Odp: Jaki czytnik kart CF ??
różnica pomiędzy usb 2.0 a usb 3.0 jest 10 razy w teorii bo usb 2.0 ma przepustowość 480 Mbps a usb 3.0 ma 5000 Mbps (5Gbps). W praktyce jest dużo mniej. Na usb 2.0 transfer max to 30 MB/s, a na usb 3.0 jak masz karte sandisk extreme 16 GB ( ja posiadam 32 Gb też extreme) transfer karty osiąga taką jak producent podaje a nawet idzie więcej 68 MB/s. Jak jest mniej plików to nawet nie zdąży sie ustabilizować transfer. Zawsze zrzucam raw+jpg z tej karty sandiska i czytnik spisuje się tak jak powinien. To już od Ciebie zależy czy za karte express card z dwoma wyjściami usb 3.0 te 50 zł trzeba dać plus czytnik 50 zł. Miałbyś to już na dłuższy czas i napewno Ci sie przyda. USB 3.0 jest kompatybilne wstecz czyli 2.0 i 1.1. Karta express card z dwoma wyjściami usb 3.0 powinna osiągać tyle ile ma interfejs usb 3.0 czyli 5 Gbps. Jak się spisują te karty w praktyce to nie wiem bo nie posiadam laptopa. Napewno będzie szybciej niż byś korzystał z usb 2.0 a transfer powinien być taki jak na usb 3.0. Istnieją też adaptery z esata na usb 3.0, ale lepsza byłaby karta express kart niż sie tym bawić. Pozdrówki
Cytat:
Zamieszczone przez
tomcio.13
Kolego pawelo1, niestety nie posiadam USB 3.0 . Może wart dokupić do laptopa kartę express card z dwoma wyjściami USb 3.0 i czytnik o jakim Pisałeś. Wyczytałem że express card obsługuje do 250 mb, a moje karty to Sandisk Extreme CF 16 i Pretec CF 16GB 567x PCF516G, czy może nie zapszątać sobie głowy takimi różnicami. Jakoś nie mam zdolności
do oceniania testów i prędkości.
IMHO masz dwie możliwości:
1) tak jak piszesz - dokupić express card z USB 3.0 i czytnik na USB 3.0
albo
2) po prostu dokupić czytnik na express card.
sam, gdy miałem laptopa bez USB 3.0 korzystałem właśnie z czytnika CF na express card (foto poniżej). ma to swoje zalety: głównie wygoda, żadnych kabli, żadnych sterowników, żadnych dodatkowych urządzeń poza laptopem (czytnik siedzi w lapku, nie przeszkadza, nie wystaje, nie widać go, nie można go zgubić ani zapomnieć) - generalnie żadnych problemów, a prędkość na dość przyzwoitym poziomie (to niestety zależy mocno od samego laptopa - na nowszym sprzęcie u mnie wychodziło około 25-35 MB/s).
po kupieniu lapka z USB 3.0 (pamiętaj, że najlepiej mieć co najmniej dwa porty USB 3.0 - na szczęście dziś to już prawie standard) od razu kupowałem czytnik USB 3.0 (czytnik na express card kurzy się więc w szufladzie, a tani 6 lat temu nie był) - dlatego być może rozwiązanie pierwsze (karta USB 3.0 + czytnik) będzie dla ciebie bardziej przyszłościowe i szybsze, ale być może będzie też dość problematyczne (mniejsza wygoda, kable, zewnętrzny czytnik, problemy z zasilaniem, problemy ze sterownikami USB 3.0, czego oczywiście nie życzę).
Dzięki wielkie za podpowiedzi, myślę że kupię expresscard - usb 3, wydaje się bardziej przydatne. Pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
tomcio.13
Dzięki wielkie za podpowiedzi, myślę że kupię expresscard - usb 3, wydaje się bardziej przydatne. Pzdr
Dokladnie tak, bo masz dwa porty USB 3.0 i możesz jednocześnie podłączyć czytnik i dodatkowo inne urządzenie zewnętrzne :)
Panowie mam takie pytanie, nie wiem czemu ale nie zawsze czytnik czyta mi odrazu kart CF.. niekiedy jest tak że muszę wyłączyć czytnik i podpiąć jeszcze raz pod usb. Czy jest jakaś opcja w windowsie która jest odpowiedzialna za to ? Miał ktoś taki problem?
czytnik Transcend TS-RDF8K , przy innych też się tak dzieje...
Cytat:
Zamieszczone przez
christoo
Panowie mam takie pytanie, nie wiem czemu ale nie zawsze czytnik czyta mi odrazu kart CF.. niekiedy jest tak że muszę wyłączyć czytnik i podpiąć jeszcze raz pod usb. Czy jest jakaś opcja w windowsie która jest odpowiedzialna za to ? Miał ktoś taki problem?
czytnik Transcend TS-RDF8K , przy innych też się tak dzieje...
Win 7/64 Home. Z Modecom CR-Level3 mam tak, że jeśli jest wpięty do komputera, to po uruchomieniu komp woła, ze nie rozpoznał urządzeni czy tam coś, jednakże mam w nosie jego fochy - wypinam i wpinam ponownie i jest ok, a zajmuje mi to 2 sekundy. Naprawdę szkoda mi życia na tropienie przyczyn tego typu usterek. Windows to Windows - z założenia ma, za przeproszeniem, ch...wo działać.
Nie wiem dlaczego psy wieszacie na Windowsie "znafcy" - równie dobrze może to być konflikt natury sprzętowej ;P
Czy dobrze kombinuję? Zakupuje do laptopa TRANSCEND Express Card USB 3.0 x2 do jednego portu podpinam czytnik 3.0 z kartą CF a do drugiego zew dysk i cieszę się kosmiczną prędkością kopiowania jaką dale mi USB 3.0 ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
manfred1
Czy dobrze kombinuję? Zakupuje do laptopa TRANSCEND Express Card USB 3.0 x2 do jednego portu podpinam czytnik 3.0 z kartą CF a do drugiego zew dysk i cieszę się kosmiczną prędkością kopiowania jaką dale mi USB 3.0 ;-)
Dobrze kombinujesz o ile posiadany dysk zewnętrzny pójdzie na pojedynczym zasilaniu z USB - jedne idą bez problemu a inne starsze nie bardzo :(
Ja korzystam z takiego rozwiązania przy użyciu czytnika Transcend i dysku WD Passport Elite i jest OK.
Mój dysk a raczej dyski wszystkie maja swoje zasilanie.