Strona 288 z 296 PierwszyPierwszy ... 188238278286287288289290 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 871 do 2 880 z 2954

Wątek: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Uzależniony Awatar Heldbaum
    Miasto
    Glasgow

Domyślnie Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.

Kolega Bangi sam napisał, że jego post był "z przymrużeniem oka", a Ty się podniecasz, jakbyś brał udział w jakiejś batalii. Po drugie, ja nie tupię i nie wrzeszczę. Wręcz przeciwnie. Jestem spokojny, jak człowiek siedzący w kościelnej ławce. I oczywiście nie pojąłeś z tego co napisałem powyżej, ani słowa. Cóż, zdarza się...
    http://glebsky.pl/ Mój blog fotograficzny, oraz http://flickr.com/photos/197047644@N07/ dla tych, którzy z jakichś powodów chcieliby zobaczyć moje zdjęcia

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Niespodzianka od menedżera Sony: Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców
    @Jacek_Z to napisał Pan Jan, można przeczytac w pierwszym poście. Nastepnie broni tak postawionej tezy robiąc porównania a to pokoju, a to trawy przed domem. Bla bla bla z reki, bla bla bla ergonomia itd. Płakać się chce gdy to czytam (ze śmiechu oczywiście).

Cytat Zamieszczone przez Heldbaum Zobacz posta
    No i inna sprawa, że w rękach JP, smartfon rzeczywiście do niczego się nie nadaje. Ja jego nie obrzucam obelgami, tylko podobnie jak inni, proszę chyba milionowy raz - Nie cytuj artykułów reklamowych, tylko POKAŻ na przykładzie. .
    Myslę, że JP nie fotografuje ptaków, sarenek itp tylko czasami własnie próbuje wrzucić to czego chcemy. Chcemy tego, do czego sie smartfon nie nadaje, po to by mu to unaocznić. Wrzucił sarenkę i widzi co jest grane. Dlatego nie spodziewajcie się, że da tu zdjęcia np. ptaka by dać argumenty przeciwnikom. To racjonalne.
    Teoretycznie to jedni drugich rozumieją, ale wolą się sprzeczać. Jednym nie podoba się to na co się zapowiada (tego nie mozna byc pewnym - to kieruje do JP) w przyszłości, inni wręcz odwrotnie, sa tym zafascynowani. Jedni chcą by tylko aparaty były rozwijane, doskonalone, OK, (ja też, ale bez słowa TYLKO) inni chcą alternatywnych dróg rozwoju (smartfony, VR i diabli wiedzą co jeszcze). Pragnę wszystkich uspokoić fakty sa takie, że choc lustrzanki odchodzą, to ... większość zdjęć robi sie lustrzankami, a nie bezlustrami. Bezwładność jest przeolbrzymia, stąd te analizowanie kto jest nr 1 na rynku co w praktyce oznacza? Nic specjalnie waznego. Sony może sprzedawać najwięcej bezluster jeszcze latami, a i tak więcej zdjęć będzie się robiło Canonami i Nikonami. Przez lata. Załóżmy bzdurnie, że smartfony dościgną na wszystkich polach aparaty fotograficzne (lustrzanki i bezlustra). Za ile lat to będzie? O ile to nastąpi to nawet wtedy i przez kilka kolejnych lat większość fotografów (nie ludzi, choć nastolatka to podobno też człowiek ) będzie robiła zdjęcia aparatami. Bezwładność systemów jest przeogromna. Heldbaumn, nas to nie obchodzi, bo nas obu nie będzie wtedy na tym świecie. Nie denerwuj się, to niezdrowe. Nie ma szans bys umeblował świat w którym nas już nie będzie. Młodzi umeblują go sobie sami, to im się ma on podobać, nie nam. Że wg nas nie będą wiedzieli co tracą? No cóż. Ich strata
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    @Jacek_Z to napisał Pan Jan, można przeczytac w pierwszym poście.
    Napisał on:
    Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Niespodzianka od menedżera Sony: Jakość obrazu smartfonów w 2024 r. przewyższy jakość bezlusterkowców
    Pomijam to, że to stwierdzenie faceta z Sony, bo JP w swoim zdaniu postawił znak zapytania. Pomińmy to, bo nadal szukam tego co ty mu zarzucasz
    Ty co napisałeś?
    Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    .. wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!
    Gdzie to napisał JP?
    Ja o tym mówię. Nadinterpretowujecie bo Wam sie cos nie podoba.
    Jeżeli smartfony się nadają (załóżmy na potrzeby dyskusji) to czy to oznacza, że co innego (aparaty) się nie nadają?
    Czy to, że można jeździc motocyklem oznacza, że samochody sie to tego nie nadają?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-07-2023 o 22:11

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wracając do zdjęć bangi. To co on pokazał to pikuś. Szokują mnie zdjęcia nocne (albo zdjęcia wnętrz kościołów) jakie produkują niektóre flagowe smartfony. Panowie, świat sie zmienił. Fotografia to nie tylko (upraszczając) sztuka w galeriach (Heldbaum) ale tez zdjęcia z wakacji, natychmiastowe relacje na IG itp. To co zrobisz smartfonem to masz natychmiast. Aparatem? 2-3 zdjęcia w bracketingu, w tym takie z długim czasem czyli ze statywu. Do pokazania po zgraniu na komputer i złożeniu HDRa. No to proszę ze sobą targać aparat, obiektyw, statyw podczas nocnego spaceru w Barcelonie. Już w ogóle w towarzystwie małżonki. Jak wrócicie do Polski to co zyskujecie? Opóźnienie X dni i ta sama jakość ze smartfona i z aparatu na instagramie.
    Telefon nie jest do wszystkiego, nikt (JP) tak nie twierdzi. Jak mam nadzieję udowodniłem na końcu, to do pewnych rzeczy jest lepszy. Ba, do pewnych aparat w ogóle sie nie nadaje. Ktoś z Was fotografuje aparatem rozkład jazdy na przystanku autobusowym albo rozkład dyżurów wiszący na ścianie pokoju nauczycielskiego? Pewne zdjęcia 'artystyczne" można robić smartfonem. Najgorzej ma się on w fotografii gdzie chcemy mieć full detalu oraz gdy (szczególnie jednoczesnie) potrzebujemy długich tele, stąd rozumiem sceptycyzm atsf i innych z podobnymi potrzebami. Ale nikt (JP) nie narzuca atsf czym ma fotografować i co jest dla niego lepsze. Natomiast niech atsf czy Heldbaum nie mówią, że smartfony się nie nadają do niczego tym samym poniekąd zabraniając innym ich używania.

Słowa mają swoje znaczenie, dlatego nie przekręcajcie tego co powiedział kto inny. Bo potem wojujecie z określeniami i argumentami jakie nie padły. Co gorsza wyśmiewacie sie z JP, często z tego czego on wcale nie napisał. Mało tego, zarzucacie mu, że Was obraża (natychmiast to cytujecie), podczas gdy jest to jego reakcja na wiele inwektyw z Waszej strony. Ja mu sie nie dziwię.
    Wiecie że ludzie w tłumie robią to, czego by nie zrobili gdyby byli sami? To tu tak tak właśnie wygląda.Niemal go linczujecie. Będąc anonimowymi, to kolejna rzecz dodająca Wam odwagi. On sie podpisuje z imienia i nazwiska.
    Nie wiem który raz apeluję o rozsądek.
    W punkt !

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ja słucham płyt winylowych, taśm magnetofonowych ale sorry nie będę udowadniał, że ci co słuchają streamingu to głupcy. Smartfony rządzą jeśli chodzi o fotografie o choćbyś Heldbaum tupał i wrzeszczał to tego nie zmienisz. Kolega Bangi pokazał za co ludzie lubią smartfony ale oczywiście został ośmieszony przez grono forumowych fotografów.
    Nie czuję się ośmieszony Śmiać to mi się mi chcę właśnie z tego "grona".

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Dopraszasz się by na to odpowiedzieć "nie znam sie to sie wypowiem".

A na czym tu się kuźwa znać?! Zrobiłem nawet swojej żonie zdjęcia jej smartfonem naciskając kleksa na ekranie, nie mając bladego pojęcia o parametrach ekspozycji, a potem nawet ich nie oglądałem

Bzdura. Patrzysz wyłacznie przez pryzmat swojej fotografii
    Ależ oczywiście, albowiem wątek zaczął się od wieszczenia przez JP o schyłku aparatów, które są do wszystkiego, za sprawą smartfonów, które do wszystkiego się nie nadają, i był wielokrotnie tego typu przepowiedniami pompowany, a nawet muchy się na to nie gonią!

Absolutnie racja. Ktos twierdził inaczej? Z kim polemizujesz? Bo nie z JP. Z nikim nie polemizujesz, ale usiłujesz wmówic innym co (niby) mówi JP. Pokazujesz zastosowanie, na którym smartfony przegrywają, tylko, że nikt nie twierdzi, że wygrywaja... Tu udowadniasz nie to, że on nie ma racji tylko (dla mnie) to, że nie rozumiesz co sie pisze.
    To wynika z powyższego. Skoro smartfon nie jest tak uniwersalny, jak aparat fotograficzny, to zachwyty nad jego ograniczonymi możliwościami świadczą o ograniczeniu wyrażającego te zachwyty.

To jest zbliżone do postrzegania tematu przez moją połówkę, którą cała fotografia wali, a jej techniczna jakość w szczególności. Wiecznie słyszę "Nie rób mi zdjęć takim ostrym obiektywem, bo mi wszystkie zmarszczki i siwe włosy wychodzą!"

Natomiast niech atsf czy Heldbaum nie mówią, że smartfony się nie nadają do niczego tym samym poniekąd zabraniając innym ich używania.
    Że co? Wciskasz nam teksty, których żeśmy nie napisali. Nie twierdzimy, że smartfony się do niczego nie nadają, ale że nie dorównują jeszcze pod wieloma względami aparatom, oraz protestujemy przeciwko podprogowemu zniechęcaniu do klasycznego sprzętu i przeciwko nachalnej promocji smartfonów zarówno wśród użytkowników świadomych różnic, jak i ich nieświadomych.

Mało tego, zarzucacie mu, że Was obraża (natychmiast to cytujecie), podczas gdy jest to jego reakcja na wiele inwektyw z Waszej strony. Ja mu sie nie dziwię.
    Tak, ale to on zaczął od obrażania nas, więc nam się nie dziw
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 18-07-2023 o 00:53
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

aparat a smartfon, 2023, porównaie możliwości i jakości zdjęć
    uwaga do ostatnich postów.

Ja też mam z tym kłopot spowodowany długoletnim "życiem" w świecie klasycznych aparatów, stanem i tempem rozwoju tej technologii u C,N,S,... gdzie coś nowego/lepszego pojawiało się praktycznie co 2-3 lata i to nowe lepsze w realnym świecie dla przeciętnego użytkownika było naogół "małolepsze".
    Trudno się z tego gorsetu, tej bańki wychodzi.

W aktualnym stanie rozwoju smartfoto zakres mozliwosci fotografowania oraz jakość zdjęć rośnie bardzo szybko. Ciągnie to głównie rozwój procesorów i AI oraz rozwój metod fotografii obliczeniowej. Widziałem to porównując zdjęcia S20-S23. A updaty pojawiają się praktycznie co miesiąc
    Teraz ma się pojawić (wersja beta juz testowana) nowy (ponoć) przeogromny update wraz ze nową wersją Androida. Zobaczymy.

Zatrzymajmy się tylko w fotografowaniu w Expert RAW, funkcji skierowanej na jakośc zdjęć
    W S22U zdjęcia z wszystkich 4 tylnych aparatów miały rozdzielczość 4000x3000pix.
    W S23U jest nowy procesor "fotograficzny" i nowy typ oraz nowa rozdzielczość matrycy aparatu głównego (23mm), zdjęcia mają rozdzielczośc 8160x6120pix, pozostałe nadal 12Mpix ale nowy procesor może obsłużyć jednocześnie jedną matrycę 200Mpix i 3 matryce 38Mpix.
    W S23U poprawiono (i sprawdziłem) wiele słabości zdjęć z S22U : hdr, GO, "upiększanie" (zmniejszono i pozostało praktycznie tylko w jpg, nie dotyczy RAW) artefakty, ....

To co przy porównaniu aparat a smartfon przy smartfonie "wczorajszym" jest prawdą to przy "dzisiejszym" lub "jutrzejszym" może już nie być prawdą.
    Zarówno w jakości zdjęć jak i w możliwościach fotografowania.

jp

PS
    Brakuje mi kilku z A7R3 funkcji/cech w S23U, z mojego punktu widzenia jest jeszcze sporo do poprawy. Ale w następnych planowanych wyjazdach to bez plecaka
    Planowałem kupno RX1R III gdy się pojawi, teraz gdy się pojawi to go nie kupię
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-07-2023 o 09:39
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Czy to, że można jeździc motocyklem oznacza, że samochody sie to tego nie nadają?
    Czy na motocykl wsadzisz czteroosobową rodzinę i pojedziesz z nią na wakacje? Czy do motocykla podepniesz 3,5 tonowy ładunek na przyczepie i przewieziesz go z punktu A do punktu B? Czy w trakcie deszczu dach ochroni twoją głowę podczas jazdy na motocyklu?
    Czy samochodem wjedziesz wąską szutrową ścieżynką na górę? Czy samochodem zmieścisz się pomiędzy dwoma kolumnami samochodów jadących na równoległych pasach? Etc. Etc.

Odpowiedzi są oczywiste. Samochód i motocykl to dwa różne pojazdy, które mają cechy wspólne (koła, silnik, kierownicę), ale to nadal pojazdy o różnych możliwościach. Który z nich jest lepszy? Kwestia potrzeb, celu i indywidualnych preferencji. Nikt nie napisze, że samochodem da się zrobić dokładnie to samo co motocyklem albo nawet lepiej.

Tymczasem:
    Cytat Zamieszczone przez jan 1450634
    Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023. W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach
    Nieprawda. Fotografia ze smartfona jest łatwo odróżnialna przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach i wyraźnie na domowych monitorach czy wydrukach w zdecydowanej większości przypadków widać zdecydowaną przewagę fotografii optycznej. Różnicy tej nie widać (choć nie zawsze) na ekranie smartfona czy tabletu, czyli urządzenia dedykowanego do oglądania fotografii smartfonem wykonanej.

Cytat Zamieszczone przez jan 1450634
    Są już jednak sytuacje zdjęciowe gdzie technologia fotografii obliczeniowej wraz AI daje lepsze reazultaty od fotografii optycznej
    Tak, od wielu lat. Wielokrotnie o tym w wątku napisano. Fotografia smartfonowa daje lepsze rezultaty tam, gdzie fotografia optyczna wymaga wiele zachodu. Pokazywałem, że zdjęcie paragonu do dokumentacji czy uszkodzonego fragmentu rury, które trzeba wysłać hydraulikowi robię smartfonem, to oczywiste.

@Bangi chcący lub niechcący pokazał też, że fotografia smartfonowa daje bardzo dobre rezultaty na wycieczce, zdjęcie natychmiastowo obrobione, można wysłać znajomym, pokazać w mediach społecznościowych. Jest szybko i wygodnie. Ale czy to oznacza, że @Bangi zdjęcia własnego Synka do albumu będzie od teraz robił smartfonem, a nie aparatem? Śmiem wątpić. Dlaczego? Bo zdjęcia Synka są dla niego na tyle ważne, że zrobi je w najlepszej możliwej jakości, czyli aparatem. Czy to oznacza, że nie będzie ich robił smartfonem? Oczywiście, że będzie. Będzie łapał chwile, kręcił filmiki również smartfonem, wtedy gdy nie będzie miał czasu na zabawę z aparatem lub zwyczajnie nie będzie miał go ze sobą. Nie zmieni to faktu, że będzie w stanie bez problemu powiedzieć, które zdjęcia zrobił aparatem, a które smartfonem. Dlaczego? Bo te wykonane aparatem w finalnym rezultacie zawsze będą lepszej jakości (oczywiście po poświęceniu czasu i umiejętności na obróbkę).

Czy JP udowodnił w tym wątku to co Bangi? Nie. OK. Odrzucamy zdjęcia jelonka, trawy, kwiatków, bo podobno to nie zakres zainteresowań JP. Zakres jego zainteresowań to fotografia w podróży. JP pokazał zdjęcia wykonane smartfonem ze Stambułu. Czy udowodnił nimi, że przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach? Nie. Udowodnił coś dokładnie przeciwnego. Nie będę pisał dlaczego, bo już dostałem od arcymoderatora 3 karne punkty za muła (nota bene czym różni się nazwanie kogoś mułem, od nazwania go szczekającym psem lub chorym psychicznie?).
    Czy smartfonem możemy zrobić dobre zdjęcia z podróży? Oczywiście, że tak. Mając wiedzę i umiejętności bez problemu. Pokazał to wielokrotnie na przykład @becekpl Czy da się odróżnić zdjęcia wykonane przez @becekpl smartfonem od tych wykonanych przez niego aparatem? Tak, zazwyczaj bez problemu. Pokazał to również (nie na tym forum oczywiście) Bartek Pogoda. Czy da się odróżnić zdjęcia wykonane przez niego smartfonem od tych wykonywanych aparatem? Z trudem, ale tak. Czy Bartek Pogoda w związku z tym robi w 2023 zdjęcia smartfonem? Czasami. w 99% przypadków jednak nie, nawet z wycieczki rodzinnej.

Ani aparat, ani smartfon nie zrobią zdjęć samodzielnie. Potrzebny jest fotograf. Smartfon ma przewagę taką, że milionom ludzi pozwala dzięki głębokiej ingerencji oprogramowania poczuć się fotografami, bez wiedzy i bez umiejętności fotograficznych. Aparat jest urządzeniem nieco wymagającym.

Nie było by całej tej dyskusji na kilkaset stron, gdyby JP napisał w poście pierwszym:
    Wiecie co, przerasta mnie to całe fotografowanie moim Sony a7r, jestem zmęczony dźwiganiem tego sprzętu, koniecznością siedzenia godzinami nad obróbką, etc. i marnymi wynikami moich działań. Nie chce mi się i nie mam już na to ochoty, nie lubię tego. A jeden pan z sony napisał, że porównywalne lub lepsze efekty osiągnę smartfonem. I wiecie co, uwierzyłem mu i kupiłem sobie smartfon i jest mi łatwo, lekko i przyjemnie, a ponieważ oprogramowanie tego smartfona daje efekty lepsze niż moja obróbka fotografii cyfrowej, to będę teraz robił zdjęcia telefonem. Bo ja tam istotnej różnicy nie widzę nawet na moim TV 65” 4K. To mi wystarczy, a męczę się mniej. Smartfony będą się rozwijać, więc dzięki temu te zdjęcia będą potencjalnie coraz lepsze. Dla mnie. Dla mnie lepsze niż to co robię aparatem. Uszanujcie moje zdanie i potrzeby, a wy róbcie jak chcecie.

Psy przestały szczekać, a karawana poszła dalej.
    Ostatnio edytowane przez tomfoot ; 18-07-2023 o 09:25

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Czy na motocykl wsadzisz czteroosobową rodzinę i pojedziesz z nią na wakacje? Czy do motocykla podepniesz 3,5 tonowy ładunek na przyczepie i przewieziesz go z punktu A do punktu B? Czy w trakcie deszczu dach ochroni twoją głowę podczas jazdy na motocyklu?
    Czy samochodem wjedziesz wąską szutrową ścieżynką na górę? Czy samochodem zmieścisz się pomiędzy dwoma kolumnami samochodów jadących na równoległych pasach? Etc. Etc.

Odpowiedzi są oczywiste. Samochód i motocykl to dwa różne pojazdy, które mają cechy wspólne (koła, silnik, kierownicę), ale to nadal pojazdy o różnych możliwościach. Który z nich jest lepszy? Kwestia potrzeb, celu i indywidualnych preferencji. Nikt nie napisze, że samochodem da się zrobić dokładnie to samo co motocyklem albo nawet lepiej.
    1. No i można normalnie rozmawiać, pisząc więcej niż linijkę tekstu, argumentując i nie obrażając? Można.
    2. Samochodem i motocyklem może pojechać 1 czy 2 osoby. Aparatem i smartfonem mozna robić zdjęcia. Każde z nich spisze się lepiej na innym polu. Słusznie piszesz o różnych możliwościach. I przeciez ja właśnie o tym piszę. Takie rozróżnienia co do czego jest lepsze można przecież zrobić także w kategorii samych aparatów! Czy atsf ma zamiar używać aparatu średnioformatowego do fotografii ptaków??? No przecież jakość bajka, Mpx od groma, jaka plastyka! Sądzę, że ani sekundy o tym nie myślał, bo (pomijając cenę) brak długiej optyki. Tak na marginesie to tez bolączka smartfonów, czyli .. smartfony i średni format mają przynajmniej jedną wspólną cechę nie nadają się do tego samego rodzaju fotografii. No tak jest. Narzędzia mają swoje ograniczenia. Ma je smartfon, ma je 4/3 czy MF. Ale w innym zastosowaniu to lepszy może być MF czy 4/3.

Nie wiem co będzie za rok, dwa lata, pięć lat. Jednak kategoryczne stwierdzenia, że smartfon to "pseudoaparat" już dawno stało się nieaktualne.
    Okaże się jeszcze, że faktycznie powstaną smartfony z wymienną optyką oraz 1" matrycą, które całkowicie wykończą i tak niszowe już m4/3. Koncept już powstał:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Xiaomi-12S-Ultra-concept-featured-1300x750.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	150,2 KB
ID:	14039

Wystarczy podpiąć gimbal lub kontroler podobny np. do takiego DJI i będzie też wygodnie, jeszcze tylko monokl do podglądu tego co widzi matryca
    Zaletą każdego flagowego smartfona w porównaniu do aparatu będzie procesor, ram, system operacyjny i związane z tym możliwości.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 18-07-2023 o 11:13

Strona 288 z 296 PierwszyPierwszy ... 188238278286287288289290 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów