Aha...:lol:
Wersja do druku
Aha...:lol:
Szczerze wątpię, żeby ludzie, którzy pracują przy takich produkcjach jak Harry Potter mieli czas i ochotę, aby potwierdzać lub dementować plotki. W każdej plotce jest ziarnko prawdy. Zwróć uwagę na link, który podałem.
Wszystkie te informacje wskazują na wielkie zainteresowanie największych twórców na zjawisko jakim jest HDSLR. Oznacza to, że sprzęt ten jednak jest w stanie uzyskać obraz bardzo dobrej jakości i posiada sporą paletę plusów.
Nie jestem w stanie teraz stwierdzić co może przemawiać za "aparato-kamerami" dla takich profesjonalistów, jednak warto mieć na uwadze, że poręczność i jakość tego typu urządzeń może mieć spore znaczenie.
Co prawda nijak ma się to do kamer, które są powszechnie używane - w tej kwestii skok jakości jest dość spory, jednak jak widać mogą znaleźć swoje zastosowanie. Ale już nie off-topicujmy, proponuję ewentualną rozmowę przenieść do innego topicu.
To ja pociągnę jeszcze off w temacie filmów.
W Slumdogu nie był to 5d II, a raczej 1d III.
Powód jego uzycia był taki:
Danny Boyle: Well it’s very complicated. We tried to get permission to shoot aerial, and they’re really paranoid about aerial photography, because of naval bases and all this kind of stuff, and they won’t let you shoot. So we applied for permission, and actually we got we– ironically, we got permission. We finally got granted permission to shoot from the helicopter two weeks ago, which took us just 14 months to get permission. That’s the beauracracy. But in fact we’ve been up in a helicopter and shot on the stills camera, this Canon cam, which is like an EOS camera. And it shoots about 11 or 12 frames and you can blend it in the computer and make it look like live action, and that’s where we got that material from. So we’d been up illegally <laughs>. And again you kind of like– you just go with it. At first everybody says there’s no way anybody will take you up. There’s no way, no way, no way. And eventually you get a guy and that guy allows you to go up there and have a look around, and then you manage to knock off a couple of little shots.
Slumdog zostal nakręcony na negatywie Fuji. Nawet na potrzeby kin cyfrowych używa się wciąż negatywów.
http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_cinema
W bazie pomiarowej DxOMark www.dxomark.com pojawiły się wyniki
550D w wersji przedprodukcyjnej.
W obrazowaniu wypada bardzo podobnie do 7D z tego co tam piszą.
Jak zdjęcia wywołasz ich konwerterem 8).
Czemu odbierasz przyszłym nabywcą uciechę z tego faktu? :D
w sumie to nic nowego, można się było tego spodziewać. Pytanie tylko jak w tą nisze między 550D a 7D ma się wpasować 60D :).. ale to temat na inny wątek.
Myślę, że nie ma na co czekać. To cecha normalna dla matryc CMOS i chyba nic się nie da z tym zrobić. Tzn dałoby się, ale z tego co czytałem wymagałoby to dołożenia do każdego piksela kilku tranzystorów. A to z kolei przy takim upakowaniu i technologii matrycy gap-less jest niemożliwe.
Tutaj jest ciekawy artykuł:
http://www.dalsa.com/public/corp/Pho..._Litwiller.pdf
Prawdopodobnie tak z problemem poradził sobie RED i stąd bierze się cena za te kamery. Tylko tam jest 12 Mpix na FF a tutaj mamy 18 Mpix na APS-C.
Tak więc obawiam się, że przez najbliższe lata ten problem w lustrzankach będzie występował.