-
Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A w linkowanej recenzji S23 było napisane, że ma fajną matową powierzchnię i zayebeeste błyszczące boczki.
W ciekawe miejsce doszedł ten wątek. Naprawdę (pisane razem) chodzi o to, żeby być małpą, za którą aparat zrobi zdjęcie? To chyba rzeczywiście lepiej się zająć hodowlą jedwabników.
Jesteśmy (na szczęście) różni.
Zależy jaka u fotoamatora jest hierarchia w jego hobby, co dla niego bardzo ważne a co dla niego mniej.
Czy jest głównie fanem sprzętu czy głównie fanem celebracji robienia zdjęć lub fanem obróbki czy też głównie zależy mu by na monitorze/wydruku widział to co skłoniło go do zrobienia zdjęcia a reszta mniej ważna
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Czuwa, choć z coraz większą dezaprobatą. Co ja gadam. Z maksymalną. Najchętniej bym ci odciął internet, a całej reszcie zabrał klawiatury. Mając nadzieję, że piszą na klawiaturach, a nie na .... smartfonach :mrgreen:
Spoko.
Jeszcze tylko 2 - 3 zdjęć porównawczych aparat <-> smartfon i nic więcej.
Wątek najprawdopodobnie przyśnie (oby nie), i wtedy będziesz miał zdecydowanie mniej pracy i mniej rozterek dotyczących rozwoju funkcji foto w smartfonach, nie będziesz musiał o tym tutaj czytać.
Tylko że ten pociąg jedzie. Szybko.
jp
-
Jedzie pociąg. Idzie karawana. Psy szczekają. Autostradą jadą aparaty. Czy masz też zawroty głowy i szumi ci w uszach? Bo omamy wzrokowe, to już wiadomo.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Średnio wypadł wg dxo ale czy można im ufać skoro tyle hejtu na ten portal spada? Szczerze wątpię. Jak tam ten przeostyzający każde zdjęcie Pixel 7 Pro jest 2 miejscu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Średnio wypadł wg dxo ale czy można im ufać skoro tyle hejtu na ten portal spada? Szczerze wątpię. Jak tam ten przeostyzający każde zdjęcie Pixel 7 Pro jest 2 miejscu...
Procedury testowania DxOMark są precyzyjnie zdefiniowane i dobrze opisane.
Można mieć inne zdanie o przyporządkowaniu ilości punktów w konkretnych cechach, no ale każdy może sam to ustawić dla/pod siebie gdy decyduje np. o kupnie sprzętu wg wyników testu
Wszystkie mankamenty sprzętu/zdjęć pokazywane w tych testach obserwowałem na swoim sprzęcie i to zaczynając od sprzętu Canona, poprzez Sony i teraz Samsunga.
Jak się testuje/ocenia tego typu sprzęt/zdjęcia to tylko nieliczni z wyników testów mają satysfakcję a wielu rozczarowanie.
Totalny, prymitywny hejt jest specyficzny dla wielu stron polskich w tym tej, na zagranicznych jest go bardzo mało
Hejtowany może być zadowolony lub zdołowany w zależnosci od wersji a lub b słynnego powiedzenia którą przyjmuje za prawidłową.
a. Wielkość człowieka mierzy się ilością jego wrogów
b. Wielkość człowieka mierzy się jakością jego wrogów
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Są jeszcze wersje c i d:
c. Wielkość człowieka mierzy się w centymetrach.
d. Wielkość człowieka mierzy się w kilogramach.
;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Procedury testowania DxOMark są precyzyjnie zdefiniowane i dobrze opisane.
Można mieć inne zdanie o przyporządkowaniu ilości punktów w konkretnych cechach, no ale każdy może sam to ustawić dla/pod siebie gdy decyduje np. o kupnie sprzętu wg wyników testu
Wszystkie mankamenty sprzętu/zdjęć pokazywane w tych testach obserwowałem na swoim sprzęcie i to zaczynając od sprzętu Canona, poprzez Sony i teraz Samsunga.
Jak się testuje/ocenia tego typu sprzęt/zdjęcia to tylko nieliczni z wyników testów mają satysfakcję a wielu rozczarowanie.
Totalny, prymitywny hejt jest specyficzny dla wielu stron polskich w tym tej, na zagranicznych jest go bardzo mało
Hejtowany może być zadowolony lub zdołowany w zależnosci od wersji a lub b słynnego powiedzenia którą przyjmuje za prawidłową.
jp
Jasne hejt, hejtem ale szanujmy się bo to podstawa :) Mogę się nie zgadzać z jakimś zdaniem ale każdego szanuję :)
Co do wyników tych testów dxo to ja się z nimi nie zgadzam. S23 Ultra w mojej opinii przebija te zdjęcia z Pixela 7 Pro na każdym kroku, podobnie jak w przypadki 14 Pro, który jest gorszy od Samsunga.
-
Wielkość człowieka mierzy się ilością jego wrogów...
Jeden taki w Moskwie, to musi być wielki człowiek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
A w linkowanej recenzji S23 było napisane, że ma fajną matową powierzchnię i zayebeeste błyszczące boczki.
W ciekawe miejsce doszedł ten wątek. Naprawdę (pisane razem) chodzi o to, żeby być małpą, za którą aparat zrobi zdjęcie? To chyba rzeczywiście lepiej się zająć hodowlą jedwabników.
Wzmiankowana wyżej hodowla jedwabników wymagałaby niestety wiedzy i tutaj przykładowy "smartfoniarz" polegający wyłącznie na AI odpadłby w przedbiegach. Dyskusja nakierowana jest na zwolnienie "fotografa" z obowiązku myślenia i braku wiedzy dotyczącej obsługi aparatu fotograficznego dzięki czemu zdaniem autora popularny wśród selfiarzy smartfon Samsung S22 "wygrywa" w cuglach z profesjonalnym aparatem z półki profi A7M3.
Kolejnym etapem fascynacji autora mogą być pojazdy autonomiczne typu Waymo One (pojazd samochodowy, wyposażony w systemy sprawujące kontrolę nad ruchem tego pojazdu i umożliwiające jego ruch bez ingerencji kierującego), które od kilku lat jeżdżą np. w Arizonie. Coś, czego nie kumam bo u mnie jazda samochodem "analogowym" (z kierowcą za sterami) to zawsze przyjemność obcowania z maszyną i wpływu na to gdzie jedzie.
Nie wiem jak inni, ale u mnie obcowanie z aparatem fotograficznym daje 100% satysfakcji ze względu na możliwość pełnej kontroli etapu tworzenia obrazu przed zrobieniem zdjęcia (ustawienie parametrów ekspozycji adekwatnych do zamierzonego celu!). Kto spędzał wieczory przy wywoływaniu zdjęć i miał bezpośredni wpływ na pojawiający się obraz na papierze fotograficznym będzie wiedział o czym piszę. Biorąc do ręki smartfon mam odczucie bycia małpą, która nie ma wpływu na nic i cmoka ze szczęścia, że pojawił się piękny obrazek chwaląc się później nim w "internetach".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie wiem jak inni, ale u mnie obcowanie z aparatem fotograficznym daje 100% satysfakcji ze względu na możliwość pełnej kontroli etapu tworzenia obrazu przed zrobieniem zdjęcia (ustawienie parametrów ekspozycji adekwatnych do zamierzonego celu!). Kto spędzał wieczory przy wywoływaniu zdjęć i miał bezpośredni wpływ na pojawiający się obraz na papierze fotograficznym będzie wiedział o czym piszę. Biorąc do ręki smartfon mam odczucie bycia małpą, która nie ma wpływu na nic.
Ale ty umiesz w aparat, znasz podstawy ekspozycji. Wiesz do czego jest PS. Zdjęcia Ci dają radość i satysfakcję. Dla Jana aparat plus wołarka rawów to problem - co wielokrotnie udowadniał na forum. "Małpka" robi za niego robotę. Nie musi się męczyć. A to że przy okazji tego wątku robi z siebie totalnego laika na forum fotograficznym to jego sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Nie wiem jak inni, ale u mnie obcowanie z aparatem fotograficznym daje 100% satysfakcji ze względu na możliwość pełnej kontroli etapu tworzenia obrazu przed zrobieniem zdjęcia (ustawienie parametrów ekspozycji adekwatnych do zamierzonego celu!). Kto spędzał wieczory przy wywoływaniu zdjęć i miał bezpośredni wpływ na pojawiający się obraz na papierze fotograficznym będzie wiedział o czym piszę. Biorąc do ręki smartfon mam odczucie bycia małpą, która nie ma wpływu na nic i cmoka ze szczęścia, że pojawił się piękny obrazek chwaląc się później nim w "internetach".
to standard, to pojawiło sie juz przy aparatach kompaktowych - więcej energii podczas robienia zdjęcia pochłania ogłupienie sprzętu żeby nic nie ustawiał niż robienie zdjęcia - dlatego nigdy nie małem kompakta :mrgreen: ani cyfrowego ani analogowego :mrgreen: (no miałem smienę symbol ale po pierwsze bardzo krótko nią robiłem zdjęcia, a po drugie tam nawet światłomierza nie było i wszystko trzeba było ustawić samemu)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Dla Jana aparat plus wołarka rawów to problem - co wielokrotnie udowadniał na forum. "Małpka" robi za niego robotę. Nie musi się męczyć. A to że przy okazji tego wątku robi z siebie totalnego laika na forum fotograficznym to jego sprawa.
bo najlepszy jest RAW wołany na "standardowych" parametrach czyli totalne zaprzeczenie idei rawa
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Czuwa, choć z coraz większą dezaprobatą. Co ja gadam. Z maksymalną. Najchętniej bym ci odciął internet, a całej reszcie zabrał klawiatury. Mając nadzieję, że piszą na klawiaturach, a nie na .... smartfonach :mrgreen:
Dzisiaj to można nawet pisać mówiąc - ostatnio dziecko mojej znajomej się jej zapytało po co ma się uczyć w szkole tego całego pisania i jeszcze ortografii, skoro można powiedzieć i samo się napisze... i powiem Wam, że w pracy jak jestem na zdalnej, albo sam w pokoju, to coraz częściej z tego korzystam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Dzisiaj to można nawet pisać mówiąc - ostatnio dziecko mojej znajomej się jej zapytało po co ma się uczyć w szkole tego całego pisania i jeszcze ortografii, skoro można powiedzieć i samo się napisze... i powiem Wam, że w pracy jak jestem na zdalnej, albo sam w pokoju, to coraz częściej z tego korzystam.
No tylko trzeba wiedzieć co powiedziec i w jaki sposób. Po drugie można znać wiele języków i nie mieć nic ciekawego do powiedzenia.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No tylko trzeba wiedzieć co powiedziec i w jaki sposób. Po drugie można znać wiele języków i nie mieć nic ciekawego do powiedzenia.
Czy chodzi Tobie o to, że w ten sposób można dyskutować z samym sobą? :mrgreen: Dla kolegi z forum pytam :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Jasna sprawa :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
To chyba według Lenina.... :mrgreen:
Ale jak już to ja może zapodam cytat z kogoś innego w kwestii owej "wielkości" - "bać się lub czcić człowieka może tylko tchórz lub głupiec" ;)....
-
4 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
cd #1330, 1334, 1341, 1362
jp
@jan pawlak - słabe te zdjęcia. BTW - mało znam (praktycznie nikogo) osób, które produkują tyle bezsensownych zdjęć każdego dnia.
No i druga sprawa - czas na zmianę smartfona. Samsung S23 Ultra za 7.499 zł "robi" ostrzejsze zdjęcia z większą ilością detali. Swoją drogą musiałbym upaść na głowę, aby kupować smartfona w cenie połnoklatkowego aparatu fotograficznego z obiektywem RF 24-105 mm.
Aparat x100: Samsung Galaxy S22 (po lewej) i S23 (po prawej).
Załącznik 10753
-
Kolejna porcja szerokokątnych ujęć, jakby ludzie żadnych innych nie robili:evil:
I co my tu widzim, mości Panowie? (a przy okazji: zdrowie pięknych Pań, może jeszcze przyjdą?)
Otóż, czy się to komuś podoba, czy nie, kryteria oceny obiektywów, matryc i tworzonych przez sprzęt obrazów, opierają się na ocenie wycinków 100% pikseli. Nie musimy zawsze tak obrazów prezentować, ale bardzo często chcemy, aby w widoku 100% był on nienaganny.
Jednakże często musimy się takimi wycinkami posługiwać ze względu na niedostatki ogniskowej, a z drugiej strony- po co komu by były obrazy 40, 50 czy nawet 200 Mp, skoro na 4K wystarcza ca 8 Mp, a na przeciętny monitor poniżej 4 Mp?
No i na zdjęciach "m" i "n" widać, że to drugie z aparatu SONY A7R III daje się oglądać w każdej skali prezentacji, natomiast pierwsze, ze smartfona, drażni przeostrzeniami objawiającymi się konturowaniem krawędzi tak, że staje się znośne dopiero po zmniejszeniu go z ca 39 Mp do ca 6 Mp, czyli ok. 40% wymiaru liniowego.
Nasuwa się więc pytanie, po kiego czorta ten smartfon generuje obrazy 40 Mp, skoro mógłby dawać lepsze w rozmiarze 6 Mp?
Tymczasem zaś obraz z aparatu jest użyteczny w całej swej okazałości i zmniejszania nie wymaga.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Kolejna porcja szerokokątnych ujęć, jakby ludzie żadnych innych nie robili:evil:
Tutaj trzeba się cofnąć do kocopołów Jaśka z czasów gdy masturbował się zakupem bezlustra. Wówczas udowadniał, że komfort uzywania ML polega na możliwości używaniu jednego szerokiego szkła, z czego można sobie później w postprocesie wyciac dowolny fragmencik obrazu odpowiadający np. tele. Oczywiście bez strat wobec tego, co produkuje rzeczywisty podpięty tele. Tych durnych teorii Jasio tu wyprodukował dużo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
I co my tu widzim, mości Panowie? (a przy okazji: zdrowie pięknych Pań, może jeszcze przyjdą?)
Otóż, czy się to komuś podoba, czy nie, kryteria oceny obiektywów, matryc i tworzonych przez sprzęt obrazów, opierają się na ocenie wycinków 100% pikseli. Nie musimy zawsze tak obrazów prezentować, ale bardzo często chcemy, aby w widoku 100% był on nienaganny.
Jednakże często musimy się takimi wycinkami posługiwać ze względu na niedostatki ogniskowej, a z drugiej strony- po co komu by były obrazy 40, 50 czy nawet 200 Mp, skoro na 4K wystarcza ca 8 Mp, a na przeciętny monitor poniżej 4 Mp?
No i na zdjęciach "m" i "n" widać, że to drugie z aparatu SONY A7R III daje się oglądać w każdej skali prezentacji, natomiast pierwsze, ze smartfona, drażni przeostrzeniami objawiającymi się konturowaniem krawędzi tak, że staje się znośne dopiero po zmniejszeniu go z ca 39 Mp do ca 6 Mp, czyli ok. 40% wymiaru liniowego.
Nasuwa się więc pytanie, po kiego czorta ten smartfon generuje obrazy 40 Mp, skoro mógłby dawać lepsze w rozmiarze 6 Mp?
Tymczasem zaś obraz z aparatu jest użyteczny w całej swej okazałości i zmniejszania nie wymaga.
Wątek dotyczy porównania zdjęć ze smarfona ze zdjęciami z aparatu, są porównania a-p
Taki jest aktualny, w 2023 roku stan. I tyle.
Praktycznie we wszystkich smartfonach pliki jpg są więcej lub mnie doostrzane/przeostrzane, zapis w dgn w Samsungu S23U (prawie) nie jest "upiększany"
Poziom pikseli to poziom na którym teraz jeszcze (2023) aparaty daja lepsze rezultaty niż smartfony.
Wszyscy wiemy. Zobaczymy za rok/dwa
jp
-
Ponoć ten smartfon ma jeszcze inne obiektywy, niż szerokokątny? Nadają się do czegoś? Porównania do Sony można sobie odpuścić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ponoć ten smartfon ma jeszcze inne obiektywy, niż szerokokątny? Nadają się do czegoś? Porównania do Sony można sobie odpuścić.
W necie jest mnóstwo takich zdjęć.
Ale w rozdzielczości 50Mpix można tylko obiektywem 24mm który co prawda ma zoom optyczny 6x ale powyżej 3x to no...zdjęcia robi. I tyle mozna powiedzieć.
Przedział 24-70mm jest ok
Pozostałe aparaty/obiektywy dają zdjęcia o rozdzielczości 4000pix x 3000pix
Prawdą jest że na poziomie kadru (monitor 2560, 4k) zdjęcia z S23U z przedziału ogniskowych 13mm do około 600mm da się oglądać
Gdzieś na początku wątku są zdjęcia z S22U z wyjazdu i zdjecie Pałacu w W-wie o różnych ogniskowych.
W S23U jeszcze sie nie dorobiłem i nie mam jak porównywac z aparatem,
jp
-
Ciekawy zestaw wykresów CIPA o sprzedaży i cenach aparatów
https://www.optyczne.pl/18584-news-W...rgach_CP+.html
Z wykresu 1 i 2 można by wnioskować że funkcja foto w smartfonach zatrzymała wzrost zakupów aparatów, spowodowała jego spadek i utrzymuje go na 10% szczytowej wartości oraz praktycznie całkowicie "załatwiła" sprzedaż kompaktów
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ciekawy zestaw wykresów
CIPA o sprzedaży i cenach aparatów
Z wykresu 1 i 2 można by wnioskować że funkcja foto w smartfonach zatrzymała wzrost zakupów aparatów, spowodowała jego spadek i utrzymuje go na 10% szczytowej wartości oraz praktycznie całkowicie "załatwiła" sprzedaż kompaktów
jp
Ale to nic odkrywczego, że smartfony "załatwiły" kompakty...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
To wiemy ... ale najprawdopodobniej też już tak bardzo doziemiły aparaty, taki wniosek możnaby wyciągnąć z tych wykresów.
A szybki rozwój funkcji foto w smartfonach trwa w najlepsze
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ciekawy zestaw wykresów
CIPA o sprzedaży i cenach aparatów
jp
Nihil novi - od dawna to wiadomo i wiadomo też, że aparaty zeszły teraz do dosyć stabilnej niszy - wedle analiz stan ten może ulec raczej poprawie niż pogorszeniu. Raczej stagnacja i spadki grożą obecnie smartfonom - z wielu względów - rynek foto ma tu znaczenie żałośnie znikome.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nihil novi - od dawna to wiadomo i wiadomo też, że aparaty zeszły teraz do dosyć stabilnej niszy - wedle analiz stan ten może ulec raczej poprawie niż pogorszeniu. Raczej stagnacja i spadki grożą obecnie smartfonom - z wielu względów - rynek foto ma tu znaczenie żałośnie znikome.
Zgoda.
Nasycenie smartfonami rośnie i coś musi się stać by utrzymywać dużą sprzedaż, sensowny odkup starszych wersji do rewitalizacji części, może wyraźny podział w funkcjach/zastowaniach albo...., wyraźnie różne klasy cenowe/jakosciowe, ...
Ale o ile mozna z foto się przesiąść na smartfony to jak narazie nie widzę alternatywy dla łączności, sms itd. Telepatia, implanty w mózgu to chyba jeszcze nie w tym wieku
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Telepatia, implanty w mózgu to chyba jeszcze nie w tym wieku.
jp
No nie wiemy w jakim wieku jest Kolega, Edyta Górniak na pewno młodsza a proszę :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
No nie wiemy w jakim wieku jest Kolega, Edyta Górniak na pewno młodsza a proszę :mrgreen:
Naprawdę nie wiesz? Edytka 4000 lat już ma. Edyta Górniak odpowiedziała również na pytanie o wcześniejszych wcieleniach. "Poprosiłam o aktywację wyłącznie nabytych umiejętności i wiedzy, bez aktywacji pamięci zdarzeń. Na Ziemi jestem od 4000 lat, mierząc czasem linearnym"
Co do wzmiankowanego kolegi aż się boję, że przestrzelę licząc poprzednie wcielenia czasem linearnym ;)
ps.
zapewne za 4000 lat ten wątek będzie budził wielką sensację :mrgreen:
-
Myślisz, że ktoś będzie płacił 4000 lat za hosting i domenę? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Myślisz, że ktoś będzie płacił 4000 lat za hosting i domenę? :mrgreen:
Trzeba planować przyszłościowo Jacku, jak widzisz już powoli pojawia się takie zapotrzebowanie.
-
4 załącznik(ów)
Porównanie technologii aparat a smartfon, długie ogniskowe.
W smartfonie to obiektyw 230mm i w programie Expert RAW mozna zoom optyczny do 460mm (w innych programach optyczny do 1380m i cyfrowy do 23000mm).
Do Sony A7R3 najdłuższy jaki (jeszcze) mam to FE 1.8/135GM
Pliki jpg prosto A7R3 i S23U, pomiar centralnie ważony, bez żadnego postprocesu
Z A7R3 + 135mm crop do kadru S23U 230mm
w
Załącznik 10768
x
Załącznik 10769
W smartfonie zoom optyczny z 230mm do 430mm, w aparacie A7R3 + 135mm kadr jak smartfonie z 430mm i powiększenia do tej samej wielkosci obrazka do porównania
y
Załącznik 10770
z
Załącznik 10771
jp
-
5 załącznik(ów)
Panie i Panowie!
Jak również Janie - ogłaszam niniejszym zakończenie wątku!
Zapytałem się wprost AI zadając pytanie podstawione przez autora wątku "Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto"
Wygenerowaną przez AI odpowiedź wklejam poniżej
Załącznik 10772
Załącznik 10773
Załącznik 10774
Załącznik 10775
Załącznik 10776
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Moim zdaniem kompakty załatwił brak oprogramowania, które z przyzwoitej matrycy i przyzwoitego obiektywu wygeneruje automatycznie ładny obrazek - konkurencyjny wizualnie z tym co daje smartfon.
AI w smartfonach z syfiastej matrycy, z lichym DR i z plasyczanej optyki ukleci ładny obrazek na fb.
Wszyscy moi znajomi, którzy mieli jakiś tam sprzęt dla pamiątkowych fotek podawali tylko taki argument motywując zarzucenie używania aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Moim zdaniem kompakty załatwił brak oprogramowania, które z przyzwoitej matrycy i przyzwoitego obiektywu wygeneruje automatycznie ładny obrazek - konkurencyjny wizualnie z tym co daje smartfon.
AI w smartfonach z syfiastej matrycy, z lichym DR i z plasyczanej optyki ukleci ładny obrazek na fb.
Wszyscy moi znajomi, którzy mieli jakiś tam sprzęt dla pamiątkowych fotek podawali tylko taki argument motywując zarzucenie używania aparatu.
To zależy o jakim oprogramowaniu mówisz.
Gdy chodzi o jakość techniczną zdjęć w aparatach to światło z obiektywu pada wprost/bezpośrednio ma matrycę i tam zostaje podczas ekspozycji zapisane jako obraz końcowy, wszystko zależy od jakości obiektywu, matrycy.
Sposób tworzenia z zapisu w matrycy obrazu akceptowalnego przez ludzi w sumie jest prosty, gdyby tu chcieć "upiększać" to potrzeba sporych dodatkowych obliczeń.
Ale gdyby jakieś metody optyki obliczeniowej były zastosowane w kompaktach to mogłoby być różnie i to chyba zarówno w pozostałych typach aparatów jak i foto w smartfonach
Smartfony (malutkie piksele, małe matryce, "zabawkowe" obiektywy) dlatego robią zdjęcia o jakości technicznej porównywalne z aparatami że sposób wytwarzania obrazu/zdjęcia w matrycy jest inny niż w aparatach, wiele się dzieje podczas ekspozycji nim światło z obiektywu/obiektywów zapisane zostanie w matrycy jako obraz końcowy, tworzony jest z wielu różnych obrazów.
To "upiększanie pod gusty" dzieje się juz podczas ekspozycji i w pewnym sensie steruje tym procesem tworzeniem zapisu w matrycy.
jp
--- Kolejny post ---
Kol. candar
Panie i Panowie!
Zapytałem się wprost AI zadając pytanie podstawione przez autora wątku "Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto"
1.
Nie umiem sprecyzować czy się cieszę czy jest mi smutno że już Cię nie będzie w tym wątku
2.
To nie ja wymyśliłem taką nazwę wątku, zostałe "ze zrozumieniem" zmieniona z aparaty a smartfony, chodzi o stan rozwoju nowej technologii tworzenia zdjęć.
jp
-
Na instagramie to różnicy między fotkami z S23 a i14pro ciężko dostrzec albo są pomijalne https://www.instagram.com/p/CpNpcY-O..._web_copy_link
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
...
Kol. candar
Panie i Panowie!
1.
Nie umiem sprecyzować czy się cieszę czy jest mi smutno że już Cię nie będzie w tym wątku
2.
To nie ja wymyśliłem taką nazwę wątku, zostałe "ze zrozumieniem" zmieniona z aparaty a smartfony, chodzi o stan rozwoju nowej technologii tworzenia zdjęć.
jp
Od tej pory Kolega Candar będzie gadał tylko ze "śtucno intelygencjo". Odpowiedzi, sztucznego czata, jak sama nazwa wksazuje są sztucznie oparte na wypowiedziach z netu.
Wszak wiadomo że jeśli nie ma czegoś w necie to już nie istnieje. Po drugie ma się wrażenie, że czat gada jakby sam chciał zrozumieć co w ogóle mówi. Czyli zgodnie z zasadą korporacyjnych prezentacji, najpierw powiedz o czym będziesz mówił, potem to powiedz, a na koniec powiedz o czym powiedziałeś. Zresztą jak tylko się pojawił to potestowaliśmy trochę z synem jego możliwości, odpowiedzi typu masło maślane posmarowane masłem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Na instagramie to różnicy między fotkami z S23 a i14pro ciężko dostrzec albo są pomijalne
https://www.instagram.com/p/CpNpcY-O..._web_copy_link
--- Kolejny post ---
Od tej pory Kolega Candar będzie gadał tylko ze "śtucno intelygencjo". Odpowiedzi, sztucznego czata, jak sama nazwa wksazuje są sztucznie oparte na wypowiedziach z netu.
Wszak wiadomo że jeśli nie ma czegoś w necie to już nie istnieje. Po drugie ma się wrażenie, że czat gada jakby sam chciał zrozumieć co w ogóle mówi. Czyli zgodnie z zasadą korporacyjnych prezentacji, najpierw powiedz o czym będziesz mówił, potem to powiedz, a na koniec powiedz o czym powiedziałeś. Zresztą jak tylko się pojawił to potestowaliśmy trochę z synem jego możliwości, odpowiedzi typu masło maślane posmarowane masłem.
Widziałem film tego typa, którego podlinkowałeś IG i jednak wolę zdjęcia z iP 14 Pro niż z S23 Ultra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Widziałem film tego typa, którego podlinkowałeś IG i jednak wolę zdjęcia z iP 14 Pro niż z S23 Ultra.
Czyli nie kombinować i kupić ajfona ? Bo już mam stareńki aparat z 5-6 lat hułeja 30 pro i chciałbym kolejny jakiś na dłużej a fotki też miło jakby robił podobne do a7iii :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Od tej pory Kolega Candar będzie gadał tylko ze "śtucno intelygencjo".
Długo myślałeś zanim to napisałeś? Śmiem wątpić. Choć zdarza mi się gadać z robotem sprzątającym (Vacuum-Mop P) wydając mu komendy głosowe przez smartfona xD (Adrian start, Adrian na szmatę, Adrian dokuj do koryta itp)
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Odpowiedzi, sztucznego czata, jak sama nazwa wksazuje są sztucznie oparte na wypowiedziach z netu.
No i w tym właśnie problem, że AI na tak zadane pytanie będzie wyrzygiwała wszystkie wypowiedzi z tego właśnie wątku, w którym 99% informacji zostało wyssanych z palca. Poda na tacy pytającemu kocopoły podpierając się "logiką" autora wątku.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Czyli nie kombinować i kupić ajfona ? Bo już mam stareńki aparat z 5-6 lat hułeja 30 pro i chciałbym kolejny jakiś na dłużej a fotki też miło jakby robił podobne do a7iii :mrgreen:
A73 fot nie robi, pamiętaj to forum Canona :mrgreen: Ja nie mam modelu 14 Pro tylko ten starszy ale podobno matryca w trybie raw robi w 48 mpix w tym nowym i jest lepiej niż np. u mnie 12 mpix. Ajfon to miażdży każde Sony pamiętam a jak nie to można założyć nowy wątek Ajfon kontra Sony :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
A73 fot nie robi, pamiętaj to forum Canona :mrgreen: Ja nie mam modelu 14 Pro tylko ten starszy ale podobno matryca w trybie raw robi w 48 mpix w tym nowym i jest lepiej niż np. u mnie 12 mpix. Ajfon to miażdży każde Sony pamiętam a jak nie to można założyć nowy wątek Ajfon kontra Sony :mrgreen:
A nie trzeba pisać tutaj S**ny przypadkiem :mrgreen:
-
Różnice "wizualne" pomiędzy obrazkami jpg (bez postprocesu) z różnych smartfonów będziesz widział jak się nauczysz gdzie/jak/na co patrzeć.
Tylko że np. u Samsunga średnio raz na miesiąc są nowsze wersje oprogramowania zarówno "robiącego" zdjęcia jak postprocesu, wiele z nich ingeruje w "widok jpg" obrazka
I żeby było ciekawiej różnice miedzy zdjęciami ze smartfonów różnych producentów zależa także od jasności/światła, czy nocne czy w dzień pochmurny czy pełnym słońcu. Te przedziały są (gdzieś) zdefiniowane liczbowo.
jp
-
Smartfon czy aparat to już chyba szerzej Android czy (u mnie) Windows
Od zawsze karta z aparatu do kompa i obróbka, oglądanie w edytorach w Windows.
Ale Edytor Zdjęć u Samsunga jest związany sprzetowo z procesorem w smartfonie, znacznie szybciej obrabia bardzo duże pliki dng i na poziomie "bezmaskowym" wydaj się że lepiej (to do weryfikacji).
Dzisiaj pierwszy raz, mysz (BT) w smartfonie, smartfon kablem HDMI do monitora i na monitorze 27 cali obrabianie zdjęcia.
I wysłanie go do chmury, (SMS, poczta, ..., net/portale) a po przełączeniu wejścia monitora zdjęcie w PS/Windows
jp
-
Reasumując rozważania, mogę powiedzieć śmiało że z fotografią smartfonem jest jak z trzmielem, który zgodnie z prawami fizyki nie powinien latać ale skoro już lata, jest to problem fizyków, a nie trzmiela.
-
Świat smartfoto a świat aparatu
Było że sprzedałem Fiata 126p i przesiadłem się na Ford Escort.
Ale przez dłuższy czas jeździłem oboma typami aut.
Wygoda, hamulce, przyspieszenia, prędkość, klima, światła, bagażnik,......
Ale Fiat 126p miał też niepodważalne atuty, były miejsca gdzie parkował swobodnie a Escort bez szans, koszty na stacji paliw, koszt AC/OC itd
Podobnie czuję się teraz.
Możliwości fotografowania smartfonem z interfejsem użytkownika, wielopłaszczyznowe wsparcie Androida, .... a możliwości fotografowania aparatem
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale Fiat 126p miał też niepodważalne atuty, były miejsca gdzie parkował swobodnie a Escort bez szans, koszty na stacji paliw, koszt AC/OC itd
Możliwości fotografowania smartfonem z interfejsem użytkownika, wielopłaszczyznowe wsparcie Androida, .... a możliwości fotografowania aparatem
jp
Nie zgadzam się z porównaniem. Gdzie Fiat 126p i obecne aparaty cyfrowe? Jeśli już chcesz zrobić porównanie do motoryzacji to ja widzę to mniej więcej tak: smartfony to obecnie pojazdy typu SUV, wszystko mające i prawie wszędzie sobie poradzą ale aparaty typu Canony R6 czy Sony A1 to nie są kolego Fiaty...to są specjalistyczne narzędzia coś ale Ferrari czy Lambo lub taki Ford Ranger Raptor niczym Canony 1DX.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
jp
Było sobie trzeba kupić wypasiony kompakt z zoomem zamiast a7r to byś tak pisał kila lat wstecz. Po prostu myślałeś, że sprzęt za ogromne pieniądze z najwyższej półki wyręczy cię w robieniu zdjęć. Przerosło Cię to i tyle. Teraz jarasz się jak małe dziecko, bo robisz trybem "P" tylko, że w telefonie, który całe myślenie przejął na siebie. Ty w zasadzie jesteś tylko po to by go nosić i nacisnąć przycisk. Rozwój? Dla mnie to totalne uwstecznienie się.
P.S Moja mama też umie fajne zdjęcia robić xiaomi a nie umie moim r6.
-
są tu fani cotów
czy ktoś zrobił smartfonem - obojętnie ajfon czy gx - cota jak skacze, czy cokolwiek robi w ruchu i wyszło to znośnie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Było sobie trzeba kupić wypasiony kompakt z zoomem zamiast a7r to byś tak pisał kila lat wstecz. Po prostu myślałeś, że sprzęt za ogromne pieniądze z najwyższej półki wyręczy cię w robieniu zdjęć. Przerosło Cię to i tyle. Teraz jarasz się jak małe dziecko, bo robisz trybem "P" tylko, że w telefonie, który całe myślenie przejął na siebie. Ty w zasadzie jesteś tylko po to by go nosić i nacisnąć przycisk. Rozwój? Dla mnie to totalne uwstecznienie się.
P.S Moja mama też umie fajne zdjęcia robić xiaomi a nie umie moim r6.
To jest właśnie idealne podsumowanie tych 145 stron wątku.