Wersja do druku
To ostatnie już mi nie leży, mina pomimo że fajna, to sztuczna :D
na pewno celowe :P
Patrząc na stosunek procentowy postów odnoszących się do konkretnych portretów proponuję przemianować wątek na [allgsm.pl] portrety i przenieść go do "Nasze fotografie" czy inne "Galerie użytkowników".
Jest co prawda kilka wyjątków, ale bez przesady, ludziki…
-nos wyglada jakby byl tlusty
-te 4 zeby nieladnie wygladaja...gdzie reszta?:P
-pustka z prawej strony mi sie nie podoba, moze gdyby bylo tam wiecej wlosow to wygladaloby to lepiej...przynajmiej ja mam takie odczucie.
Poprzednie zdjecia bardziej mi sie podobaly, no ale sa gusta i gusciki ;)
Pozdrawiam
Wielu z was mówi jak to ciężko robi się zdjęcia w studio, a tu taki allgsm gdzie normalnie robi nudne zdjęcia z extramalnymi ustawieniami ni z tąd ni z owąd wyjeżdza z takimi zdjęciami. Więc teraz są dwie możliwości.
a) właściciel studia bardzo pomógł koledze w ustawieniu świateł, aparatu i udostępnił modelkę
b) praca w studiu jest bardzo łatwa i nawet amator jest w stanie bezproblemowo poradzić, a modelki przy takiej osobie jak allgsm dają z siebie wszystko
Oczywiście komentarz nie ma być formą złośliwości, a raczej moje niedowierzanie i podejrzenia, że zdjęcia są w 100% Twoim dziełem.
A same zdjęcia nie są takie dobre, po prostu na tle wcześniejszych prac kolegi wyglądają o dwie klasy lepiej .
Wg mnie praca w studio jest łatwiejsza niż w plenerze a tym bardziej w domu. Wcześniej allgsm walczył ze światłem zastanym, nastawami aparatu (sporo poruszonych, ekstremalne czasy czy iso) i... modelką (nie ustawiał jej za dobrze).
W studio... raz ustawione (w miarę szeroko) lampy, również raz nastawiony aparat i dość żywiołowa jak się wydaje modelka = lepszy efekt. Po prostu łatwiej.
Widze nalezy sie kilka slow wyjasnienia ;-)
To byl moj pierwszy raz w studio, lampy ustawialem sam. Fakt wczesniej przeszedlem szkolenie na temat budowy lamp, jaki efekt daje kazda lampa itd.
Modelka ,brala udzial juz w wielu sesjach, wiec praca z nia byla bajka. Generalnie uwazaj ,ze udana sesja to 50% zaslugi modelki.
Pomysl z pistoletem byl w 100% moj ;-)
Moje zdanie na temat studia ? Hmm moim zdaniem latwiej sie robi zdjecia ale studio daje tez wieksze mozliwosci, kreowania zdjecia. Kazda lampe mozemy przestawic, ustawic jak chcemy, wyregulowac jej moc itd. No a w plenerze ,przeciez nie zmniejszymy mocy slonca ;-) Fakt mozemy to robic w przenosni za pomoca blendy, schowac modelke pod galeziami drzewa, czekac az slonce schowa sie za chmurke no ale to wymaga czasu, i nie zawsze pozwaal nam zrobic zdjecie w mijscu w ktorym chcemy to zrobic ;-)
Zobaczymy przy nastepnej sesji w plenerze, czy uda mi sie przeniesc doswiadczenie nabyte w studio do pleneru. Jedno wiem ,nie zrezygnuje ze studia a wrecz przeciwnie bede w ta strone szedl ;-)
Dla mnie bardzo super gdyby nie miala pod tym czerwonym NIC :D (chodzi o to niebieskie)...
Tak więc zwracam honor. Nigdy nie miałem do czynienia ze studiem, a kierowałem się opinią innych jaka praca w studiu jest ciężka.
Sam zacząłem używać lamp, ale w plenerze i wydaje mi się to dość trudne - zmiana warunków pogodowych, kontrast tło - modelka, mieszanie światła zastanego z błyskowym czy operowanie GO + walka z czynnikami pogodowymi nie jest prostą sprawą do opanowania.
allgsm.pl popros modelke przed zrobieniem zdjecie zeby zamknela oczy i na chwilke przed strzalem otworzyla, dal super efekt. Zauwaz ze lewa gorna strona zdjecia (Tlo) jest jasniejsza niz prawa, albo photoshopa uzyc albo lampe przestawic troche, tak by nie walila na tlo. Z tego co zaobserwowalem na wszystkich tak jest, na bialym warto by doswietlic tlo, tak by biel byla biala a nie szara. A ostatnia fote hmm warto by modelce doswietlic wlosy od tylu, tyak by jej ciemne wlosy odciac od czarnego tla.
allgsm.pl ja czekam na foty z pleneru. Z checia poogladam.
Hehe dokładnie tak jest :P Bo sie bardziej starasz :D Jak zrobisz kicz to już drugi raz nie bedzie chciala pozować :P A żone jak rasz namówiłeś to namówisz i drugi i trzeci i kolejny... ale na jednej z ostatnich fotek tych na schodach było widać, że się już troche znudziła tymi zdjęciami :) Więc chociaż jej dasz odpocząć :)
Witam ponownie po krótkiej przerwie pare nowych pomysłów sami ocencie...
12.Karola
13.Karola
14.Karola
15.Gosia
16.Gosia
17.Gosia
18.Gosia
Podoba mi się 14, ale to głównie zasługa modelki :-)
@macieksob - mi niestety żadne się nie podoba (dawno takiej sytuacji nie miałem): w niektórych nie pasuje kadr, w innych ostrość poszła gdzieś nie wiadomo gdzie, pozowanie do mnie nie przemawia. Fotografie wyglądają na przypadkowe pstryki z rozmazanym tłem.
a ja nie miałem żadnych uwag do urody modelek, zatem bardziej szczegółowo:
12. tło zlewa się z włosami. Można to poprawić dodając kontrę zza modelki, np flash lub reflektor.
13. kadr byłby ok gdybyś nie przeciął modelki. Spróbuj kucnąć, położyć się, kadr pionowy chyba dużo bardziej by tu pasował.
14. jeszcze przejdzie.
15. kadr + ostrość chyba poszła w okolice bioder...
16. ostrość nie wiadomo gdzie, za dużo przepaleń
17. oczy zacienione
18. poza zabiera modelce wszystko co kobiece... kąt pod jakim zrobiłeś zdjęcie sprawia iż Gosia wygląda jak sztangistka (pierwsze skojarzenie), na poprzednich zdjęciach mogliśmy zobaczyć że tak na prawdę Twoja modelka nie ma postury Agaty Wróbel
wlasnie o to mi chodzi, zeby cie motywowac. Wiem po sobie, ze to dziala ;)
włosy w czarnej dziurze
wydaje mi się że o tyle za dużo że te włosy to jedna spora czarna plama
za duzo, za duzo. Na szyji za duzo cieni dales
za duzo cieni
poza tym ciagle mnie denerwują te brwi modelki... do wyregulowania!
http://plfoto.com/popup/full.php?pho...1&color=000000
allgsm.pl czemu nie pochwaliles sie tym zdjeciem ? podoba mi sie ;) tylko obetnij to ramiaczko z prawej strony ;)
cholerka to ja tego nie widzialem :P pojechali po nim ??? hehe
a propos tych cieni na modelce - czy Wy przypadkiem nie mylicie packshotów z fotografią artystyczną ?
packshot musi być bez cieni.
chłopie. Packshot kobiety? Co to jakiś towar na sprzedaż w sklepie internetowym?
Cienie nie są żadnym tam wielkim problemem, pod warunkiem że są kontrolowane i tworzą fajny klimat. Niestety muszą to być przemyślane cienie (w odpowiednich miejscach, najczęściej miękkie i prawie nigdy nie powinny zakrywać oczodołów itp).
"Prawie nigdy nie powinny zakrywac oczodolów"
Czyli w tym przypadku odpada ?
Ja bym nie dyskwalifikował tego zdjęcia ze względu na cienie (pozatym modelka oczy ma oświetlone). Z cieniem na oczach to chodziło mi raczej o zdjęcia jak nr 17 forumowicza o nicku macieksob (tutaj link do postu http://www.canon-board.info/showpost...postcount=1369 ).
A zapomnialem o tej fotce:
Witam po dłuższej przerwie. Tym razem coś trochę innego - portret dynamiczny :)
Właściwie z portretem dopiero zaczynam, więc póki co nie mam się czym chwalić :] ani nie czuję potrzby by ktoś po mnie jeździł .. yyy ... czy po zdjęciu ... a już na pewno nie po dziewczynie.
Pytanie mam, po ostatnich zdjeciach z jednym źródłem światła odkryłem iż otwarcie źrenic jest różne, różnica ta jest na pierwszy rzut oka dość widoczna, jak sobie z tym radzić? Tak jak już tu napisali wcześniej tuż przed strzałem, poprosić o zamknięcie oczu? czy może macie inne sposoby na coś takiego.
Tak zupełnie na marginesie to mam propozycję aby zmienić tytuł wątku. Myślałem, że dotyczy on „portretów w kroku” a raczej odwrotnie „kroku w portrecie” Tak sobie patrzę i myślę, że pomysł dobry. Portret w kroku. Zaciekawiłem się a tu jak zawsze. Proponuję:
Portret. Stawiam pierwsze kroki lub aby te kroki jakoś pominąć.
A ja dla odmiany mam modela :)
nie mogłem się oprzeć żeby przerysować tego piegusa. Co można było zrobić więcej/mniej/lepiej aby portret był jeszcze ciekawszy ?
http://farm4.static.flickr.com/3229/...3f69172b_o.jpg
źródło:
http://www.flickr.com/photos/tuszynski/2592505822/
zmień kolorystykę piegusowi bo w takim zimnym tonie to on wygląda choro a nie optymistycznie