Też przyłączam się do pytania
Wersja do druku
Jeśli dotyczy okna aplikacji to na pewno nie dotyczy monitora.
Na kółkach, jak ogromna większość foteli komputerowych :roll: .
1920x1200Cytat:
Domyslam sie ze masz wysoka rozdzielczosc monitora
Jakoś nie czuję takiej potrzeby. Sporadycznie przy dokładnym retuszu skóry przybliżam się, by skoncentrować się tylko na niewielkim wycinku zdjęcia.Cytat:
to przy czytaniu tekstu sie przyblizasz a do obrabiania oddalasz :lol:
A możesz się określić do czego właściwie zmierzasz?
Może ja się określę - jeśli ktoś na monitorze 20parę cali lata oczami to znaczy, że ma po prostu niepoprawną ergonomię pracy.
Albo ustawienia biurka/monitora/fotela do poprawy albo ustawienia systemowe (wspomniane przez Toma01 używanie okienek a nie do wszystkiego fullscreena) - do poprawy. Zależy jak komu wygodniej.
Możliwości zmiany ustawień tak by było wygodnie jest mnóstwo - należy najpierw tego spróbować, zamiast od razu narzekać na wielkość monitora :roll: .
Cześć
Przeczytałem ten wątek, i wiem jakie monitory nadają się do obróbki grafiki, niestety tych w cenie 2-3 tyś nie moge w tej chwili kupić.
Mam na to 1000+kilkaset zł i plan jest taki że chcę kupić sobie monitor tak na 1 - 1,5 roku, a potem kupić jakiś lepszy a ten wyląduje jako dodatkowy ekran na narzędzia. Zajmuję się wizualizacjami architektonicznymi, czyli render + PS.
Nie wchodzi też w grę NECp221w, bo jest w praktyce droższy przez kalibrację i Dell 2209a, bo mimo że chcę kupić monitor w sumie przejściowy zależy mi jednak na minimalnym komforcie pracy a to rzekome "wypalanie oczu" go dyskwalifikuje. Do tego podobo nie ma czerni w praktyce.
Generalnie chcę kupić coś co będzie miało w tym zakresie cenowym najlepszą jakość w sensie przejść, czerni itp.
Znalazłem taki monitor - NEC Multisync EA 191M 19'VA - ma matrycę PVA więc jeśli będzie miał w miarę sensowne przejścia, "czarną" czerń i nie będzie miał jakiś wielkich przekłamań, to dam radę. Co sądzicie o tym modelu? Czy to jest jakiś wariant 3:4 jednego z monitorów o których była mowa? (mam na myśli te 22'' itp ).
Ja mam dokładnie taki monitor stojący na boku obok głównego Neca 2690WUXi. Jakiejś dużej różnicy w obrazie, jasności, kontraście, czerni, kolorach itp. między nimi nie widzę, nie miałbym żadnych oporów, żeby obrabiać na nim zdjęcia w razie potrzeby.
BTW, zależało mi właśnie na *VA, że względu na kąt widzenia monitora stojącego z boku. Szkoda tylko, że w większych modelach serii EA NEC nie daje podobnej matrycy...