Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
MstrG
Nie wiem co będzie za rok, dwa lata, pięć lat. Jednak kategoryczne stwierdzenia, że smartfon to "pseudoaparat" już dawno stało się nieaktualne.
Okaże się jeszcze, że faktycznie powstaną smartfony z wymienną optyką oraz 1" matrycą, które całkowicie wykończą i tak niszowe już m4/3. Koncept już powstał:
Wystarczy podpiąć gimbal lub kontroler podobny np. do takiego DJI i będzie też wygodnie, jeszcze tylko monokl do podglądu tego co widzi matryca ;)
Zaletą każdego flagowego smartfona w porównaniu do aparatu będzie procesor, ram, system operacyjny i związane z tym możliwości.
I skończy się tak jak z bezlustrami. Miało być lekko, poręcznie i wygodnie, a będzie 2 kg smartfon o ergonomii, którą przemilczę.
Stan na lipiec 2023 jest taki, że smartfona nie da się z dobrym efektem wykorzystać w milionach sytuacji. Nie zrobisz zdjęć pod wodą, czy we wodzie, nie zrobisz zdjęć dynamicznych scen, nie zrobisz zdjęć dzikich zwierząt, ba nawet z domową kurą możesz mieć kłopoty, nie zrobisz dobrych zdjęć architektury. Etc. etc. Nie piszę o zdjęciach mega profesjonalnych, ale o zwykłej przyzwoitej fotografii.
Niezastąpiony jest smartfon tam, gdzie nie masz aparatu, nie chce ci się. Owszem, czasem splot wielu okoliczności pozwoli zrobić ci bardzo dobre zdjęcie. Najczęściej będące kompilacją przypadku i decydującego momentu. Ale to nie zasługa smartfona inna niż ta, że po prostu był pod ręką (taką rolę spełniał kompakt).
Za chwilę dużo czasu spędzę pod wodą czy na zabawach w wodzie z Synem. I co ja mogę z tym smartfonem? Żona może nam cyknąć zdjęcie stojąc na plaży, którego jakość będzie zwyczajnie słabiutka (nie z powodu umiejętności małżonki, tylko z powodu fatalnej jakości zdjęć tele w każdym smartfonie). AI?? Może mi księżyc wstawić w miejsce mojej dyni wystającej z wody. Więc nadal w 2023 roku zmuszony jestem do zabrania tam Olympusa TG-5, któremu w tym zakresie smartfon do pięt nie dorasta, jakkolwiek ten oly byłby zły i słaby.
Ale jak usiądę w restauracji i będę chciał zrobić zdjęcie portretowe pizzy, to jak najbardziej. Byle by się nie poruszała.
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
I skończy się tak jak z bezlustrami. Miało być lekko, poręcznie i wygodnie, a będzie 2 kg smartfon o ergonomii, którą przemilczę.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić uchwyt na smartfona o wyglądzie i ergonomii aparatu dla retro świrów takich jak my ;)
Znajoma wróciła z Afryki i nawet Japończycy fotografowali dzikie zwierzęta smartfonami. W całej grupie "safari" była jedna osoba z aparatem fotograficznym i długim obiektywem i to ciągle kłapanie migawki wszystkich drażniło.
Noszenie małego smartfona (względnie, bo ekran 6,9 cala nie wchodzi do normalnej kieszeni), z małą matrycą (bo tylko taka pozwala na zmieszczenie optyki w płaskim korpusie) ma sens, który ładnie podsumował tomfoot. Doprawianie obiektywów i uchwytów możemy porównać do łomografii, która lansuje szajs za duże pieniądze. Wiadomo, że są miłośnicy smartfonów i łomoaparatów, ale... Sam mam jednego Łoma jako pamiątkę czasów słusznie minionych.
Taka mnie naszła myśl w czasie pisania, że ten wątek może być nawet sensowny, jeśli przez mędrca wyśmiane to "grono" będzie dyskutować między sobą, ignorując Jana. Sorry Jan za mocne słowo, ale zarzuty, że olewasz i załatwiasz kpiną (łagodnie mówiąc) nie pasujące Ci uwagi są uzasadnione. Jest też możliwe, że Cię nie rozumiem. (Staram się złagodzić.)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Znajoma wróciła z Afryki i nawet Japończycy fotografowali dzikie zwierzęta smartfonami. W całej grupie "safari" była jedna osoba z aparatem fotograficznym i długim obiektywem i to ciągle kłapanie migawki wszystkich drażniło.
No dobrze, tylko o czym świadczy ten przykład? Że są amatorzy, którzy używają tego winylu do zdjęć, a banda japońskich januszów jest nietolerancyjna.
Według binga tak jest janusz po japońsku アノニマス
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
... Taka mnie naszła myśl w czasie pisania, że ten wątek może być nawet sensowny, jeśli przez mędrca wyśmiane to "grono" będzie dyskutować między sobą, ignorując Jana. Sorry Jan za mocne słowo, ale zarzuty, że olewasz i załatwiasz kpiną (łagodnie mówiąc) nie pasujące Ci uwagi są uzasadnione. ...
No własnie. kilka postów wcześniej ktos napisał, że bronię JP. Nie w tym rzecz. Chcę rzeczowej dyskusji, czytania ze zrozumieniem, braku hejtu itd.
Wiele wcześniej napisałem, że JP robi wiele złego dla smartfonów pisząc pewne teksty bezrefleksyjnie (brak wiedzy?) albo podpuszczany publikuje bezsensowne zdjęcia (w jego pojęciu dobre?). Daje wspaniałe argumenty przeciwnikom smartfonów skupionych na wadach telefonów. Przecież ona mają zalety, tylko nie w fotografii ptaków czy saren, litości. Serio, gdyby JP nic tu nie pisał to przeciwnicy by byli "spokojniejsi" a dyskusja bardziej rzeczowa.
JP robisz temu sprzętowi niedźwiedzia przysługę. Pewnie nie przyjmiesz tego do wiadomości i dalej będziesz szkodził opiniom o smartfonach.
aparat a smartfon, 2023, GO (..., tryb portretowy,...)
Wróćmy do fotografii
Od samego początku jesteśmy przyzwyczajeni do GO na zdjęciach, to normalny widok
Wielu z tego zjawiska czyni na swoich zdjęciach wyraz artystyczny.
Ale tak na prawdę jest to niedoskonałość narzędzia do rejestrowania świata, okiem nie widzimy GO.
A teraz w smartfoto, gdzie GO jest bardzo duża, producenci aparatów w smartfonie wprowadzają zaawansowane metody by upodobnić zjawisko GO do tego które występuje w aparatach.
Czy pojawi się w smartfonie opcja "wyłączenia GO" w której z bardzo dużej GO zrobi się nieskończona (brak zjawiska) GO ?
Porównywałem (domowo, na stole, 4 figurki) S22U, S23U przy 70mm oraz A7R3 przy 85mm
Było bardzo podobnie.
Technologia Samsunga (mapa głębi, konwersja skali, ...) porzedstawiona jest w firmowej encyklopedii.
Warto pamietać ze ten proces wykonywany jest wielokrotnie podczas jednej ekspozycji która bywa że trwa bardzo krótko i przy użyciu wielu obiektywów/matryc naraz.
Im lepszy pocesor tym lepszych będzie się można spodziewać wyników
https://r2.community.samsung.com/t5/.../ba-p/13380284
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
No własnie. kilka postów wcześniej ktos napisał, że bronię JP. Nie w tym rzecz. Chcę rzeczowej dyskusji, czytania ze zrozumieniem, braku hejtu itd.
Wiele wcześniej napisałem, że JP robi wiele złego dla smartfonów pisząc pewne teksty bezrefleksyjnie (brak wiedzy?) albo podpuszczany publikuje bezsensowne zdjęcia (w jego pojęciu dobre?). Daje wspaniałe argumenty przeciwnikom smartfonów skupionych na wadach telefonów. Przecież ona mają zalety, tylko nie w fotografii ptaków czy saren, litości. Serio, gdyby JP nic tu nie pisał to przeciwnicy by byli "spokojniejsi" a dyskusja bardziej rzeczowa.
JP robisz temu sprzętowi niedźwiedzia przysługę. Pewnie nie przyjmiesz tego do wiadomości i dalej będziesz szkodził opiniom o smartfonach.
Rozumiem więc że wszystko to co pokazałem :
zdjęcia porównawcze S23U a A7R3 : #1330, #1334, #1341, #1362, #1417, długie ogniskowe #1433, 50Mpx i 200 Mpix #1584
fotografia optyczna a fotografia obliczeniwa : #1212, zdjęcia słabe światło : #1153, #1169
rozwój S22U->S23U : #1350, sprzęt #1856, oprogramowanie fotografujące #1857, oprogramowanie postprocesu #1868
zdjęcia S22U, wyjazd testowy Stambuł, [mobile foto]Pokaż zdjęcie które lubisz : #49, #100, #103, #119
zdjęcia S23U : 230mm 460mm #1343, 23mm, 230mm, 2300mm #2247
postproces LR for Samsung ustawienia wstępne, zdjęcia : #2277, #2303
aparat a smartfon, ergonomia : #2589, #2656
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023, Wstęp : #2628, zdjęcia 23mm, 230mm, 2300mm
aparat a smartfon, Podsumowanie 06.2023, Prośba : #2718, zdjęcia (raz jeszcze) 23mm, 2300mm
to było szkodzenie opini o smartfonach.
Jestem dumny że moja opinia może wpłynąć na opinię, może zaszkodzić opinii u takich wspaniałych znawców fotografii obliczeniowej którzy biorą udział w tym wątku.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Porównywałem (domowo, na stole, 4 figurki) S22U, S23U przy 70mm oraz A7R3 przy 85mm
Było bardzo podobnie.
Ta magiczna głębia ostrości, przy portretach to tragedia. Maski są jak "od siekiery".
A jeśli chodzi o przykłady, kazde zdjęcie z telefonu może być zbombardowane przez fotę z lustrzanki. Niestety to nadal telefony gonią aparaty a nie odwrotnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Ta magiczna głębia ostrości, przy portretach to tragedia. Maski są jak "od siekiery".
A jeśli chodzi o przykłady, kazde zdjęcie z telefonu może być zbombardowane przez fotę z lustrzanki. Niestety to nadal telefony gonią aparaty a nie odwrotnie.
Zgoda, gonią.
Zobaczymy jak długo jeszcze. 2024 zgodnie z #1 ?
Powinna być w smartfonie mozliwość fotografowania bez efektu GO ?
jo
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Zgoda, gonią.
Zobaczymy jak długo jeszcze. 2024 zgodnie z #1 ?
Nigdy nie dogonią, tak jam mały obrazek nie dogoni średniego formatu. A tu na przeszkodzie mamy fizykę a nie "tylko" większy sensor. Matryce 35mm vs te płytki z tel to przepaść. AI nie pomoże ponieważ LR i PS będzie posiadał takie same moduły tylko lepsze.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Od samego początku jesteśmy przyzwyczajeni do GO na zdjęciach, to normalny widok
Wielu z tego zjawiska czyni na swoich zdjęciach wyraz artystyczny.
Ale tak na prawdę jest to niedoskonałość narzędzia do rejestrowania świata, okiem nie widzimy GO.
A teraz w smartfoto, gdzie GO jest bardzo duża, producenci aparatów w smartfonie wprowadzają zaawansowane metody by upodobnić zjawisko GO do tego które występuje w aparatach.
Czy pojawi się w smartfonie opcja "wyłączenia GO" w której z bardzo dużej GO zrobi się nieskończona (brak zjawiska) GO ?
A teraz usiądź na kanapie, naprzeciw swojego Telewizora 65” 4K i włącz w nim obraz. Następnie do prawej ręki weź swój smartfon S23 ultra, wyciągnij przed siebie rękę, zamknij lewe oko i spójrz na smartfon. Czy obraz na telewizorze widzisz nadal ostro? Dzieje się magia, prawda?
Zanim wysmażysz jakąś irracjonalną odpowiedź poczytaj na temat głębi ostrości ludzkiego oka. Podpowiem – możesz szukać na przykład na stronach Instytutu Geofizyki na Wydziale Fizyki UW. Tam jest dość dużo o tym w pracach doktorskich i bez konieczności korzystania z tłumacza google. Nie powielaj bzdur znalezionych na onecie.
Czy w smartfonach pojawi się opcja „wyłączenia GO”? Pewnie tak, w końcu smartfon ma generować sztuczne obrazy odpowiadające sztucznej inteligencji. Nie jest zadaniem smartfona rejestrowanie ulotnej chwili, emocji, czy rzeczywistości czyli tego czym zajmuje się fotografia.
Ps.
Głębia ostrości nie jest zjawiskiem.