Usuwanie bad pixeli za pomocą CHDK i w ogóle
Mój stary A560 ma 7 widocznych bad pixeli, kiedyś to nie przeszkadzało, ale przy takiej ilości staje się to powoli widoczne. Wiem, że w serwisie można remapować bad pixele, ale po gwarancji już dawno, a oprogramowanie serwisowe nigdy nie wypłynęło do internetu. Trudno. Dłubiąc w CHDK znalazłem funkcję usuwającą bad pixele i po kilku godzinach zabawy udało mi się to uruchomić i działa tak jak powinno, ale do tego trzeba całe CHDK zamulające aparat. Do tego trzeba je startować ręcznie przy włączeniu. Czy da się zrobić tak, że CHDK będzie samo startować i będzie kompletnie transparentne dla użytkownika, a jedyne co będzie robić to usuwać bad pixele w tle?
Poza tym, są jakieś inne metody usuwania bad pixeli? Na przykład pozostawienie jakiegoś pliku na karcie pamięci z parametrami badów? Albo ingerencja w firmware tak jak w serwisie czyli już raczej ciężka artyleria?
Poza tym czy są jakieś metody programowe na kompie? Tak, że uruchamiam sobie programik, on przelatuje wszystkie fotki w podanych katalogach i wywala z nich bady? Jest coś takiego?