To dlaczego 50 1,8 dziala poprawnie ?
Wersja do druku
Brawo. Dziękuję za konkretną odpowiedź. Zastanawiam się tylko, czy kiedy dostroi się body do tego 18-135, to automatycznie przestanie dobrze ostrzyć na 50'tce, z którą teraz współpracuje poprawnie?
--- Kolejny post ---
tak w ogóle to ten 1.8 z kolei na moim body działał powiedzmy "tak sobie" czasem trafiał, częściej chybiał. Kiedyś nawet upadł, rozmienił się na drobne, ale udało się go wskrzesić ponownie.
Więc ponawiam pytanie: Czy kiedy dostroi się do do 18-135 to przestanie sie dogadywać z 50'tką? z tego co piszesz rozumiem że tak..
nie.
puszki mozna nie ruszac.
dostraja sie obiektyw.
akurat 60d i 650 takiej mozliwosci nie maja aby zrobic to samemu , z tym ze jak wynika z moich obserwacji i doswiadczen cxx sa lepiej montowane/kontrolowane na produkcji niz cxxx.
Stad rzadziej problemy z cxx niz cxxx - to kwestia lutu szczescia.
do konkretnej puszki dostaraja sie kazdy obiektyw indywidualnie.
dwa tygodnie temu odebralem moj obiektyw ze strojenia - mial paskudna przypadlosc , zoom ze zmiana ogniskowej ostrzyl inaczej.
wyslalem tylko obiektyw , do wspanialego zakladu. Zadzwonili do mnie , a jakze - do jakiej puszki dostroic - mowie do jakiej i dostroili wg specyfikacji.
z moja oczywiscie nie dzialalo prawidlowo bo 200 000 wyzwolen , ale nie bylo problemu przestroic calosc stosujac spora poprawke do mojej konkretnej puszki.
za jakies pol roku znowu dokonam rekalibracji , ale problemu nie bedzie , gdyz rekalibrujac sam przesune o tyle samo pomiar odleglosci na kazdej ogniskowej.
niestety to glupota , ale tak jest .
kupujac cos takiego jak cxxx trzeba sie liczyc, ze z nowymi obiektywami trzeba udac sie zaraz do warsztatu.
po czasie jesli kupisz dodatkowo jakies inne , tansze i fajne jak np , tamrona , sigme itp - to samo - do warsztatu - paranoja ale tak jest i tak bylo w tych tanich puszkach.
nie ma sie co oszukiwac - cxxx to dolna polka.
masz mozliwosc ca lub cb lub b.
Moim zdaniem wcale nie działa dobrze. Kolega ma tylko jeden obiektyw do 650D więc chcę żeby było tak ostro jak tylko się da. Generalnie na 3 obiektywach już został sprawdzony. 18-135 IS i 18-135 IS STM to wbrew pozorom całkiem inne konstrukcje, różnią się chociażby ilością listków przysłony i zastosowaniem innych soczewek. Oba wypadły negatywnie. Test na 50'tce pokazał że można lepiej, więc nie ma chyba co się zastanawiać, body jedzie do serwisu.
a tutaj fotka
http://imageshack.com/a/img661/2746/z5DXP9.jpg
--- Kolejny post ---
rozwiń proszę skróty..
BTW. Jest sens wysyłać do W-wy czy "do wspanialego zakladu" u Pana Mietka za rogiem też to zrobią, tyle że taniej
Ale co Ci pokazały testy z LV? Powinno być perfekcyjnie ostro z każdym obiektywem, czyli co najmniej tak jak na Twoim 60d.
Jeżeli nie jest, to żadne dostrajanie AF fazowego nic nie pomoże.
Ja z zasady nic nie dostrajam w serwisach. Może to być jednak konieczne z używanym sprzętem. Obiektywy oczywiście nie maja możliwości zapisania w nich nic o konkretnym korpusie. Jeżeli "dostroisz" sam obiektyw, który działał prawidłowo z jakimś korpusem, to już nie będzie z nim działał prawidłowo.
Tylko raz wysłałem sam obiektyw do kalibracji, który miał FF czy BF nie pamiętam, z każda puszka. Jedynym doświadczalnie wykrywalnym efektem rzekomo dwukrotnego wykonania tej operacji przez serwis Canona było zmniejszenie się stanu mojego konta o jakieś $140.
Powinieneś jednak ustalić czy na konkretnej ogniskowej obiektyw ma FF, BF czy raz jedo raz drugie. W tym ostatnim przypadku również sama kalibracja elektroniczna nie pomoże. A to, co wykracza poza elektroniczna kalibrację lub czyszczenie, już może być wielkim problemem dla większości techników serwisu.
testy Live View pokazały że też jest do bani. Ostrzyłem na "zoomie cyfrowym" na wyświetlaczu, więc małe prawdopodobieństwo żeby aż tak chybić i to przy f/8. Zadzwonię/napiszę dziś do Canona, bo generalnie aparat chyba jest jeszcze na gwarancji, zakupiony był w 2014 i przypuszczam że miał 24m-c