daty na zdjęcie z poziomu aparatu. Bardzo dobry aparat przy uwzględnieniu rejestracji zdjęć tylko w formacie RAW, JPEG z niego to porażka chociaż na Allegro taka jakość akurat wystarczała. Przy wykorzystaniu firmowego i darmowego oprogramowania od Canona czyli Digital Photo Professional przy rejestracji zdjęć w formacie RAW będziesz miał możliwość manipulacji ekspozycją oraz balansem bieli więc w czym problem?
Instrukcja obsługi aparatu: PowerShot G16 - Canon Polska
Nie mam na dysku żadnego pliku RAW z makro ale jakieś JPEG się znalazły.
http://i58.tinypic.com/6egcau.jpg
http://i58.tinypic.com/95r7kx.jpg
http://oi60.tinypic.com/1218orl.jpg