Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Używałem EF 85 f/1.2 L USM II wiele lat i na obecne standardy w cyfrze nie ma żadnych zalet. Za duże, za ciężkie, za wolne, na f 1.2 mydli okrutnie itp.
Poszukaj raczej kogoś kto je ma blisko siebie i zapnij do korpusu to się szybko z niego wyleczysz.
Na szczęście od kilku lat nie jestem zdany na łaskę canona i byłem/jestem w systemach dla których Sigma produkuje swoje szkła z mocowaniem
Fujifilm X/Sony E, Nikon Z
"Na szczęście" - to jeszcze niektórzy mają oczy i widzą jakie obrazki produkuje ta eLka i opinie internetowych ambasadorów są dla nich nieistotne :D.
Właśnie. Kluczowe stwierdzenie to "niektórzy mają oczy" i mają porównanie w swoich zdjęciach wykonanych różnymi obiektywami
xD
Obrazek imo nadal bardzo dobry.
Jedynie jeżeli komuś zależy na fv to zakup używki EF85l jest nieopłacalny. Cyklicznie są promocje, w których można kupić rf85l za ok 8.5kzl netto. Dostajemy szkło na gwarancji i optycznie lepsze od wersji ef.
Cytat:
Zamieszczone przez
RobertoM
Obrazek imo nadal bardzo dobry.
Jedynie jeżeli komuś zależy na fv to zakup używki EF85l jest nieopłacalny. Cyklicznie są promocje, w których można kupić rf85l za ok 8.5kzl netto. Dostajemy szkło na gwarancji i optycznie lepsze od wersji ef.
Problemem pozostaje nadal wielkość i waga nowej Elki. Imo już bym wolał EF 85 1.4L, jak wspomnianej sigmy mieć nie można.
Z 85m to właśnie EF85 1,4L is jest na razie najlepszy, nawet od okrojonych z is RF 1,2. A te żałosne surogaty typu Sigmy to średniowiecze jakieś w każdym systemie.
1 załącznik(ów)
Ale czy waszym zdaniem jest jakaś zasadnicza różnica w wielkości i wadze uwzględniając adapter?Załącznik 13331
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
. A te żałosne surogaty typu Sigmy to średniowiecze jakieś w każdym systemie.
Tia, bo je używałeś i wiesz ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Z 85m to właśnie EF85 1,4L is jest na razie najlepszy, nawet od okrojonych z is RF 1,2.
???
No tak. Bo ten nowy RF 85 1,2 gorszy od EF 85 1,4L is ze względu na brak IS-a :mrgreen: Naprawdę muszę coś jeszcze dopisywać o różnicy EV , itp?
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
A te żałosne surogaty typu Sigmy to średniowiecze jakieś w każdym systemie.
???
Muszę Adasiowi oraz innym znajomym, którzy postawili swój system na szkłach Sigmy Art serii DG DN (podobnie jak ja) sprzedać informację, że zdaniem @Nozanu używają "żałosnych surogatów Sigmy ze średniowiecza":mrgreen: Zabiją śmiechem gościa piszącego publicznie takie kocopoły. Inna sprawa, że pisząc takie słowa @Nozanu dał piekny pokaz ignorancji i braku wiedzy na tematy o których nie ma zielonego pojęcia. Jego ogródek, jego szczypiorek i będzie z tym musiał żyć.
Autor ww. wpisów zatrudnił chyba ChatGPT do pisania tych wykminek, bo innej możliwości nie widzę. Nie zakładam aż tak wielkiego braku świadomości jakie możliwości daje szkło z f/1.2 oraz co potrafią szkła Sigmy serii DG DN :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
???
No tak. Bo ten nowy RF 85 1,2 gorszy od EF 85 1,4L is ze względu na brak IS-a :mrgreen: Naprawdę muszę coś jeszcze dopisywać o różnicy EV , itp?
???
Muszę Adasiowi oraz innym znajomym, którzy postawili swój
system na szkłach Sigmy Art serii DG DN (podobnie jak ja) sprzedać informację, że zdaniem @
Nozanu używają "
żałosnych surogatów Sigmy ze średniowiecza":mrgreen: Zabiją śmiechem gościa piszącego publicznie takie kocopoły. Inna sprawa, że pisząc takie słowa @
Nozanu dał piekny pokaz ignorancji i braku wiedzy na tematy o których nie ma zielonego pojęcia. Jego ogródek, jego szczypiorek i będzie z tym musiał żyć.
Autor ww. wpisów zatrudnił chyba ChatGPT do pisania tych wykminek, bo innej możliwości nie widzę. Nie zakładam aż tak wielkiego braku świadomości jakie możliwości daje szkło z f/1.2 oraz co potrafią szkła Sigmy serii DG DN :mrgreen:
Miałeś może styczność z Batisem 1.8? Ponoć rysuje ładniej niż ta Sigma DG DN.
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
WinSho
Miałeś może styczność z Batisem 1.8? Ponoć rysuje ładniej niż ta Sigma DG DN.
Batisa nie miałem, ale miałem kilka lat obiektyw Sony FE 85 f/1.8, który wszędzie jest porównywany właśnie do Batisa pod względem obrazka, który MZ jest nieakceptowalny. Krótko pisząc Sony FE/Batis mają koszmarny bokeh w nieostrościach , co dobrze widać na dachach budynków w tle , antenach , gałęziach , itp.
Poniżej przykładowy bokeh z obu szkieł
Sony FE 85 f/1.8
Załącznik 13342
Sigma Art 85 f/1.4 DG DN
Załącznik 13343