heheCytat:
wirus jakiś czy co???
Wersja do druku
heheCytat:
wirus jakiś czy co???
Chętnie poczytałbym jakies refleksje zgodnie z tym tematem... Osobiscie porównywałem 20d z 300d , ale jak ma się to do 10d ? Chodzi przede wszystkim o szybkość i dokładność AF, poziom szumów, szybkość zapisu/odczytu/przeglądania zdjęć w aparacie, czasy reakcji itd. Ja jak na razie zauważyłem, że matryca 20d zupełnie inaczej odwzorowuje kolory niż 10d (vide pare zdjęć testowych oraz test porównawczy 10d/20d na dpreview). W 10 d zauważyłem już nie od dziś jakąś taką seledynową dominantę..
Mam teraz dylemat... 10d za 4k czy 20d za 5,7k ...
Tequil, a za ile dokładnie..? bo poniżej 6000 to może być i za 3000 :wink:Cytat:
Zamieszczone przez Tequil
jestem ciekaw bo właśnie walczę o ten aparat z USA :D
jeśli pójdzie dobrze, to zapłacę 5500 :mrgreen:
żadnych refleksji ???
Mam dylemat.Kilka dni temu sprzedałem swój wysłużony Canon 10D i chcę zakupic nowy model.Trafiłem na taka aukcję
http://www.allegro.pl/item507774379_...r_eos_10d.html
i nie wiem czy opłaca się kupić 10-tkę w cenie 800 PLN praktycznie nowa z tego co napisał mi gość na maila (migawka ma tylko ok 3-4 tys. klapnięć).Tylko pytanie czy jest sens ponownie pakować się w ten sam model czy też opłaca się dołożyć trochę do modelu 20D? (na 30D jeszcze mnie nie stać niestety).Czy naprawdę 20-tka jest na tyle lepsza od poprzednika,że warto dołożyć te 200-300 lub złotych?
Na pewno warto dołożyć te marne 2-3 stówki. A w mały przebieg nie wierz na słowo, to jest podejrzanie mało. Mógłbym uwierzyć w taką ilość w korpusie półrocznym, a nie w stareńkiej dziesiątce.
Jasne że warto:
- szybkość fps 3 (10D) vs 5 (20D)
- szybkość zapisu
- więcej pól ustawiania ostrości 7 (10D) vs 9 (20D)
- rozdzielczość 6mpx (10D) vs 8mpx (20D)
- szybkość migawki 1/4000 sek (10D) vs 1/8000 sek (20D)
- niższe szumy
- E-TTL (10D) vs E-TTL II (20D)
To tak na szybko....moim zdaniem warto.
10d to już celów kolekcjonerskich bym raczej zakupił na dziś. Oczywiście da się nim wciąż fotografować:)Canonem g3 również.
Mam nadzieję iż nie uwierzyłeś w taką bajkę. Takie przebiegi w tak "leciwych" body jak 10D są po prostu nierealne, chyba że sprzedawca jest pierwszym właścicielem body i wykonywał nim nie więcej niż kilkadziesiąt ujęć miesięcznie (w oba założenia szczerze wątpię). Niestety tak to już jest, iż sprzedawca napisze wszystko (włączając w to w/w "bajki") aby tylko sprzedać sprzęt. Jeżeli chodzi zaś o "dylemat" 10D vs. 20D to oczywiście jak najbardziej warto dołożyć do 20D.
Za 10D warto teraz dać 600, może 700 zł, więcej na pewno nie. Za 800 - 1000 można upolować 20-tke.