-
1 załącznik(ów)
Odp: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Po ofercie szkieł EF, które występowały w różnych jasnościach np. f/2.8 vs f/4 co wprost determinowało mniejsze wymiary i cenę liczyłem na to, że rozwój szkieł RF będzie podobny. Ale jak widać po patentach RF skupia się wyłącznie na "misiowianiu". Nadmuchiwanie szkieł i korpusów w bezlustrach jak dla mnie to kierowanie oferty dla okreslonej grupy odbiorców (o ile wyjdzie korpus na miarę tych szkieł). Jeden Canon RF 24-240mm F4-6.3 IS USM za 4,5k zł to trochę mało. https://www.canon.pl/lenses/rf-lenses/
Załącznik 2607
Akurat Nikon bardziej trafia tutaj bardziej w załeżenia małych i wszystkomających bezluster z lepiej skrojonymi pod bezustra szkłami z f/1.8 i f/2,8 i f/4 do których w przyszłości ukażą się jaśniejsze ich odpowiedniki. Wiele osób zapewne skupi się na dwóch/trzech szkłach, a niektórzy nawet na jednym i nie będą się zastawiać, czy w bliżej nieokreślonej przyszłości pojawią się bardziej amatroskie szkła dla amatora, czy system zostanie zamknięty w obrębie produktów wyłącznie z najwyższej półki.
-
Skoro nawet krótkoogniskowe RF są IS to chyba na stabilizację matrycy w R (na razie ?) się nie zanosi
jp
-
...a z drugiej strony to dopiero 2 lata nowego bagnetu i praktycznie cała profesjonalna linia w produkcji ;) te mniejsze i tańsze f1.8 też będą. W przeciwnym wypadku nie byłoby rf35/1.8. Dajmy im jeszcze ze 2 lata.
-
Wizja Canona może sie nie pokrywać z twoimi oczekiwaniami.
Przypomnę tylko że ze stałoogniskowych obiektywów budżetowych EF Canon od roku 2012 pokazał kolejno:
28mm f/2.8 IS USM
24mm f/2.8 IS USM
40mm f/2.8 STM
35mm F2 IS USM
50mm f/1.8 STM
-czyli niezły mix jasności.
-
Wizje Canona to już od wypuszczenia 5D mark ÌI mijały się z oczekiwaniami użytkowników co puszek podobnie jak błagania o nową konstrukcję szkła 50 mm. Po dekadach okazało się, że jednak można zaprojektować od podstaw nowe szkła RF, które de facto bardziej pasują do DSLR niż ML.
BTW - kuriozalnie brzmi konieczność kupna w chwili obecnej okrojonej puszki ML oraz kilkuletniego oczekiwania na szkła bardziej dopasowane do koncepcji ML. Z tym czekaniem na szkła RF o f/1.8 i f/4 to jak na świętego Hieronima - jest deszcz albo go ni ma. A do 2021 jak widać nie zanosi się na spełnienie takich życzeń. Na razie jestem obserwatorem bo nie zanosi się aby do 2021 coś sie miało zmienić w powyższych kwestiach.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
W
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
...a z drugiej strony to dopiero 2 lata nowego bagnetu i praktycznie cała profesjonalna linia w produkcji ;) te mniejsze i tańsze f1.8 też będą. W przeciwnym wypadku nie byłoby rf35/1.8. Dajmy im jeszcze ze 2 lata.
A do czego podepniesz one profi szkła? Na razie nie ma do czego.
Na chwilę obecną fan marki skazany jest na kitowego zooma oraz jedno szkiełko makro poczynione przez przypadek oraz czekanie do 2022 roku na coś, co być może nie wydarzy się nigdy.
-
Chętnie podpiąłbym je do R, ale rozumiem, że dla wielu to jak duży kufel+małe piwo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A do czego podepniesz one profi szkła? Na razie nie ma do czego.
Do R. Czy Ty kumasz, że profi fotografowie zajmują się różnymi typami fotografii? Do sportu R się nie nadaję, ale do pozostałych dziedzin fotografii...? Bo rozumiem, że ty byś nie ogarnął tych swoich modelin z R. Muszą się chyba jakoś wybitnie szybko wyginać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Do R. Czy Ty kumasz, że profi fotografowie zajmują się różnymi typami fotografii? Do sportu R się nie nadaję, ale do pozostałych dziedzin fotografii...? Bo rozumiem, że ty byś nie ogarnął tych swoich modelin z R. Muszą się chyba jakoś wybitnie szybko wyginać.
A czy ty kumasz, że nie tylko FPS w puszce się liczy? Zresztą u mnie co chwilę mam okazję focić airshow i różne inne zawody sportowe oraz koncerty i wzorem 5D i 7D nie zamierzam skupiać się na puszce niewielemającej i niewielemogącej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A czy ty kumasz, że nie tylko FPS w puszce się liczy? Zresztą u mnie co chwilę mam okazję focić airshow i różne inne zawody sportowe oraz koncerty i wzorem 5D i 7D nie zamierzam skupiać się na puszce niewielemającej i niewielemogącej.
Aha i koncertu nie zrobisz eRką? Złej baletnicy...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Akurat Nikon bardziej trafia tutaj bardziej w załeżenia małych i wszystkomających bezluster z lepiej skrojonymi pod bezustra szkłami z f/1.8 i f/2,8 i f/4 do których w przyszłości ukażą się jaśniejsze ich odpowiedniki. Wiele osób zapewne skupi się na dwóch/trzech szkłach, a niektórzy nawet na jednym i nie będą się zastawiać, czy w bliżej nieokreślonej przyszłości pojawią się bardziej amatroskie szkła dla amatora, czy system zostanie zamknięty w obrębie produktów wyłącznie z najwyższej półki.
No to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić Nikona.
Historia tego forum to głównie historia właśnie takich osób które tu przychodziły jęczeć jaki to Canon straszny, bo nie robi tego co sobie wymarzyli. No nie robi i koniec. Taką mają strategię od lat. Są znakomite inne sytemy i tam należy szukać szczęścia, a nie uczyć Canona marketingu, który jest od dekad liderem sprzedaży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Są znakomite inne sytemy i tam należy szukać szczęścia, a nie uczyć Canona marketingu, który jest od dekad liderem sprzedaży.
No chyba , że postawi się za cel żeby uczyć użytkowników Canona jaki to Canon zły a jak to dobre są inne systemy.
-
Nowa plotka:
https://www.canonwatch.com/a-rf-200-...ef-telephotos/
Pewnie coś jest na rzeczy.
Przyznam, że tele z adapterem podpięte do R nie razi tak jak krótkie szkła EF z adapterem. Stąd pewnie powściągliwość Canona odnośnie tele RF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
technik8pl
Aha i koncertu nie zrobisz eRką? Złej baletnicy...
No tak. Smartfonem też przecież można koncerty focić.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No to nie pozostaje Ci nic innego jak kupić Nikona.
Historia tego forum to głównie historia właśnie takich osób które tu przychodziły jęczeć jaki to Canon straszny, bo nie robi tego co sobie wymarzyli. No nie robi i koniec. Taką mają strategię od lat. Są znakomite inne sytemy i tam należy szukać szczęścia, a nie uczyć Canona marketingu, który jest od dekad liderem sprzedaży.
Ale po co Nikon. Czekałem 7 lat na 5D III, aby na niego przejść z 5D classic (po drodze był też 5D II) to mogę poczekać kolejne 7 lat na R mark III, który zbierze w jednym to, czego oczekują użytkownicy. Uprzedzając pytanie odpowiem, że użytkownicy oczekują pojawienia się w R tego, czeo obecnie nie ma. A nie ma tego, co być powinno w odniesieniu do szkieł RF już dostępnyhc oraz tych w fazie projektów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Przyznam, że tele z adapterem podpięte do R nie razi tak jak krótkie szkła EF z adapterem.
Nie razi bo jak podepniesz takie 70-200 to eRki prawie nie widać :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
No co... ;)
Załącznik 2611
-
Brzmi ciekawie:
https://www.canonrumors.com/patent-e...-dpaf-sensors/
Wydawało mi się, że DPAF ogranicza DR. Teraz próbują to jakoś skompensować. Może zadziała :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
nareszcie - w końcu ktoś przeczytał dokumentację do MLa (a przynajmniej jej fragment) - jeden taki zdolny od MLa zrobił to dobre parę lat temu i tym sposobem nadrobił braki technologiczne matryc naszej ulubionej firmy - nawet DP nie miał i musiał to wyrzeźbić na pojedynczych pikselach przez co rozdzielczość mogła nieco spadać (używałem na 6D) - ale pewnie opatentować zapomniał :mrgreen: ale w sumie to dobrze - to było oczywiste zastosowanie DP od momentu jego pojawienia się - czekamy na implementację i miejmy nadzieję że to nie zajmie kolejnych 6 lat - ciekawe czy to oznacza że na matrycę w nowszej technolgii sobie poczekamy (ad mortem defaecatam) - i taki erzatz będzie musiał wystarczyć :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
nareszcie - w końcu ktoś przeczytał dokumentację do MLa (a przynajmniej jej fragment) - jeden taki zdolny od MLa zrobił to dobre parę lat temu i tym sposobem nadrobił braki technologiczne matryc naszej ulubionej firmy - nawet DP nie miał i musiał to wyrzeźbić na pojedynczych pikselach przez co rozdzielczość mogła nieco spadać (używałem na 6D) - ale pewnie opatentować zapomniał :mrgreen: ale w sumie to dobrze - to było oczywiste zastosowanie DP od momentu jego pojawienia się - czekamy na implementację i miejmy nadzieję że to nie zajmie kolejnych 6 lat - ciekawe czy to oznacza że na matrycę w nowszej technolgii sobie poczekamy (ad mortem defaecatam) - i taki erzatz będzie musiał wystarczyć :mrgreen:
Pomysł na zwiększenie DR o jakieś 1 EV z wykorzystaniem DP RAW jest stary jak 5DIV. No ale dopiero teraz ktoś chyba poważniej się pochylił nad zagadnieniem.
Już przy 6DII można było trochę ponaprawiać skoro już wypuszczono taka mizerną matrycę. Przy RP też. No ale mamy czas ;).
-
No tylko to podobno ma być w sensorach które Canon produkuje do samochodów więc yyy, ten..... no... :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No tylko to podobno ma być w sensorach które Canon produkuje do samochodów więc yyy, ten..... no... :mrgreen:
E tam. Przecież to Canon, który nic nie musi. Dostał właśnie nagrodę EISA 2019-2020 https://www.signs.pl/canon-z-pieciom...2,artykul.html za RP oraz za trzy szkła RF do niego i ma teraz wye....e ;) W Canonie jak w PISie, nowy sukces goni i przegania poprzedni sukces. Po co ulepszać coś takiego jak EOS RP, gdy już oficjalnie odtrąbiono sukces rynkowy i otrzymał nagrodę EISA 2019 - 2020 :)
-
widocznie jury EISA nie czyta naszego foruma i stad nie ma pojęcia ze Canon nie potrafi robić aparatów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Pomysł na zwiększenie DR o jakieś 1 EV z wykorzystaniem DP RAW jest stary jak 5DIV. No ale dopiero teraz ktoś chyba poważniej się pochylił nad zagadnieniem.
Już przy 6DII można było trochę ponaprawiać skoro już wypuszczono taka mizerną matrycę. Przy RP też. No ale mamy czas ;).
każde zwiększenie DR w aparatach naszej ulubionej firmy jest dobre nawet o 1 EV ale trik z różnymi wzmocnieniami może podnieść DR o 4EV, a mozliwości wyciągania cieni na niebotyczne poziomy dla sensorów naszej ulubionej firmy +6EV :mrgreen: mz dla 1EV nikt by nie toczył takiej walki
link do opisu dual iso w ML http://acoutts.com/a1ex/dual_iso.pdf - z DP będzie działać podobnie ale lepiej bo nie będzie utraty rozdzielczości.
w 6DII nie ma co naprawiać canon chciał użyć starej technologii to ją użył jeśli komuś to pasuje to kupuje, a jak nie to nie kupuje, RP to kastrat zdecydowanie za drogi jak na zakres kastracji - dochodzę do wniosku ze ja też mam czas - luzik - to nie mnie będą pytać o słupki sprzedaży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
widocznie jury EISA nie czyta naszego foruma i stad nie ma pojęcia ze Canon nie potrafi robić aparatów
Ale oni się tym przejęli, do tego stopnia że bodaj rok temu w strategii firmy pojawiły się informacje o przestawieniu priorytetów na produkty dla biznesu ;)...
-
Candar, zaczynasz mieć pretensje do garbatego, że ma dzieci proste.
-
Cytat:
każde zwiększenie DR w aparatach naszej ulubionej firmy jest dobre nawet o 1 EV ale trik z różnymi wzmocnieniami może podnieść DR o 4EV, a mozliwości wyciągania cieni na niebotyczne poziomy dla sensorów naszej ulubionej firmy +6EV
niz za darmo
to sie odbywa kosztem wzrostu szumu.
czyli o skutecznosci zabiegu decyduje skutecznosc odszumiania.
jesli jest na tyle skuteczna iz mozna znacznie niedoswietlic, to przy prawidlowym naswietleniu szum bylby i tak nizszy.
nie zawsze wyzsze DR jest korzystne.
dla motywow o niskiej rozpietosci tonalnej ( kontrascie , np zdjecia w pochmurny dzien przy mocno rozdyfundowanym oswietleniu) korzystniejsze sa matryce o nizszym DR , dla scen o wysokim kontrascie - matryce o wysokim DR.
nawet nie wiedzac o tym , dlatego uzytkownicy starego d5classic tak go sobie cenia do dzisiaj - a ma dr rzedz kilku EV ( ok 5-6).
nie zawsze wiecej znaczy lepiej - to zalezy od motywu.
kiedys dobierano w zaleznosci od kontrastu motywu odpowiedni film , o podobnym kontrascie , na ile to bylo mozliwe.
Cala teoria A Adamsa bazuje na doborze DR medium do kontrastu motywu - nie inaczej w fotografii cyfrowej.
-
1 załącznik(ów)
W kwestii formalnej poza tematem dla rozluźnienia wątku :)
Jakiego systemu używał Zdzisław Beksiński ? Nawiasem pisząc 2019 jest oficjalnie Rokiem Zdzisława Beksińskiego.
Podpowiedż na zdjęciu (dla nie znających analogów Canona podpowiem EOS 50E)
Załącznik 2634
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
W kwestii formalnej poza tematem dla rozluźnienia wątku :)
Jakiego systemu używał Zdzisław Beksiński ? Nawiasem pisząc 2019 jest oficjalnie Rokiem Zdzisława Beksińskiego.
Podpowiedż na zdjęciu (dla nie znających analogów Canona podpowiem EOS 50E)
Załącznik 2634
Wtedy aparat miał mniejsze znacznie, bo za obrazek odpowiadały fuji, kodak, agfa...zresztą sam wiesz ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Wtedy aparat miał mniejsze znacznie, bo za obrazek odpowiadały fuji, kodak, agfa...zresztą sam wiesz ;)
I tak i nie ;) Był to czas w którym pojawiały się różne ciekawe funkcje (nie zawsze potrzebne) w aparatach foto. EOS 50E i EOS3 posiadały innowacyjną opcję ustawiania ostrości poprzez spojrzenie na odpowiednią ramkę AFa w celowniku (sterowanie poprzez ruchy galki ocznej) i też tego używałem :) Obecnie po dekadzie canon w nowych patentach wraca do tego rozwiązania i ile będzie lepiej działać niż poprzednio może być to całkiem ciekawa alternatywa dla dzojstika. Prawie jak sterowanie w śmigłowcu działkiem poprzez ruchy hełmu przez pilota :)
-
w ramach komentarzu do "autostrady" i przyszlosci: znajdz jeden ciekawy szczegol na zdjeciu :D albo nie, w zasadzie nie jeden... 16 (slownie: szesnascie) szczegolow :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
https://petapixel.com/assets/uploads...08/image15.jpg
-
90D
32.5mp APS-C Sensor
45AF points (all cross-type)
DIGIC 8
10fps shooting
4K at 30p/25p
FullHD at 120p/100p
Optical viewfinder & face detection
100% viewfinder coverage
220K dot RGB + IR metering
Touchscreen Vari-Angle LCD
Dust & water-resistant
Battery grip BG-E14
M6 mkII
32.5mp APS-C Sensor
DIGIC 8
14fps
RAW burst to 30fps
Up to ISO 26500
Eye detect AF
AF capable down to -5 EV
4K video
FullHD at 120fps
Removeable OLED viewfinder
Filmy promocyjne dedykuję tym którzy wieszczyli śmierć eMek ;).....
https://www.youtube.com/watch?v=uAuaLe7dJmg
https://www.youtube.com/watch?v=1zy5BG_hX_Y
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
M6 II i M5 II to pewniaki. Nic ich nie powstrzyma bo zapowiadane są od jakiegoś czasu.
Że ten procek nie jest chociaż 8+ ...
-
Skoro ten wizjer jest doczepiany, to pewnie trzeba będzie za niego dodatkowo płacić.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Skoro ten wizjer jest doczepiany, to pewnie trzeba będzie za niego dodatkowo płacić.
To chyba nie jest nowy typ, mozna kupić już teraz ;) :
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon...do-eos-m6.html
-
M5, M50 po prostu go miały. MZ to krok w tył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
M5, M50 po prostu go miały. MZ to krok w tył.
Zaraz wyjdzie M5II z wizjerem wbudowanym. M6 co do zasady ma go udpinanego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
90D
32.5mp APS-C Sensor
45AF points (all cross-type)
DIGIC 8
10fps shooting
4K at 30p/25p
FullHD at 120p/100p
Optical viewfinder & face detection
100% viewfinder coverage
220K dot RGB + IR metering
Touchscreen Vari-Angle LCD
Dust & water-resistant
Battery grip BG-E14
M6 mkII
32.5mp APS-C Sensor
DIGIC 8
14fps
RAW burst to 30fps
Up to ISO 26500
Eye detect AF
AF capable down to -5 EV
4K video
FullHD at 120fps
Removeable OLED viewfinder
https://www.youtube.com/watch?v=uAuaLe7dJmg
https://www.youtube.com/watch?v=1zy5BG_hX_Y
Zapowiada się dobrze https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...ducenta-od-lat Co do idealnego czasu premiery już po sezonie urlopowym nie wypowiadam się, bo zapewne zostało to z rozmysłem zaplanowane przez marketing canona :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Zaraz wyjdzie M5II z wizjerem wbudowanym. M6 co do zasady ma go udpinanego.
Clear. Dzięki.
-
2 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
Gorzej gdy paliwa na tych autostradach zabraknie ;) Ale z tego co widziałem Panas S1 to dopiero ma apetyt :) Wiadro bakterii nie wystarczy tak żłopie paliwo ;)
-
Pytanie jeszcze pod co ten zestaw sprzętowy? Bo jeśli pod video to identyczną ilość baterii przygotowaliby do 6d2 czy 5d4. Aż tak ta Rka nie żre :D Choć faktycznie te nowe dslr jeśli chodzi o żywotność baterii w foto, przez wizjer optyczny rozpieszczają. W
6d2 2200-2400 zdjęć/baterię podczas całodziennego reportażu to norma...do czasu gdy polubimy się z LV co wciąga bo DPAF działa świetnie. Wtedy już nie jest tak różowo ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Pytanie jeszcze pod co ten zestaw sprzętowy? Bo jeśli pod video to identyczną ilość baterii przygotowaliby do 6d2 czy 5d4. Aż tak ta Rka nie żre :D Choć faktycznie te nowe dslr jeśli chodzi o żywotność baterii w foto, przez wizjer optyczny rozpieszczają. W
6d2 2200-2400 zdjęć/baterię podczas całodziennego reportażu to norma...do czasu gdy polubimy się z LV co wciąga bo DPAF działa świetnie. Wtedy już nie jest tak różowo ;)
Rka akurat żre tyle samo prądu czy robi zdjęcia czy nie. W sensie, czy zrobisz 400 czy 2000 w ciągu 4 godzin ( aparat non stop włączony z transferem wifi) to i tak padnie po tym czasie.
-
Re: Spekulacje i plotki na temat nowości Canona? [bezlusterkowce] ;)
oj ta, oj ta...
przerobic na power bank USB (w koncu nie na darmo zrobili w R :D :D :D ) i spokojnie na caly dzien wystarczy:
https://i.ebayimg.com/images/g/2zcAA...7kX/s-l800.jpg
jak z tym zaj* radzieckim zegarkiem... wszystkomajacy, grajacy melodyjki, krecacy filmy, sprawdzajacy pogode w Teheranie... tylko nieporeczne baterie :mrgreen:
no ale jak ktos nie wie, to mozna smialo piec historyjke, ze nowe lepsze, bo mniejsze i lzejsze :twisted:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Rka akurat żre tyle samo prądu czy robi zdjęcia czy nie. W sensie, czy zrobisz 400 czy 2000 w ciągu 4 godzin ( aparat non stop włączony z transferem wifi) to i tak padnie po tym czasie.
A bez wifi?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
A bez wifi?
Tak samo praktycznie.
-
90d wygląda super, przydałoby mi się takie body, byłoby zespawane z 300 2.8, niestety 7d mk1 i mk2 to kupa jeśli chodzi o matryce :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Tak samo praktycznie.
to chyba mamy rożne eRki:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
to chyba mamy rożne eRki:roll:
Jest "gdzieś w necie" pokazane zużycie energii przez "teraźniejsze" bezlustrkowce, nie pamiętam czy są tam dane o R.
Najwięcej energożerne są :
- EVF,
- potem Wi-Fi przy słabym sygnale, przy silnym spada na 3 pozycję
- wyświetlacz
- "robienie zdjęć" z obsługa kart
jp
-
W ostatnią sobotę na eRce zrobiłem 1200 zdjęć i zostało 5% oryginalnego aku. Z tym, że ja bardzo dużo przeglądam foty na ekraniku.