Zamieszczone przez
Jacek_Z
ja nie bez przyczyny podałem jako szkło TS-E 17 mm, bo patrzyłem jakie zdjęcia robisz. I ten link to potwierdza. TS jest do tego stworzony. Canon ma też matryce R. Nie wierzę, że TS 17 mm będzie mniej ostry niż "normalne" szkła, tzn te bez tilt shift. Bo te twoje pliki trzeba prostować, co się odbija na ostrości. Ja domyślam się ;) że Zeissy ze stopki sa ostre, ale ...
Są MF mające po 24 Mpx i mniej - 20, 16 Mpx (Mamiya ZD - X lat temu myślałem o tej ściance)
Oczywiście rozmawiając teraz myślałem o nowych MF, mają po 100 Mpx. Nie jest to tanie, to na pewno ;)
Więej Mpx ma Canon, 50 vs 42, więc dlaczego wybrałeś 42, skoro masz parcie na ilość Mpx? Parcie na EFV? ;) Lubisz nowe technologie, czytasz te reklamy ...
Tak w ogóle to nie sklejasz plików? Aż się prosi by te zdjęcia robić jako składane. Nawet takie proste, z 2 zdjęć. Programy do panoram robią cuda, nikt nie zauważy sklejki. Przemieszczające się obiekty (ludzi) masz tylko na dolnym zdjęciu, na górnej połówce się nic nie rusza, można łatwo skleić. Takie zdjęcia teraz się robi nawet z ręki, bez głowicy nodalnej.
Pocieszę cię, że możesz poznać trzeci system ;) ;) ;) Myślę, że Zeissy robione na bezlustra Sony da się podpiąć do następcy Nikona Z7. Rejestr nikona jest o 2 mm węższy a i dziura jest większa, więc zapewne da się włożyć szkła z Sony E do Nikon Z. Niedługo się okaże.