czyli ty tez, no bo Polakiem jestes, prawda?
ale mowisz o sobie w tym momencie?
Wersja do druku
Ktoś potrzebuje dużo punktów AF to ma 5D MK III i 1 Dx. A to jest aparat który jest pozycjonowany niżej. I dla większości amatorów wystarczy. Nie wiem na ile tańsza jest migawka 1/4000 od migawki 1/8000. Być może to tylko po to by zniechęcić do aparatu zawodowców. Ilość punktów AF ma raczej wymierny wpływ na cenę.
Kto chce ten kupi. Kto nie chce, ten nie kupi, kupi coś droższego / innego. Albo będzie siedział, smęcił i złorzeczył. Jak ktoś liczył na takie coś jak 5D Mk III tylko taniej, to dziwnie liczył. Będzie pewnie bardzo fajny aparacik. O jakość obrazu bym się nie martwił. Zawsze jest dobrze, albo i bardzo dobrze. Czy Canon wypuścił lustro z którego zdjęcia byłyby słabe i nie do przyjęcia? Albo Nikon? :) W Foveonach był problem z zanikaniem kolorów. Bo ta matryca trójwarstwowa.
Dostęp przez CF jest poroniony. A wystarczyłoby dwu sekundowy samowyzwalacz zintegrować z MLU. I by było mega.Cytat:
jednego boli brak MLU
Hi...
W tym wszystkim mnie zastanawia czy przypadkiem migawka 1/4000 nie jest po prostu ogryzkiem software'owym. Może ten "wywiad przemysłowy" u "żółtych braci" wcale nie zadziałał tak dobrze i dopiero po oficjalnym pokazaniu tego co "żółci" oferują C okroił softem ? Kto wie - może jakaś Wasia odblokuje 1/8000 w pierwszych seriach ? Może to będzie niezła puszka do "tuningu" softwareowego ?
Pozdrawiam...
a ja tego nie kumam,każdy temat poświęcony nowemu sprzętowi zamienia się w kłótnie
to nie canona wina ze zarabiamy tyle ile zarabiamy i przy ustalaniu cen nie biorą pod uwagę możliwości polaka tylko niemca czy innego francuza
a sprzęt jak sprzęt, mam 5mk3 wiec nie dla mnie ta 6......może gdyby wypuścili wcześniej??
A ja nie rozumiem tych przepychanek.
To co pisze okresla moje potrzeby i moje zdanie na dany temat.
Jak pisze ze aparatu nie tkne to nie pisze ze nie nadaje sie do zdjec bo te pewnie wyjda ladniejsze niz z mojego aparatu. Chodzi wylacznie o moje odczucie odnoszace sie do planow zmiany puszki i wyrazenie tego czego mi w niej brakuje zeby sie na nia zdecydowac. Uwazam ze mozna focic i 10 lat na tej samej puszce i robic super zdjecia ale jak juz przychodzi do zmiany to instynktownie chce sie kupic cos lepszego.
To by bylo na tyle. Przypominam ze to wszystko wylacznie moja opinia i nie probuje nikomu narzucac lub sugerowac ze cos sie do czegos nie nadaje.
Pozdrawiam podroznikow dla ktorych ten aparacik bedzie pewnie idealny.
w nowych puszkach mozna sobie w My Menu dodac bezposredni dostep do Mirror Lockup:
nadal jest to spluwanie przez lewe ramie trzymajac palcem wskazujacym prawe ucho... ale przynajmniej nie trzeba juz nucic Marsylianki do tego ;)
winner! :mrgreen:
z tym ze nie jestem pewny, ze bym az z Mazurami szalal. RyanAirem na Costa Brava moze byc taniej. albo do Grecji - w koncu kryzys jest ;)
mysle, ze biora, ale procentowo tak Polska jak i Niemcy czy Francja, to jest duzo mniej niz US, Kanada, Chiny czy Japonia... kazde z osobna :(
co ma jedno do drugiego. Jak kogoś stać to kupi czy dozbiera do niego jak planuje zakup niedługo i pojedzie gdzie tylko dusza zapragnie. To body ma mieć cene normalną i taka musi być dostosowana pod ludzi amatorów czy średnio czy bardziej zaawansowanych, którzy chcą tańszą pełną klatke i lżejszą. Po to taki aparat zrobili dla takich osób (tańszy ff). Skoro tańszy ff to powinien kosztować dużo mniej tak jak każdy z nas to sobie wyobrażał. Ceny zawsze na początku są wygórowane, a po kilku miesiącach będą mniejsze. Nikon d600 wiadomo ile kosztuje, a canon będzie mniej kosztował, więc moje przypuszczenia będą realne. Wiadomo że najlepiej gdyby kosztował 6000 zł, ale jest to nierealne u nas. Różnica musi być pomiędzy 7d, a 6d chociaż te 2,5 tyś. zł. Wiadomo jakie u nas są zarobki, a jakie w krajach UE a ceny z kosmosu w stosunku do zarobków. "Planowo Canon 6D ma wejść do sprzedaży w grudniu 2012 r. w sugerowanej cenie 8600 zł za sam korpus" za fotoblogia.pl. Pozdro
Przecież tu nie chodzi o zarobki, cena byłaby ok gdyby nie D600 (daje dużo więcej za tyle samo). Kurcze dla takiego przesiadającego się na FF cropera ze stajnią EF-Sów Canon nie daje wyboru, chyba, że ktoś moczy się na słowo Canon. Dla mnie 6D byłby idealny gdyby był faktycznie spozycjonowany <D600, teraz mam pewien dylemat.