W zasadzie to ma mieć DVI i nie ma nic z niej odpadać w czasie pracy.
Wersja do druku
Też chętnie się dowiem - mój stary panelik powoli ma już dość i chciał czy nie będę zmuszony za jakiś czas zakupić coś w przyzwoitej cenie co da się skalibrować I1D2.
Najchętniej kupiłbym coś 24" ale jak się nie ma co się lubi... :-D
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poza tym czy jest sens dopłacać do Eizo S2431W 1500:?:
właśnie, jak się ma Eizo S2431W do NECa 2490WUXi2 i Eizo S2432W
W ustawieniach swojego monitora nie mam zdefioniowanej temperatury 5000K.
W jedym z poradników dot. kalibracji napisane jest:
"Jeśli korzystamy z monitora LCD, w którym możemy niezależnie regulować intensywność dla trzech kanałów RGB, to przy regulacji dla 6500K ustawiamy taką samą wartość: np. RGB=100%,100%,100%. W ten sposób otrzymujemy światło najbardziej zbliżone do tego jakie emitują lampy podświetlające panel: zwykle jest to około 6000K - 7000K."
Jak przy pomocy regulacji intensywności dla trzech kanałów RGB ustawić temp. 5000K i 5500K???
Proszę o pomoc
Eizo S2432W nie ma na razie. Pomiędzy S2431W i 2490WUXi różnice są klasyczne przy porównaniach Eizo-Nec. Eizo jest równe jakościowo, bardziej uniwersalne, fabrycznie bardzo ładnie zlinearyzowane, a za to Nec ma lepsze kąty, większe możliwości grzebania włącznie ze sprzętową kalibracją. Są to po prostu monitory innych klas, do innych celów.
Czyli Tom01 do fotografii lepiej kupić Eizo?
Eizo S2431 serdecznie odradzam - "monitory są dostepne", ale przez miesiąc czasu nie udało się oficjalnemu serwisowi producenta wyselekcjonować jednego egzemplarza tego monitora (sic!). Muszę jednak dodać, że w świetle późniejszych wydarzeń do końca będzie mnie zastanawiało ile było w tym winy fabryki i serwisu, a ile sprzedawcy (ukłony dla Tom01, szkoda, że takie gorzkie).
To zależy, do bardziej ambitnych zastosowań S2431W może być za cienki.
Produkcja S2431W została zakończona. To co jeszcze jest, to mocno przebrane monitory. Stąd problem w ominięciu tych, których nie chciał ktoś inny. Zawsze niestety tak jest z końcówką.
PS1. Pisze Pan w czasie przeszłym. Znaczy to, że długo Pan oczekiwał na monitor, czy jeszcze go Pan nie dostał? Jeśli do tej pory nie, to może oznaczać, że w ogóle może być problem z dostarczeniem tego modelu.
PS2. Jeśli mam coś wspólnego z dostawą tego monitora, bo nie kojarzę Pana tylko po "nick'u", proszę zagadnąć mnie poza forum, bo to nie jest właściwe miejsce na rozmowy komercyjne.
IMHO to jak najwłaściwszy moment i miejsce na przestrogę przed potencjalnie felernym zakupem i byłoby nie fair nie wspomnieć o swoim (przykrym niestety) doświadczeniu, a że przy okazji wynikają dodatkowe "przeciw", to jeszcze lepiej dla ostrzeganych. Z poprzedniego swojego Eizo byłem bardzo zadowolony, ale po doświadczeniu z zakupem S2431 serdecznie dziękuję, zarobili zawodowcy zza granicy, bo nie zamierzałem robić prywatnego śledztwa. Dlatego też zresztą nie zamierzam tu naturalnie wnikać w szczegóły mojej sprawy - ewentualnych zainteresowanych zapraszam na PW.
W odniesiniu do wypowiedzi Tom01 napiszę tylko, że żadna informacja o zaprzestaniu produkcji w owym czasie (a nie było to w zeszłym tygodniu czy miesiącu) do mnie nie dotarła.
Co się natomiast tyczy:
Tak to już się jakoś przyjęło, że pochwały to "nie rozmowa komercyjna", gorzej z krytyką.Cytat:
(...) bo to nie jest właściwe miejsce na rozmowy komercyjne.
I jeszcze tylko cytat ze stopki Przedmówcy:
W ogólności uwaga pozostaje jednak słuszna.Cytat:
(...) Mam dostęp do selekcjonowanych Neców serii 90. Szczegóły na PM.
niestety, panoramy eizo sa juz robione praktycznie wszystkie na szerokim gamucie - tak wnioskuje na podstawie googli. Sam chcialbym panorame, z dobra rozdzialka jak np s2242 (fajna rozdzielczosc) ale wide gamut :/
Szeroki gamut pcha się drzwiami i oknami, więc za bardzo nie będzie niedługo wyboru.
Kolorymetrem nie da się w prosty sposób. Błąd jest około 400K, czyli dużo. Jest jednak furtka, można zamówić od razu zlinearyzowany, w firmach świadczących takie usługi dodatkowe. Przy zastosowaniu ludzkiej karty z DVI błąd wynikający z przełączenia kart jest pomijalny w tej klasie sprzętu.
Człowiek chce kupic przyzwoity monitor i okazuje się ze musi kupić sprzet i oprogramowanie 4 razy przewyższające jego wartość by on prowidłowo świecił.
Masakra :cry:
Dla wszystkich niezdecydowanych napiszę, iż od ponad roku jestem szczęśliwym użytkownikiem monitora Eizo S2431W i uważam to za jeden z lepszych zakupów w ogóle!! Moje oczy nie męczą się tak jak przy zwykłym budżetowym monitorze to wszystko za sprawą rewelacyjnej regulacji jasności, którą oferuje nam Eizo. Dodatkowo oddanie kolorów, szarości czy też szczegółów w cieniach na zdjęciach jest, jak dla mnie oczywiście, bardzo zadowalające. Nigdy wcześniej nie miałem styczności z lepszymi moniotrami ale jak dla zwykłego amatora zdjęc taki monitor to zbawienie. Porównując chocby takie "budżetowe" Eizo do obojętnie jakiego monitora biurowego to jest po prostu przepaśc i to chcialem wyraźnie zaznaczyc! Warto zainwestowac w dobry monitor chocby dla naszych oczu. To tyle moich przemyslen i opinii.
Teraz szybkie pytanie do Toma01:
Na jakich ustawieniach wg Pana olbrzymiego doświadczenia najlepiej pracuje się z Eizo S2431?Chodzi mi tutaj zarówno o jasnośc (%) oraz o poszczególne wagi RGB?? Dodam, że ja do tej pory pracuje na 20 % skali jasności czyli pewnie około 80-100cd/m2. Jeśli chodzi o RGB to nic nie zmieniałem więc jest fabrycznie 100%.
Raczysz Waść żartować :lol:
Eizo serii S ma 10-o bitową LUT i jest na "dzień dobry" w miarę poprawnie zlinearyzowane. Dzięki w/w 10-o bitowej LUT możemy w nim sprzętowo ręcznie podkalibrować punkt bieli bez wprowadzenia korekty do 8-o bitowej LUT karty graficznej, więc kalibracja niemal nie psuje tonalności tego panelu. Nie ma oczywiście tak rozległych możliwości kalibracji kontrastu i gradacji jak panele Eizo CG czy NEC x90, ale przy D65 @ gamma 2.2 jego zachowanie jest całkiem poprawne.
Nie widziałem nigdy Appla, Della czy Hapka, który by się tak ładnie prezentował.
Ale przecież ja zupełnie nie o tym - mój przedpiśca sugerował jakoby warto kupić Eizo tylko dlatego że da mu się ustawić odpowiednio niską jasność i w związku z tym oczy go nie bolą - nie wątpię że go nie bolą, ale przy Applu, Dellu czy Hapku też wcale nie muszą go boleć...
I tylko tyle.
Panowie - znowu widzę wchodzicie w profesjonalny kosmos jeżeli chodzi o parametry... :) Charakterystyka spektralna lamp? Boże... :)
Wracając na ziemię i do strefy budget... Czy cena za nówkę NEC P221W - 1599zł ze świeżej dostawy (niejakieś tam złog magazynowe) jest dobrą ceną? Jeżeli tak to na PM podam gdzie w Trójmieście można zakupić w tej cenie i jak to zrobić... Mój jest już w drodze - odbieram w poniedziałek/wtorek.
Spider 3 ponoć to potrafi. Czy to możliwe, czy też jest to tylko marketingowy bełkot? http://www.e-cyfrowe.pl/datacolor-ka...e-p-11450.html
Nie miałem na razie tego urządzenia w ręku, ale sprawdzę. Mam jednak uzasadnione podejrzenia, że oprogramowanie profilera może po prostu zawierać protezę w postaci tablicy korekcyjnej. Czyli wiadomo, że kolorymetr kłamie, a wynik modyfikuje się sztucznie. Takie tricki są znane.
Tablice korekcyjne można napisać wyłącznie pod konkretne widmo świetlówek - jest to realne w przypadku paneli jednego producenta, jak np. w Eizo CG, NEC Spectraview, czy Quato Intelliproof. Dlaczegoś jednak Nec Display Solutions America robi dla szerokogamutowców specjalnie strojony kolorymetr, z korektą w LUT urządzenia, choć niby w oprogramowaniu profilera byłoby prościej...
W przypadku kolorymetru Spyder3 zwiększono ilość sensorów, czyli widmo jest próbkowane w 7-u miejscach, a nie w 3 (a właściwie 4) jak to ma miejsce w typowym kolorymetrze pseudo-XYZ. Teoretycznie więc może to coś pomóc, ale czy jest to skutecznie, to powiem tak - uwierzę, jak zobaczę (słyszałem różne opinie). Na zdrowy, chłopski rozum, nie wydaje mi się to realne.
Czornyj i Tom01, przetestujcie tego Spidera jak będziecie mieli możliwość i podzielcie się Waszymi opiniami. Pozdrawiam
Nie liczyłbym na Cud Nazarejski.
Tak wygląda funkcja uczulenia spektralnego ludzkiego wzroku:
Krzywe x,y,z odpowiadają uczuleniu czopków "niebieskich", "zielonych" i "czerwonych" w ludzkim oku. Jak widać na wykresie, nasze "czerwone" czopki wykazują również pewną czułość na energię w zakresie widma odpowiadającego barwie niebieskiej (wskazane strzałką).
Kolorymetr pseudo-XYZ stara się naśladować sposób działania ludzkiego wzroku. Jego trzy sensory próbkują widmo w zakresie odpowiadającym czopkom czerwonym, zielonym i niebieskim, a dodatkowy, czwarty sensor naśladuje czułość czerwonych czopków na niebieską część widma. Problem polega jednak na tym, że odpowiedź sensorów nie jest idealnie zlinearyzowana zgodnie z funkcją x,y,z:
Z tego powodu do prawidłowej interpretacji pomiarów potrzebna jest znajomość widma mierzonego iluminantu. Znając funkcję uczulenia spektralnego kolorymetru, widmo iluminantu i funkcję uczulenia ludzkiego wzroku, możemy wyliczyć poprawne dane kolorymetryczne mierzonych barw.
Problem nie występuje w przypadku spektrofotometru, który podczas pomiaru próbkuje widmo z interwałem 10nm - posiadając dane spektralne próbki możemy sobie bez problemu wyliczyć jej współrzędne X,Y,Z, więc żadne podświetlenie nie będzie nam straszne.
Próbkując widmo w 7 zamiast w 3-4 miejscach również zapewne można nieco więcej wydedukować, ale jest jasne, że przepaści w precyzji tego typu pomiarów być nie może.
Już był taki TEST
Rozumiem. Czyli powinni zrobić trzeci test spektrofotometrem w celu ustalenia poziomu referencyjnego.
W takiej sytuacji, zakup szerokogamutowca nie wydaje mi się tak atrakcyjny, jak przed przeczytaniem postów o kłopotach z ich kalibracją. Aktualnie posiadam i1 i bez problemu kalibruję swój monitor. Po zakupie może dojść do sytuacji, że kolory uzyskiwane na monitorze to jedno, a na drukarce to drugie. Mało tego, nie będę miał możliwości rozwiązania tego problemu własnymi siłami bo nie posiadam spektrofotometru :).
a ile kosztuje taka przyjemność?
W przypadku NEC-a P221W - kalibrujemy go za pomocą Spectraview II spektrofotometrem do D65, a następnie wyłączamy profiler, podłączamy kolorymetr i w w okienku "colorimeter window" dokonujemy pomiaru bieli, zapisując koordynaty chromatyczne x,y uzyskanej bieli. Kolejne kalibracje przeprowadzamy na custom white point, wprowadzając w targecie wcześniej zanotowane koordynaty.
W przypadku Eizo S2231/32W - w basICColor postępujemy j.w., w i1match musimy skalibrować go idealnie spektrofotometrem (krzywe korekcyjne muszą być proste!) a następnie kalibrować kolorymetrem na natywny punkt bieli monitora.
Dzięki za wyjaśnienie. Pozdrawiam
z powyzszych powodow totalnie nie widzi mi sie kupno eizo z wide gamut niestety....
Monitory szerokogamutowe mają swoje zalety - pozwalają wierniej odwzorować pewne walory barwne, które możemy uzyskać na odbitkach, a których nie zobaczymy na ekranie. W przypadku minilabów dotyczy to w szczególności lazurowych błękitów i kanarkowych żółcieni, w skrajnych przypadkach - jak np. Epson 7900/9900 o największym obecnie na rynku gamucie - praktycznie wszystkie najmocniej wysycone walory barwne są poza możliwościami wyświetlania standardowego monitora, a nawet przeciętny monitor szerokogamutowy o przestrzeni zbliżonej do AdobeRGB nie poradzi sobie z całą paletą tej drukarki.