tak. pewnie sporo racji jest w tym co piszesz. choć moim zdaniem wielu poprostu wolałoby teraz kupić 5DII i znowu mieć spokój na 2-3 lata . a listopad sprzyja zakupom w firmach;-)
Wersja do druku
brakiem kultury oraz rozumu jest nieustające trolowanie od bodajże czterech miesięcy jakie tu uprawiasz. Plus brak wiedzy - pisałem ci w czerwcu kiedy są targi i kiedy są premiery u C. Ludzie profesjonalnie zajmujący się fotografią wiedzą to najlepiej i czekają na ten moment pomimo takich płaczków jak ty.
Tobą martwię się jedynie w kontekście dbania o nie zaniżanie poziomu wypowiedzi na tym forum.
Hazan, napraw mi tę moderację! Trzeba pozamiatać po wakacjach tu i tam.
Test porównawczy 5d,d300,d700,d3 :
http://www.kenrockwell.com/nikon/d3-d700-5d.htm pozostawiam no comments.
Kubaman. odniosłem sie już do Twojej wypowiedzi .
uważam że epitety jakich używasz są poprostu nie na miejscu i ja osobiście na poziomie do którego starasz sie sprowadzić duskusję z Tobą dykutowac nie zamierzam.
Nie wiem skąd u Ciebie takie nastawienie. osobiście nic do Ciebie nie mam i niezamierzam używać żadnych epitetów w stosunku do Twojej osoby. ja odnosże swoje wypowidzi do tematu wątku, i nie pozwalam sobie na wyzywanie kogokolwiek z ludzi z forum nawet jeśli nie do końca zgadzam sie z tym co piszą. . czego i Tobie zyczę
http://pixinfo.com/en/articles/nikon...s_canon_eos_5d
polecam zwłaszcza zdjęcia.
No comments ;)
Canion: Osobiście... uważam cię za trolla i mam na ciebie oko. Całuski.
Napisze jeszce raz - Canona 5D Mark II narazie nie bedzie bo nie ma go gdzie umiejscowić w drabince ofert tej firmy. Dodając do niego jedną rzecz - a mianowicie lepszy AF tworzy sie body bardzo niebezpiecznie zagrażające rynkowi 1-dynek, a to napewno nie jest w interesie firmy, tym bardziej że nie ma ona w tym ( 5d) segmencie powaznej konkurencji . 5D jezst z założenia amatorska puszką i potrzeby amatora spełnia z nawiązką . To że u nas w kraju 5D używane jest również przez zawodowców nie zmienia tego faktu - nie jesteśmy pempkiem świata a juz napewno nie dla canona ;).
Co do insynuacji podatkowych to prawdziwe firmy napewno maja gdzie lokowac swoje koszty ( szkła oprogramowanie czy choćby owe 1-dynki zamiast 5D ) W tym sporcie zawsze czegoś brakuje - nieprawdaż ;)
oj prawdaż/ z tym że akurat ja nie miałem na myśłi dużych wydawnictw/agencji. im rzeczywiście wszystko jedno kiedy i czy wogóle nowe 5D sie pokaże.
problem dotyczy raczej tych mniejszych firm gdzie 5D stanowi podstawowe narzędzie pracy. i tu rzeczywiście chyba myst miał rację. wymiana migawki i kolejny rok z 5D przed nami. a tak przy okazji. na ile cykli jest obliczona migawka w 5D?
W momencie premiery 5D miał AF odrobinę lepszy od 20D/30D.
Wystarczyłoby "odświeżyć" AF tak, aby był odrobinę lepszy od 50D.
O ile pamiętam, w pierwotnych założeniach, 5D miał być "aparatem studyjnym" a nie "amatorskim".
Oczywiście, z racji ceny 2 razy niższej od 1Ds miał być tym, czym dla APS-C był 300D - pierwszym FF, który zszedł "pod strzechy", przy czym IMHO "strzechą" miały być mniejsze studia foto.
Jest jeszcze jeden argument za tym, że 5D nie miał być aparatem "dla amatorów" - nie ma wbudowanej lampy błyskowej. Z mojego "amatorskiego" doświadczenia z tym aparatem - jest to najbardziej uciążliwy "brak".
O tym, że chcąc nie chcąc 5D stał się aparatem "amatorskim", stanowi jego atrakcyjna, w porównaniu do innych body FF (1Ds, D3, D700), aktualna cena.
Wystarczy więc dołożyć "kukułkę", dołożyć AF taki, jak napisałem powyżej, DIGIC III, i pozostałe nowe "ficzery" z np. 40D i wypuścić na rynek w cenie ok. 8,5kPLN. Takie body nie będzie zagrożeniem dla 1D/1Ds.