Odp: Przydatność Samsunga S22 vs aparat foto, rozważania JP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Najwięcej nienawiści i uszczypliwych, ironicznych komentarzy, widzę w wypowiedziach Twoich i JP. Co w połączeniu z selektywną percepcją faktów, czyni z Was idealny tandem.
A jeśli chodzi o "rozdwojenie jaźni", to tak. Jest NAS stanowczo więcej, niż WAS, towarzyszu...
"Pokaż go, to palcem, bo chciałbym uwierzyć, że śnię", towarzyszu. I nie szufladkuj mnie, bo ani nie jestem u WAS, ani u NICH. Ja te urządzenia potrafię używać naprzemiennie w zależności od sytuacji oraz potrzeb.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono. Jak ktoś chce, to niech się w to bawi, ale nich mi nie wmawia, że aparaty odchodzą do lamusa, bo ani tego nie widać, ani nikt o tym nie decyduje poza użytkownikiem. Co najwyżej będą użytkownicy zabytkowego sprzętu fotograficznego :mrgreen:
"Pseudofotograficzny" aparat. Chciałbym, aby mój pierwszy "niepseudofotograficzny" aparat robił tak dobre jakościowo zdjęcia jak mój obecny smartfon.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Aparaty są stworzone do robienia dobrych zdjęć w kontekście ich jakości technicznej. Robienie kiepskich technicznie zdjęć aparatami jest powszechne, bo wynika z ich ograniczeń, których się nie dało uniknąć ze względu na warunki fotografowania, lub się nie chciało pokonać używając dodatkowego sprzętu, ale- co do istoty sprawy- każdy aparat fotograficzny, zwłaszcza z wymienną optyką- stwarza platformę do uzyskiwania zdjęć o co najmniej dobrej, jak nie znakomitej jakości, natomiast smartfon już na starcie ma ograniczenia formatu i jakości zdjęć. Także pod względem zachowana jakości zdjęć w dużym formacie aparaty nie są - póki co- zagrożone przez smartfony.
Pisząc "format" co masz na myśli?
Teraz nie dość, że każdy robi zdjęcia latających jaskółek, to jeszcze później drukuje je w dużym formacie. To forum jednak odkrywa przede mną wiedzę, o której nie miałem wcześniej pojęcia :D
Ciekawy jestem jaki procent ludzi ogląda tak jak my rogi w cropie 100%? Wrzucisz takie zdjęcie z Pixela 7 / 7 Pro na FB, spokojnie wydrukujesz dobrej jakości odbitkę do albumu i pokażesz rodzinie zdjęcia z wycieczki na TV.
"Psudofotograficzny" aparat za ułamek ceny, małej wielkości który praktycznie zawsze masz przy sobie. Na forum nikoniarzy jest fajny wątek iPhone też może - dla posiadaczy iPhonów i nie tylko, wypowiada się w nim osoba, która przeszła przez DSLR i ML (Sony A7III) i aktualnie na wycieczki nie zabiera już całego tego ciężkiego majdanu. Dla mnie nie narzędzie definiuje o jakości zdjęcia, a fotograf. Trzeba tylko znać ograniczenia sprzętu. @Jacek_Z wrzucał ostatnio ciekawy link do galerii chyba jakiejś lekarki, przyciągało uwagę, a było zrobione "pseudofotograficznym" aparatem - nie mogę teraz odnaleźć tego posta. Pewnie kobitka nie drukuje bilbordów, nie patrzy na rogi w 100% cropie, nie fotografuje jaskółek w locie przez co nie jest świadoma, że jakość jej zdjęć jest "pomiędzy taką sobie a żałosną".
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie wszyscy fotografują ptaki, ale do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy. Dowcip polega na tym, że ja do swojego C 7D II, albo do każdego z pozostałych kilku aparatów, jakie posiadam, mogę założyć obiektywy stosownie do potrzeb, np. tylko UWA i fotografować tylko widoczki, natomiast do smartfona nie da się założyć przyzwoitego teleobiektywu, aby fotografować ptaki. Użytkownik smartfona, któremu się nagle zachce fotografowania jaskółek w locie, dozna olśniewającego odkrycia, skąd mu nogi wyrastają. Uprzedzę wypadki: z ****.
No właśnie, "do tego m.in. są predysponowane aparaty fotograficzne i dedykowane do nich teleobiektywy". Większość użytkowników segmentu entry level rzadko wychodziła poza zestaw kitowy, czasem dochodziła stałka 35 lub 50mm, a Ty piszesz o fotografowaniu ptaków...
@MstrG tu nie chodzi o to, że sie nie da fotografować smartphonem (każdy z nas to robi) tylko o wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@
MstrG tu nie chodzi o to, że sie nie da fotografować smartphonem (każdy z nas to robi)
Serio każdy z nas? A poniższy cytat?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Nie zrobiłem żadnego zdjęcia smatfonem i nie zrobię, albowiem smartfona odrzucam, i nie interesuje mnie aparat pseudofotograficzny, jaki w niego wsadzono.
Najwięcej do powiedzenia ma ten, co nigdy nie zrobił żadnego zdjęcia smartfonem.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
o wmawianie przez 3000 postów, że aparaty już się do zdjęć nie nadają. I za rok lub dwa technologicznie będziemy w ciemnej (_._) jak nie kupimy samsunga!
Ale już wmawianie, że:
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
samrtfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną
jest już OK?
Do tego został wprowadzony podział na "WAS" i "NAS", Heldbaum czerpie chyba wzorce od swoich towarzyszy. Ja swoje zdanie z postu #2459podtrzymuję.
Subtelna różnica. To, że "aparaty do zdjęć się nie nadają i samsung już je pod wieloma względami wyprzedza", to jest wmawianie (przez 3000 postów)
To, że "smartfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną", to już nie jest wmawianie, tylko fakt. Którego niektórzy "towarzysze" nie potrafią przyjąć do wiadomości
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Subtelna różnica. To, że "aparaty do zdjęć się nie nadają i samsung już je pod wieloma względami wyprzedza", to jest wmawianie (przez 3000 postów)
Znam kilka zastosowań, gdzie smartfon sprawdza się lepiej niż aparat za podobne pieniądze. Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach.
Przypomina to trochę czasy - "Młody, aparatem film robisz? Od filmowania jest kamera."
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
To, że "smartfony- wygoda duża, ale jakość zdjęć pomiędzy taką sobie a żałosną", to już nie jest wmawianie, tylko fakt. Którego niektórzy "towarzysze" nie potrafią przyjąć do wiadomości
Masz dziwne pojęcie faktu, bo dla mnie robienie zdjęć smartfonem nie jest wygodne. Zupełnie nie zgadzam się z tym faktem :P
Nauka Twoich towarzyszy to dziel ludzi (na "NAS" i "WAS") oraz wmawiaj ludziom fakty, które nie mają pokrycia w rzeczywistości?
@MstrG zobacz sarnę i sam oceń.
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
@
MstrG zobacz sarnę i sam oceń.
Ja wiem. Dla mnie tragedia.
Mogę nie zgadzać się z Janem, który napisał
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Fotografia optyczna daje lepsze jakosciowo zdjęcia od fotografi obliczeniowej 2023.
W większosci przypadków nie da się tej przewagi zobaczyć przy normalnie wykonywanych zdjeciach i przy obserwacji na domowych monitorach/wydrukach
Są już jednak sytuacje zdjęciowe gdzie technologia fotografii obliczeniowej wraz AI daje lepsze reazultaty od fotografii optycznej
ale to nie znaczy, że będę go wyzywać od mułów i pisać "Po co tłuczesz w klawiaturę, zamiast łbem w futrynę?". Może wynika to z faktu, że ja lubię dyskutować. Lubię poznawać zdanie oraz tok rozumowania innych.
Rzecz w tym, że @MstrG jest "ambasadorem" Samsunga, choć oczywiście próbuje przekonywać, że tak nie jest. Zdradzają go takie zdania (chętnie wypowiadane przez innych "ambasadorów"), jak "Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach". Oczywiście. Ja też znam całe mnóstwo różnych osób. To jest "dowód" o wartości zerowej.
Pokażcie konkrety. Zdjęcia i filmy, o jakości "zawodowej", nakręcone smartfonem.
podziały w wątku sa wielopłaszczyznowe na was i nas to taki pół biedy podział, znacznie ciekawszy jest na karawanę i psy, zasadniczo psy lubię ale moim zadaniem wszystkie posty w których ten podział się pojawia są do usunięcia - wszystkie co do jednego
Cytat:
Zamieszczone przez
Heldbaum
Rzecz w tym, że @
MstrG jest "ambasadorem" Samsunga, choć oczywiście próbuje przekonywać, że tak nie jest. Zdradzają go takie zdania (chętnie wypowiadane przez innych "ambasadorów"), jak
"Znam osoby, które zawodowo korzystają z możliwości foto i video w smartfonach". Oczywiście. Ja też znam całe mnóstwo różnych osób. To jest "dowód" o wartości zerowej.
Pokażcie konkrety. Zdjęcia i filmy, o jakości "zawodowej", nakręcone smartfonem.
Kojarzenie i wyciąganie faktów z tego co jest napisane nie jest chyba Twoją mocną stroną, co? Znowu mnie pomawiasz, pierw od towarzyszy, teraz od ambasadorów marki.
Samsunga mam tylko lodówkę, a smartfona miałem dawno temu. Nie odpowiadała mi polityka tej firmy i wtedy weszło LG całe na biało z rewelacyjnym jak na tamten czas modelem G2. Można powiedzieć, że to chyba od tego modelu ludzie zaczęli poważniej traktować foto w telefonach. Powstawały książki o fotografowaniu tym telefonem.
Żyj w swoim świecie, ciesz się swoim towarzystwem wzajemnej adoracji. Co mam Ci pokazać? Zdjęcia kolegi, który jest rzeczoznawcą i robi setki zdjęć rozbitych aut w celu dokumentacji? Czy może mam Ci wrzucić przedmiot zeskanowany telefonem w programie Polycam, którego znajomy używa w Blenderze? Pewnie jeśli chodzi o drugą kwestię to nawet nie masz zielonego pojęcia o co chodzi.