-
Odp: W czym nosić sprzęt - część II
Camrock nie ma takiego wielkiego zeby jakies 70-200 weszlo, a ten maly lowepro dostalem w gratisie przy jakims zakupie [emoji14] sam bym nie dal 100zl za taki futeral [emoji38] u chinczykow 40zl za duzo wiekszy :) dlatego zamowilem, u nas nic sensownego z tych twardszych futeralow nie znalazlem, jesli chodzi o długość okolo 20cm
-
-
No lol, na allegro nie bylo L240 byly l230 i do 230 bym nie zmiescil a te 240 jeszcze taniej niż to gowno z chin -.- ehhh. No trudno :D duzo nie przeplacilem
/edit: Nawet były na allegro, nawet miałem odklikaną aukcję z L240 z jakiegoś debilnego sklepu SEMPLER czy jakoś tak i podali tam złe wymiary :D a ja nie sprawdziłem na innym, stwierdziłem że za krótki bo podali 13cm wysokość wewnętrzną :D i zamówiłem na aliexpress.
No to wtopa :D będę miał chińską podróbę lowepro :mrgreen:
-
widzisz! bylo czytac forum:)
-
jakiś durny sklep mnie zrobił w bambuko :D a teraz jeszcze z miesiąc czekania na ten futerał :mrgreen: a tak btw te plecaki z decathlonu co używasz to dobrze się sprawdzają? muszę się wybrać zobaczyć czy mają coś w ofercie dla wysokich :mrgreen:
-
to jest tani plecak ale zrobilze mną kilkanaście tripów a moze wiecej;D
ma 3-4 lata, nic się jeszcze nie urwało/przetarło/przedziurawiło
szczerze go polecam, mnie nie zawiódł a kosztował grosze
tylko ze to była poprzednia wersja, ta nowa nie jest chyba tak doskonała
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
No lol, na allegro nie bylo L240 byly l230 i do 230 bym nie zmiescil a te 240 jeszcze taniej niż to gowno z chin -.- ehhh. No trudno :D duzo nie przeplacilem
/edit: Nawet były na allegro, nawet miałem odklikaną aukcję z L240 z jakiegoś debilnego sklepu SEMPLER czy jakoś tak i podali tam złe wymiary :D a ja nie sprawdziłem na innym, stwierdziłem że za krótki bo podali 13cm wysokość wewnętrzną :D i zamówiłem na aliexpress.
No to wtopa :D będę miał chińską podróbę lowepro :mrgreen:
Nie płacz za bardzo bo mój L240 rozpadł się na górze na zszyciu po jednym wyjeździe i zapakowanym do niego 70-200 /4 nonIS. Być może miałem pecha...
JJC ma linie deluxe, która wygląda dobrze ale jej cena szokująco niższa od lowepro nie jest.
-
Ale lowepro a chinskie lowepro :D to trochę różnica!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Ale lowepro a chinskie lowepro :D to trochę różnica!
Jedno i drugie jest chińskie ale bez zmacania nie wiadomo jak z jakością tego JJC, które na zdjęciach wygląda lepiej niż Lowepro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Jedno i drugie jest chińskie ale bez zmacania nie wiadomo jak z jakością tego JJC, które na zdjęciach wygląda lepiej niż Lowepro.
ten pokrowiec od lowepro co mam w domu - podobno oryginalny to jest solidny, fajne to jest, rzepy z tyłu bardzo mocne, jak dopinam do czegoś to raczej bez obawy że się odczepi czy coś. Jak przyjdzie mi ten większy z chin to będzie trzeba sprawdzić dokładnie, bo w nim bym nosił tele (dłuższe i cięższe) więc lepiej zeby się nic nie urwało :mrgreen:
-
czytam Wasze rozważania, szukanie tanich rozwiązań i... cieszę się, że nie czytałem tego naście lat temu gdy kupowałem swój pierwszy plecak. Przyznam, że dziwi mnie szukanie oszczędności w sprzęci który ma chronić nasz sprzęt za kilkanaście/kilkadziesiąt tysięcy.
Od samego początku używam plecaków Lowepro i uważam że dla fotografa "terenowego" jest to super wybór. Mój trakker (nie pamiętam już modelu (topowy z 15 lat temu :))przeżył kąpiele w bagnie, wizytę pod zarwanym lodem na starorzeczu Wisły, Spitsbergen, pustynię i dalej ma się bardzo dobrze a sprzęt który chronił nie poniósł żadnego uszczerbku. Obecnie musiałem dokupić mniejszy plecak (ProTactic) tylko ze względów samolotowych. Spełnia wymogi bagażu podręcznego.
Zastanówcie się czy warto oszczędzać na plecaku chodząc w teren.
-
nie wiem do kogo piszesz, bo akurat nikt nie pisał o tanich plecakach w teren. Jedynie minimalna wymiana zdan o plecakach turystycznych między mną a beckiem, ale to nie plecaki fotograficzne. Rozmowa była o wygodnym noszeniu sprzętu i zeszła na końcu na pokrowce na obiektywy, a tu nikt niczego nowego nie wymyśli, pokrowce są jakie są. Mam dwa metry, jak mi znajdziesz plecak lowepro którego pas biodrowy nie będę miał na wysokości żeber to go kupię i Ci flaszkę postawie. Miałem już kilka ich plecaków i nigdzie nie narzekałem ani nie narzekam na ich budowę, wykonanie, materiały czy cokolwiek innego, jak dla mnie lowepro rządzi na rynku, ale dla wysokich nie mają nic. Ostatni plecak który kupiłem od lowepro - FLIPSIDE SPORT 20 L AW czy coś takiego, jest wypasiony, ma mega przemyślane rozwiązania i w ogóle wszystko by mi pasowało, gdyby nie to że jest za krótki na moje plecy. Pozbywam się go na rzecz jakiegoś turystyka przystosowanego dla wysokich.
A sposób becka i kilku innych osób z noszeniem sprzętu z przodu na karabińczykach w jakiejś torbie/kaburze wydaje mi się w tym momencie najlepszy. Jeszcze przetestuje to w terenie i mam nadzieję, że tylko się w tym utwierdzę. Możliwe, że na święta dostanę PEAK DESING CAPTURE PRO do mocowania na pasek, co też wydaje się całkiem ciekawym i praktycznym rozwiązaniem, chociaż w tym momencie bardziej skłaniam się do tej kabury z przodu.
-
salas, to tylko moje luźne przemyślenia podparte zdarzeniami w terenie.
Po prostu żadnego elementu wyposażenia chroniącego sprzęt bym nie rozpatrywał pod kątem ceny a wyłącznie funkcjonalności i ochrony sprzętu. Mam tylko 178cm więc nigdy nie analizowałem plecaków pod względem wzrostu ale myślę, że duże trakkery z wydłużonymi pasami naramiennymi dały by radę :)
Sprzęt noszony na dokładanych zasobnikach sprawdzał mi się tylko w przypadku apteczki i dwóch "rękawów" na obiektywy przypinanych pasami do plecaka. Nie wyobrażam sobie dłuższego łażenia po lesie z jakimiś krzaczorami jakby miało mi się cokolwiek dyndać przy plecaka.
-
Ja z kolei potrzebowałam coś większego, aby pomieścić body i kilka obiektywów. Zdecydowałam się na torbę Lowepro Nova 200 AW. Nie była najtańsza, ale jestem bardzo zadowolona. Torba jest poręczna i pojemna, super solidna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Mam dwa metry, jak mi znajdziesz plecak lowepro którego pas biodrowy nie będę miał na wysokości żeber to go kupię i Ci flaszkę postawie. Miałem już kilka ich plecaków i nigdzie nie narzekałem ani nie narzekam na ich budowę, wykonanie, materiały czy cokolwiek innego, jak dla mnie lowepro rządzi na rynku, ale dla wysokich nie mają nic.
To jedno, a jeszcze problem z samym systemem nośnym i jego wariantami - jeszcze do niedawna to w tej materii był dramat. Po kilku godzinach pot się lał, plecy bolały. Ja sam się przerzuciłem na plecak stricte turystyczny, który niestety nie gwarantuje tak świetnego porządku czy bezpieczeństwa sprzętu ale jest wygodny i ma choć trochę działające systemy chłodzące plecy. Idealnego plecaka jeszcze nie znalazłem choć samych fotograficznych mam w domu już 5 od potworów po mikrusy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
To jedno, a jeszcze problem z samym systemem nośnym i jego wariantami - jeszcze do niedawna to w tej materii był dramat. Po kilku godzinach pot się lał, plecy bolały. Ja sam się przerzuciłem na plecak stricte turystyczny, który niestety nie gwarantuje tak świetnego porządku czy bezpieczeństwa sprzętu ale jest wygodny i ma choć trochę działające systemy chłodzące plecy. Idealnego plecaka jeszcze nie znalazłem choć samych fotograficznych mam w domu już 5 od potworów po mikrusy.
no to też sobie sprawdź peak design capture - albo tanszy zamiennik coś takiego: https://www.aliexpress.com/item/Univ...1-a4a4f9637b63 - ludzie to montują prosto na jedno z ramion plecaka, albo to co pokazał becek
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Ja się posiłkuje RapidStrapem + pokrowcem na obiektyw przypiętym do paska/klamry plecaka. W plecaku sprzęt w neoprenowych skarpetach, etui lub sztywniejszych etui ala Lowepro. Metoda Becka jak najbardziej ok. Na chińskie uchwyty raczej bym się nie zdecydował.
-
ja też bym się bał powiesić na tym pare tysięcy :mrgreen: oryginał kosztuje chyba około 250zł więc dramatu nie ma, a zwolenników całkiem spore grono.
Ogólnie sprzęt mam na reporter strapie RS PRO czy jakoś tak, ale na dłuższe wędrówki to mi nie odpowiada, dynda na boku, obija mi się o ciało. Na jakieś "sesyjki" to wiadomo na tym pasku fajnie i wygodnie, ale w góry to nie bardzo :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Mam dwa metry, jak mi znajdziesz plecak lowepro którego pas biodrowy nie będę miał na wysokości żeber to go kupię i Ci flaszkę postawie. Miałem już kilka ich plecaków i nigdzie nie narzekałem ani nie narzekam na ich budowę, wykonanie, materiały czy cokolwiek innego, jak dla mnie lowepro rządzi na rynku, ale dla wysokich nie mają nic. Ostatni plecak który kupiłem od lowepro - FLIPSIDE SPORT 20 L AW czy coś takiego, jest wypasiony, ma mega przemyślane rozwiązania i w ogóle wszystko by mi pasowało, gdyby nie to że jest za krótki na moje plecy. Pozbywam się go na rzecz jakiegoś turystyka przystosowanego dla wysokich.
Lowepro od dawna jest już tylko Lowe. Sam mam na ten czas trzy ich produkty i w każdym bym coś poprawił. Niby wszystko jest super ale zawsze znajdzie się jakiś co najmniej jeden wybitnie w****iający feler który doprowadza człowieka do szału.
Kilkanaście lat temu na jakimś forum z USA koleś o wzroście 6'8" (203cm wzrostu) szukał dla siebie plecaka. Inny koleś posiadający brata o wzroście 6'6" (198cm wzrostu) odpisał mu że jego brat "LOVES Kinesis gear".
Wygląda na to iż firma nadal istnieje:
Introduction - Backpacks - Photo Bags
-
Drogie, ale zdecydowanie warte polecenia
-
Plecak foto na 1 dniowe wycieczki
Szukam plecaka fotograficznego, który nadawałby się na 1 dniowe wycieczki w góry...musi pomieścić body ze szkłem + dodatkowe szkło 70-200..mieć gdzie przyczepić statyw oraz miejsce na wodę, jakaś kanapke i rzeczy osobiste...cena w granicach 400 zł
-
Odp: Plecak foto na 1 dniowe wycieczki
Kup sobie normalny plecak turystyczny, do tego kabure na lustrzanke z obiektywem mocowana do pasków przednich, etui na obiektyw (może być sztywne od lowepro czy jego klonów lub neoprenowe) i tyle. Wyjdzie lepiej (i zapewne taniej). Nie laze akurat po górach ale uzywam deutera future 28...
Ps. Przeczytaj tez wątek odpowiedni
-
Lowepro photosport 200 aw.
Mialem i polecam o ile nie masz 2metrow wzrostu to jest wypas a inaczej jest za krotki i niewygodny.
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Kup sobie normalny plecak turystyczny, do tego kabure na lustrzanke z obiektywem mocowana do pasków przednich, etui na obiektyw (może być sztywne od lowepro czy jego klonów lub neoprenowe) i tyle. Wyjdzie lepiej (i zapewne taniej). Nie laze akurat po górach ale uzywam deutera future 28...
Ps. Przeczytaj tez wątek odpowiedni
Również proponuję zakup plecaka turystycznego z solidnym pasem biodrowym. Osobiście kupiłbym wisporta gdyż deuter, berghaus itp. to moim zdaniem szmatki niewarte swojej ceny. Solidny plecak = ciężki plecak.
Na początku sprzęt nosiłem w lowepro flipside 400 aw - plecak niewygodny na dłuższe trasy, dosyć szybko zaczynają boleć ramiona.
Teraz mam wisporta 85l do tego camerabag (made in china) - komfort przy chodzeniu na zadowalającym poziomie.
-
Najlepiej jakieś Lowepro z systemem otwierania od strony pleców. Bardzo wygodne rozwiązanie bez potrzeby zdejmowania plecaka za każdym razem....
-
U mnie sprawdził się do takich wypadów Manfrotto Advanced Tri M, ale nie zabierałem ze sobą dużych ilości "rzeczy osobistych". Jeżeli w grę wchodzi jakiś większy bagaż, to faktycznie najlepiej jakiś klasyczny plecak turystyczny i dobry futerał do szkła i korpusu.
-
Miałem podobny problem. Szukałem plecaka na jedno dniowe wycieczki w góry lub na rower. I w 100% sprawdził mi sie benro hummer100. Chwale od tamtych wakacji. I nie bede go zmieniać, bo w Bieszczadach na wetlińskiej złapał mnie dwa razy deszcz w ciągu jednego dnia ;P i zaliczyłem glebę schodząc w stronę wetlinki. A mimo wszystko nic nie przemokło ani nie zostało uszkodzone. (:
-
Mam Flipside 400 chyba. Mnie pasuje.
-
Ja używam też Flipside ale Sport 15 litrowy, zupełnie starcza na 1 dniowe, a jak mało masz "rzeczy osobistych" to mieści mi nawet 100-400 II, oczywiście nie podpięty do aparatu.
Sent from my iPad using Tapatalk
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Teraz mam wisporta 85l do tego camerabag (made in china) - komfort przy chodzeniu na zadowalającym poziomie.
85l na jednodniową wycieczkę? Nieźle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
85l na jednodniową wycieczkę? Nieźle.
Wydawać mogłoby się dziwne ale, ostatnio tak właśnie chodzę. Gdyby to była podróż turystyczna to wystarczyłby mały plecak mieszczący najpotrzebniejsze rzeczy. Po skompresowaniu, wisport wygląda na niewiele większy od lowepro 400av. Powiem tak wolę nieść 13kg sprzętu na Rysy w Wisporcie niż 5kg w LowePro.
P.S. Jeżeli to ma być wyprawa zimowa w góry to wypadałoby wziąć raki, czekan łopatkę lawinową grubą kurtkę itp. Wtedy chyba żaden lowepro nie pomieści tego wszystkiego. :-)
Natomiast w lato plecy w plecaku bez stelaża strasznie się pocą, rozwiązaniem może być zakup takiego "nosidła" które ma dobry system wentylacji pleców.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Powiem tak wolę nieść 13kg sprzętu na Rysy w Wisporcie niż 5kg w LowePro
To na pewno, mało kto chyba chodzi z taką ilością sprzętu. Ja osobiście wolę zabrać jeden obiektyw i aparat mieć cały czas pod ręką niż kupę sprzętu zagrzebaną w ogromnym plecaku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
To na pewno, mało kto chyba chodzi z taką ilością sprzętu. Ja osobiście wolę zabrać jeden obiektyw i aparat mieć cały czas pod ręką niż kupę sprzętu zagrzebaną w ogromnym plecaku.
Zazwyczaj obładowani wchodzą ludzie filmujący, fotografujący lub taternicy (Ci najbardziej).
Sprzęt fotograficzny - 5kg
Jedzenie i picie (2l lub więcej) - 2,5kg
Dodatkowe ubranie - 1,5kg
i już masz 9kg do tego dodasz drobiazgi i wyjdzie ponad 10kg. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
Szukam plecaka fotograficznego, który nadawałby się na 1 dniowe wycieczki w góry...musi pomieścić body ze szkłem + dodatkowe szkło 70-200..mieć gdzie przyczepić statyw oraz miejsce na wodę, jakaś kanapke i rzeczy osobiste...cena w granicach 400 zł
Już były takie wątki. Ten spełni Twoje wymagania: Manfrotto Off road Hiker 30L
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Już były takie wątki. Ten spełni Twoje wymagania: Manfrotto Off road Hiker 30L
no wlasnie nad nim się najbardziej zastanawiam tylko muszę znaleźć gdzieś w sklepie
-
Ja mam Flipside 400 i dla mnie jest idealny. No i cena niższa niż ta którą podałeś.
-
Od bardzo wielu lat używam LowePro Fastpack 350. Wcześniej używałem Mini Trekker i ten Fastpack jest o wiele bardziej poręczny.
Zalety to podział na 2 komory i boczny dostęp do sprzętu. Standardowo mieści to co mam w stopce z przypiętym dowolnym obiektywem w danej chwili + filtry, baterie itp.
Wadą jest niezbyt ambitna wentylacja pleców - nie na miarę plecaka górskiego.
Ponadto niepotrzebna jest dla mnie w górach komora na lapka. No ale jak gdzieś lecę to z kolei się przydaje.
Wygląda mi jednak że ten typ plecaka to już historia i LowePro wymyśliło coś innego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kopek
Ja mam Flipside 400 i dla mnie jest idealny. No i cena niższa niż ta którą podałeś.
Też tak o nim myślałem do czasu gdy kupiłem plecak turystyczny. Szkoda na niego (flipside 400) kasy gdy sie mysli powaznie o fotografowaniu gor.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
Też tak o nim myślałem do czasu gdy kupiłem plecak turystyczny. Szkoda na niego (flipside 400) kasy gdy sie mysli powaznie o fotografowaniu gor.
tylko że jak kupisz plecak turystyczny to nie masz tak łatwego dostępu do aparatu a w góry nie chodzę tak często..chcę aby ten plecak przydawał się nie tylko w góry ale i na miejskie foto
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ponadto niepotrzebna jest dla mnie w górach komora na lapka.
Ja tam wkładam kurtkę. (Mam inny plecak, ale też z komorą na lapka.)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
tylko że jak kupisz plecak turystyczny to nie masz tak łatwego dostępu do aparatu a w góry nie chodzę tak często..chcę aby ten plecak przydawał się nie tylko w góry ale i na miejskie foto
To kup flipside, powinien wystarczyc. :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kulek855
To kup flipside, powinien wystarczyc. :)
a będzie gdzie wsadzić butelke z piciu i bułe ? :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dave88
tylko że jak kupisz plecak turystyczny to nie masz tak łatwego dostępu do aparatu
A z plecaka foto to niby dostęp łatwy? Też trzeba ściągać, otwierać...
Plecaki foto to tylko najczesciej lepsze bezpieczeństwo + lepsza organizacja
-
zrobili już plecaki "pół na pół" i imo są one obecnie najlepsze do tego przeznaczenia.
Lowepro photosport i Manfrotto Off road. Do tego wchodzi idealnie body z uwa albo body z tele i dodatkowo drugi obok (tylko sobie zmierz swoje tele, 6d z 70-200 4L czy 70-300 VC USD wchodziło do lowepro photosport 200 aw) na górze masz miejsce na swoje rzeczy, oprócz tego w lowepro mnóstwo przemyślanych "miejsc" kieszonek itd, między innymi miejsce na bukłak z wodą. Oprócz tego można przytroczyć różne rzeczy itd. Jak nie chcesz dużo płacić to sobie zamów fejka z aliexpress, chociaż ja nie polecam podróbek lowepro - sypie się to gówno szybko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Niekoniecznie. Są plecaki z bocznym dostępem i możesz mieć szybki dostęp do aparatu. Na przykład Benro Quicken.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Niekoniecznie. Są plecaki z bocznym dostępem i możesz mieć szybki dostęp do aparatu. Na przykład Benro Quicken.
Tak ale to są najczęściej slingi czyli coś co można nazwać "plecaczkiem". Z mojego doświadczenie wynika, że lepiej i taniej jest mieć więcej niż jeden plecak.
-
Używam Benro Quicken 500 i jest w sam raz na jednodniowe wycieczki. Czasem miałem w nim dwa aparaty, w tym z obiektywem 400/5,6 mm, plus 2-3 inne obiektywy. I oczywiście trochę rzeczy typu picie i ubranie, kurtkę w przedziale na laptoka ;). Nawet raki się zmieściły!
Jest w miarę wygodny - akurat na 1 dzień.
Slingi, takie przez jedno ramię, rzeczywiście się nie nadają. Używałem na początku i obciążenie na jedno ramię, na cały dzień, jest bardzo niemiłe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
no jak jest boczne otwieranie to dużo łatwiejszy..a jak w turystycznym przywalisz aparat rzeczami osobistymi to w ogóle tragedia
-
zmieniając wątek. Korzystka ktoś z plecaka Lowe por pro tactic 450? przymierzam się do zakupu i jestem ciekaw opinii :)